Temat białka warto rozpocząć zagadnieniem dotyczącym jedzenia mięsa zwierzęcego. Debaty panujące nad tym tematem spowodowały, że jest to kontrowersyjny temat. Nie chcę robić burzy w szklance wody, dlatego powiem najkrócej jak to się da i oczywiście jest to moja opinia nie musisz się z nią zgadzać.
Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest „do dawka czyni, że dana substancja jest toksyczna
- Największy problem to przemysłowe przetworzone mięso (sposób chowu, ubój i konserwacja ) oraz nieograniczony dostęp do tego produktu spowodował, że[su_highlight background=”#ffd512″] jemy go w nadmiarze. [/su_highlight]
- [su_highlight background=”#ffd512″]Problemem nie jest mięso samo w sobie tylko jakość tego mięsa.[/su_highlight] Nie możemy porównywać dziczyzny z kurczakiem który został napasiony taniej jakości paszą, która spryskana była glifosatem.
- Jedzenie mięsa dobrej jakości w odpowiednich ilościach nie powoduje raka. Jeżeli jednak ktoś chce jeść przemysłowe mięso typu (szynki, kiełbasy, konserwy itp) to fakt substancje które zostały tam dodane z zewnątrz mogą powodować rak
- Ja jem mięso co 2 dni i to maksymalnie 300g (staram się aby była to dziczyzna ) a nie tak jak niektórzy do każdego posiłku 300g. Taka ilość zalega w jelitach i gnije tym samym zwiększa ryzyko chorób.
Więcej powie ekspert :
Dlaczego Białko jest tak ważne?
Białko jest głównym budulcem mięśni, zwiększa metabolizm i potencjał spalania tłuszczu. De facto jest „paliwem”, które motywuje i wspiera Twoje ciało w budowie zdrowych tkanek i komórek.
Białko składa się z aminokwasów. Aminokwasy możesz znaleźć w wielu różnych rodzajach żywności, nawet w warzywach, ale najlepszym ich źródłem jest żywność pochodzenia zwierzęcego – mięso, jaja i ryby – w mniejszym stopniu niektóre rośliny takie jak fasola i nasiona.
Ponieważ ciałko jest w ciągłej budowie – od włosów po enzymy – białko musi być ciągle dostarczane z żywnością. Przykładowo, jeśli ważysz 68 kilogramów, potrzebujesz co najmniej 75 gramów białka dziennie. W przypadku sportowców zapotrzebowanie będzie większe.
Czy masz niedobór białka?
Badacz kliniki Mayo, Jan van Deursen, rozpoczął badania nad przyczyną raka, ale wkrótce jego badania poszły innym torem – co wpływa na starzenie? Jego badania wykazały, że niektóre białka odgrywają ważną, wręcz krytyczną rolę w procesie starzenia się.
W trakcie badań van Deursen i jego zespół wyhodowali zmodyfikowane genetycznie myszy, które miały niedobór białka BubR1. Ku zdziwieniu naukowców u zwierząt nie rozpoczął się rozwój raka, za to szybsze tempo starzenia się.
Ilość tego białka maleje wraz z wiekiem, a niedobór szczególnie dotyka mięśnie, serce, mózg, śledzionę, jądra i jajniki.
Badania nad BubR1 miały tez na celu znaleźć sposób, w jaki możemy chronić chromosomy strategiczne dla poprawy i zachowania zdrowia.
