Jak dla mnie po probiotykoterapi i witaminie d3+k2+A najważniejszy składnik, który widzę, że działa bespośrednio na moje ciało. Od roku pije 2 łyżki oleju lnianego i odpukać mózg śmiga jak ferrari a odporność jest jak stal. Poniżej omiszę wam dlaczego warto zainteresować się odpowiednią ilością kwasów tłuszczowych omega-3 w waszej diecie.
Co da ci ten tłuszcz ?
- Kwasy tłuszczowe omega-3 to ważne tłuszcze, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Kwasy tłuszczowe omega-3 to ważne tłuszcze, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazały, że mogą zmniejszyć stan zapalny, zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi,[su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”] a nawet zmniejszyć ryzyko demencji.[/su_highlight]
- Najbardziej znanymi ich źródłami są ryby i tłuszcze rybne, takie jak łosoś, pstrąg i tuńczyk. Może to stawiać wyzwanie weganom, wegetarianom lub nawet tym, którzy po prostu nie lubią ryb a chcą zapewnić odpowiednią ilości kwasów omega-3.
- Spośród trzech głównych typów kwasów tłuszczowych omega-3, roślinny zazwyczaj zawiera tylko kwas alfa-linolenowy (ALA).
- Ponadto należy pamiętać o stosunku omega-6 do omega-3, ponieważ dieta o niskiej zawartości omega-3, ale wysoka w omega-6 może zwiększyć stan zapalny i ryzyko wystąpienia choroby.
Poniżej przedstawiam najlepsze źródła roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3 :
Nasiona Chia
Bogate są w błonnik i białko oraz stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omeg-3 ALA. Badania wykazują, iż spożywanie omawianych nasion może zmniejszyć ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób oraz zwiększyć poziom „dobrego” cholesterolu. Zaledwie 28g nasion jest w stanie zaspokoić zalecaną dzienną dawkę spożycia kwasów tłuszczowych ALA omega-3. Wielkim plusem jest możliwość dodawania ich niemalże do każdego posiłku.
Brukselka
Oprócz wysokiej zawartości witaminy K, witaminy C i błonnika, brukselki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Zaliczana jest do warzyw krzyżowych, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca.
Olej z alg
Jest to rodzaj oleju pochodzącego z glonów, wyróżnia się jako jeden z nielicznych źródeł wegańskich zarówno EPA, jak i DHA. Niektóre badania wykazały nawet, że jest porównywalny z owocami morza w odniesieniu do jego dostępności żywieniowej EPA i DHA. Suplementy algowe są łatwo dostępne w aptekach.
Nasiona konopii
Oprócz białka, magnezu, żelaza i cynku, nasiona konopi składają się z około 30% oleju i zawierają dużą ilość omega-3. Badania dowodzą, iż skutecznie zapobiegają powstawaniu zakrzepów we krwi i mają duże znaczenie w przywróceniu poprawnej pracy serca po zawale. Podobnie jak z nasionami Chia – mogą stanowić dodatek do wielu posiłków. Olej z nasion konopi, który jest wytwarzany przez naciśnięcie nasion konopi, może być spożyty w celu dostarczenia skoncentrowanej dawki kwasów tłuszczowych omega-3.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów i kwasów tłuszczowych omega-3 ALA. Kilka badań na zwierzętach wykazało, że orzechy włoskie mogą mieć korzystny wpływ na poprawę pamięci i koncentracji ze względu na dużą zawartość omega-3. Wystarczy zaledwie jedna porcja orzechów włoskich, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie kwasów omega-3. Mogą stanowić idealną przekąskę lub dodatek do niej.
Nasiona lnu
W każdej porcji dostarczają dużą ilość błonnika, białka, magnezu i manganu. Są także doskonałym źródłem omega-3.
Zarówno nasiona, jak i olej lniany obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Wystarczy niewielka ich ilość, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Nie ma żadnych przeciwskazań, jeżeli chodzi o dodawanie ich do różnych potraw.
Olej z Pachnotki
Olej ten, pochodzący z nasion pachnotki jest często stosowany w kuchni koreańskiej jako przyprawa i olej do gotowania. Oprócz tego, że jest wszechstronnym i aromatycznym składnikiem, jest także dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Jego stosowanie może doprowadzić do podwojenia ALA we krwi oraz wzrostu poziomu EPA i DHA. Oliwa z pachnotki jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Aby zwiększyć korzyści zdrowotne, olej powinien być stosowany jako środek wzmacniający smak, a nie wykorzystywany do samego procesu gotowania/smażenia. To dlatego, że oleje o wysokiej zawartości tłuszczów wielonienasyconych mogą się utleniać w kontakcie z wyższą temperaturą, tworząc szkodliwe wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób. Jest dostępny również w postaci kapsułek, dzięki czemu w łatwy i wygodny sposób może zwiększyć spożycie omega-3.
Podsumowanie
Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią ważną część diety i są niezbędne dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli nie spożywasz ryb z powodów dietetycznych lub preferencji osobistych, nadal możesz czerpać korzyści z kwasów tłuszczowych omega-3 w swojej diecie. Dzięki włączeniu do diety kilku bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 produktów lub suplementów roślinnych.
Dzięki za nowy wartosciowy temat.Mam tylko zastrzeżenie do ryb(bardzo je lubię)i tłuszczu rybiego ze wzgledu na straszne zanieczyszczone wody i okropne warunki w jakich sa chodowane.