Wieloletnie stany zapalne, które utrzymują się w naszym organizmie są prekursorami wszystkich chorób cywilizacyjnych. Jak byśmy przeanalizowali źródło choroby wyszło by, że ok. 90% swój początek ma w mikro stanach zapalnych, które ewoluowały na przestrzeni lat w przewlekłe stany/choroby takie jak : zawał, udar mózgu, cukrzyca, choroby nowotworowe, degeneracja stawów, choroba Alzheimera. cukrzyca II czy insulinooporność
Aby nie doprowadzić do takiej sytuacji należy co najmniej raz w roku badać krew pod kątem wskaźników zapalnych CRP, OB i homocysteina.
Jak probiotyki pomogą w walce z insulinoopornością ?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które spożywane mają korzystny wpływ na zdrowie. Można je znaleźć zarówno w suplementach i w fermentowanych produktach spożywczych. Mogą one usprawnić funkcjonowanie układu pokarmowego, układu odpornościowego, a nawet stan serca; to jedynie kilka przykładów. Liczne badania sugerują również, że probiotyki mogą pomóc Ci schudnąć i zredukować tłuszcz z okolic brzucha.
Dobre bakterie jelitowe mogą mieć pozytywny wpływ na regulację masy ciała poprawiając wrażliwość na insulinę
Istnieją setki różnych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym. Większość z nich to bakterie, które są przyjazne. Tzw. dobre bakterie wytwarzają wiele ważnych składników odżywczych, w tym witaminę K i niektóre witaminy z grupy B. Pomagają one również rozbić błonnik, którego organizm nie może strawić, przekształcając go w korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu, takie jak maślan.
Aby zrozumieć dlaczego tyjemy i bardzo często mimo zdrowej diety nie możemy schudnąć warto zapoznać się z tym szkoleniem. w 45 min w bardzo prosty sposób wytłumaczone są mechanizmy jak działa nasze ciało i jak pożywienie wpływa na nasze poszczególne organy.
Rozróżniamy dwie główne rodziny pożytecznych bakterii w jelitach: Bacteroidetes i Firmicutes. Wygląda na to, że masa ciała jest powiązana z równowagą tych dwóch rodzin. Zarówno badania przeprowadzone na ludziach, jak i na zwierzętach wykazały, że osoby (bądź osobniki) z prawidłową masą ciała mają inne bakterie jelitowe niż osoby/osobniki z nadwagą lub otyłością. W badaniach tych, osoby z otyłością ma więcej Firmicutes i mniej Bacteroidetes, w porównaniu do osób z prawidłową masą ciała. Istnieją również badania na zwierzętach, które wykazały, że gdy bakterie jelitowe od myszy otyłej przeszczepia się do chudej myszy, to chuda mysz tyje. Wszystkie te badania sugerują, że bakterie jelitowe mogą odgrywać istotną rolę w regulacji masy ciała.
Podsumowanie: Istnieje wiele różnych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, głównie bakterii. Kilka linii dowodowych sugeruje, że te bakterie mogą mieć silny wpływ na masę ciała.
Jak probiotyki wpływają na zmianę wagi?
Uważa się, że niektóre probiotyki mogą hamować wchłanianie spożywanego tłuszczu, zwiększając przy tym ilość tłuszczu wydalonego z kałem. Innymi słowami, sprawiają, że „żniwo” kaloryczne z przyjmowanych pokarmów jest mniejsze. Stwierdzono, że niektóre bakterie, takie jak z rodziny Lactobacilli, mają tę zdolność zubożania diety w kalorie.
Probiotyki mogą walczyć z otyłością na inne sposoby:
Wydzielanie GLP-1: Probiotyki mogą zwiększyć uczucie sytości (zarazem zmniejszając apetyt), poprzez pobudzanie wydzielania hormonu GLP–1. GLP-1 pozwala na regulację poziomu glukozy we krwi po spożytym posiłku. Podwyższony poziom tego hormonu może pomóc spalić kalorie i tłuszcz.
Podwyższenie ANGPTL4: Probiotyki mogą zwiększyć poziom białka ANGPTL4. Może to prowadzić do zmniejszenia magazynowania tłuszczu.
Istnieje też wiele dowodów na to, że otyłość jest powiązana ze stanami zapalnymi mózgu. Probiotyki mogą zmniejszyć stany zapalne tego organu, poprzez poprawę stanu zdrowia jelit, przy tym chronią przed otyłością i innymi chorobami. Należy jednak pamiętać, że przedstawione mechanizmy, aby były dobrze zrozumiałe, muszą jeszcze być poddane dalszym badaniom.
Podsumowanie: Probiotyki mogą zmniejszyć ilość kalorii wchłanianych z pokarmu. Wpływają one również na hormony i białka związane z apetytem i przechowywaniem tłuszczów. Dodatkowo mogą zmniejszać zapalenie, które może prowadzić do otyłości.
Probiotyki mogą pomóc Ci schudnąć i pozbyć się tłuszczu z brzucha.
Badania wykazały, że niektóre szczepy z rodziny Lactobacillus mogą pomóc zredukować tkankę tłuszczową trzewną. W jednym z badań, jedzenie naturalnie fermentowanych produktów z Lactobacillus fermentum lub Lactobacillus amylovorus spowodowało zmniejszenie tkanki tłuszczowej o 3-4% w ciągu sześciu tygodni.
Dobrym przykładem są tego tupu produkty:
PEŁEN WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH COCO- KEFIR!
Sok z kiszonej kapusty, naturalny eliksir dla zdrowia.
W innym badaniu poddano obserwacji 125 osób z nadwagą. Dietetycy badali wpływ suplementów z Lactobacillus rhamnosus na utratę wagi i utrzymania masy ciała. Badanie trwało 3 miesiące. W tym okresie, kobiety przyjmujące probiotyki straciły o 50 % więcej wagi w porównaniu z grupą stosującą fikcyjne pigułki (placebo). Spadek wagi trwał także podczas fazy podtrzymującej wagę.
Jeżeli chcesz abym stworzył dla ciebie dietę, która wyeliminuje te produkty zobacz tutaj
https://youtu.be/FfNxhL6VkUI
Lactobacillus Gasseri
źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24912386
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22529959
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531715001037
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24330093
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22611376
http://www.ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/2
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24780623
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9406136
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15831718
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16033867
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183309
http://link.springer.com/article/10.1007/s13679-014-0124-9
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183312
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23836895
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16960169/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694611000410
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20927337
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299712
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18684338/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23917447/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0882401012001106
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20216555
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23614897