Zbyt mała podaż białka może powodować objawy:
9 oznak sygnalizujących, że organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości białka
1. Wysoki poziom cholesterolu
Wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów to nie tylko efekt spożywania nadmiaru przetworzonej żywności – jest on również wynikiem zwiększonego stanu zapalnego, zaburzeń równowagi hormonalnej i diety z wysoką zawartością cukru. Jeśli masz tendencję do zastępowania białkowych, pełnowartościowych posiłków słodkimi przekąskami i rafinowanymi węglowodanami, poziom cholesterolu (stosunek HDL do LDl ) może zacząć wzrosnąć, ponieważ czynności wątroby i sprawność funkcjonowania komórek tłuszczowych obniża się. [su_highlight background=”#ffd512″]Niektóre badania wykazały nawet, że istnieje odwrotna zależność między spożyciem białka a ryzykiem chorób serca.[/su_highlight]
https://motywatordietetyczny.pl/2016/03/czy-tluszcze-nasycone-oraz-zly-cholesterol-powoduje-choroby-czy-bulletproof-coffee-jest-zdrowa/
2. Dopadające nastroje i niepokój
Aminokwasy są podstawowym budulcem neuroprzekaźników, które kontrolują Twój nastrój. Białka pomagają syntezować hormony mózgu, takie jak dopamina i serotonina, które odpowiadają za pozytywne uczucia, takie jak spokój, podekscytowanie i pozytywizm.
https://motywatordietetyczny.pl/2016/09/tauryna-aminokwas-ktory-przyczynia-sie-do-powstawania-nowych-komorek-mozgowych/
3. Wrażenie, że trening to istne katusze
Wiesz, że białko jest konieczne w celu zbudowania nowej masy mięśniowej, ale może nie wiesz, jak istotne jest ono dla motywacji i energii. Dieta niskobiałkowa może powodować degenerację mięśni (lub zanik mięśni), zmęczenie, a nawet zwiększenie tkanki tłuszczowej. Przy niedoborze białka nawet wzmożony trening nie przyniesie pożądanych efektów.
https://motywatordietetyczny.pl/2017/09/6-bialkowych-smoothie-ktore-wyreguluja-prace-jelit-i-zmniejszy-ryzyko-podjadania-slodyczy/
4. Kiepska jakość snu
Słaby sen i bezsenność mogą czasem wiązać się z niestabilnym poziomem cukru we krwi, wzrostem kortyzolu i spadkiem produkcji serotoniny. Węglowodany wymagają dużo więcej insuliny niż tłuszcz lub białko. [su_highlight background=”#ffd512″]Jedzenie żywności z białkiem połączonej z węglowodanami przed snem może pomóc w produkcji tryptofanu i serotoniny, oraz minimalizuje skoki cukru we krwi. [/su_highlight]W rzeczywistości białko spowalnia wchłanianie cukru podczas posiłku.
https://motywatordietetyczny.pl/2016/06/wygrac-z-bezsennoscia-jak-spac-aby-sie-wyspac-5-zasad-zdrowego-snu/
5. Towarzysząca „mgła mózgowa”
Mgła mózgowa to rodzaj otępienia potocznie można to określić jako „przymulenie” i „bloki w głowie”. Białko jest potrzebne dla zdrowego funkcjonowania neurologicznego. [su_highlight background=”#ffd512″]Słaba koncentracja, brak motywacji i kłopoty z przyswajaniem nowych informacji mogą oznaczać, że masz niski poziom neuroprzekaźników, w tym dopaminy, epinefryny, norepinefryny i serotoniny. [/su_highlight]Neuroprzekaźniki są syntetyzowane w mózgu przy użyciu aminokwasów, a badania wykazują, że zrównoważona dieta z wystarczającą ilością białka może zwiększyć wydajność pracy, uczenie się i umiejętności motoryczne.
6. Gazy i nagłe biegunki
Wiele funkcji metabolicznych i trawiennych zależy od spożycia aminokwasów. Dysfunkcje z powodu niedoboru będą skutkować m. in. zaburzeniem w obrębie produkcji enzymów, skurczów mięśni w przewodzie pokarmowym i trawieniu.
7. Spodnie robią się przyciasne
Białko powoduje uczucie sytości w większym stopniu i na dłużej, niż węglowodany.[su_highlight background=”#ffd512″] Pomaga również ustabilizować poziom cukru we krwi, [/su_highlight]oraz pozwala zachować masę mięśniową, która wymaga więcej kalorii niż tkanka tłuszczowa. W efekcie łatwiej jest zachować szczupłą sylwetkę.
Ile jeść białka podczas odchudzania, budowania mięśni, problemów zdrowotnych ?
8. Cykl menstruacyjny jest nieregularny
Jednym z najczęstszych powodów, dla których kobiety cierpią z powodu nieregularnych miesiączek i niepłodności, jest stan zwany zespołem policystycznych jajników (PCOS). Główne czynniki ryzyka dla PCOS to otyłość, stan przedcukrzycowy lub cukrzyca – [su_highlight background=”#ffd512″]w rzeczywistości oporność insulinowa dotyka 50-70 procent wszystkich kobie[/su_highlight]t z PCOS. Diety o niskiej zawartości białka, wysokowęglowodanowe mogą przyczyniać się rozwoju oporności na insulinę, zmęczenia, zapalenia i przyrostu masy ciała, co zakłóca delikatną równowagę kobiecych hormonów (w tym estrogenów, progesteronu i DHEA) niezbędnych do utrzymania regularnego cyklu.
PCOS a zdrowie psychiczne -10 najczęstszych objawów policystycznych jajników
9. Podatność na zranienia i trudno gojące się rany
Dieta niskobiałkowa może zwiększyć degenerację mięśni, przyczynić się do powolnego gojenia kości, osłabienia kości, złamań kości, a nawet osteoporozy. Zdegenerowany układ mięśniowy powoduje przy tym wyższe ryzyko upadku. Białko jest potrzebne do absorpcji wapnia i w metabolizmie kości. Badania wykazują, że starsze osoby dorosłe z największym ubytkiem kostnym to osoby spożywające bardzo mało białka – około 16-50 gramów dziennie. Badania pokazują również, że dieta bogata w aminokwasy może pomóc w leczeniu utraty mięśni w wyniku starzenia się (sarkopenia).
Ile białka potrzebujemy?
- Zgodnie z USDA zalecane dzienne minimalne spożycie białka u dorosłych o średniej wadze i aktywności wynosi: 56 gramów dziennie dla mężczyzn i 46 gramów dziennie dla kobiet. Są to jednak minimalne (!) ilości, więc mogą być za niskie w przypadku osób aktywnych fizycznie, czy kobiet w ciąży.
- Większość ekspertów zaleca spożywanie około 20-30 procent całkowitych kalorii z żywności białkowej.
Korzyści zdrowotne białka
Dieta bogata w pełnowartościowe białka jest bardzo korzystna, a jej największe zalety to:
- lepsze spalanie tłuszczu
- regeneracja i budowa mięśni
- sprawne gojenie się ran/ urazów
- zbilansowany poziom cukru
- wspieranie funkcjonowania układu nerwowego
- zrównoważony poziom cholesterolu
if you’re trying to recover from an injury and also want to improve your overall energy, getting more protein in your diet is essential. „>Jeśli więc starasz się przybrać masy mięśniowej, choćby z powodu urazu, a także poprawić ogólną energię, konieczne zwiększ ilość białka w diecie.
Przy zakupie żywności białkowej (a także suplementów białka) upewnij się, że pochodzi z naturalnych źródeł organicznych. Niestety zwykle w sklepach główne źródło białkaif you’re eating conventional protein, it’s loaded with hormones, antibiotics, steroids and other chemicals that will actually destroy your health. „>, czyli mięso, jest obciążone hormonami, antybiotykami, sterydami i innymi chemikaliami, które mogą zniszczyć Twoje zdrowie. Dobrym rozwiązaniem może okazać się choćby popytanie o sprawdzonego lokalnego rzeźnika, oraz zakup wiejskich jajek i kur ze znanego źródła.
Wszystko to bzdura,raczej nikt nie ma niedoboru bialka,nawet weganie spozywaja wystarczajaca ilosc bialka.Pesco wegetarianie czyli osoby ktore dopuszczaja jedzenie ryb 2-3 razy w tygodniu nie maja juz zadnych niedoborow takich jak B12 czy omega 3 nie mowiac o bialku.Co do raka bialko samo w sobie nie powoduje raka ale podnosi czynnik wzrostu IGF-1 a to juz moze byc niebezpieczne.Co do starzenia to niektore aminokwasy takie jak metionina czy leucyna przyspieszaja starzenie.