Aminokwasy, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe odgrywają istotną rolę w odchudzaniu. Czy przybieramy na wadze, czy pozostajemy szczupli, w ogromnej mierze zależy to od hormonów. I tu mamy styczność z kluczem do utraty wagi: [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]systematyczna suplementacja niektórych aminokwasów pozwala nam pobudzać organizm do produkcji wystarczającej ilości hormonów odpowiedzialnych za spalanie tłuszczu.[/su_highlight]
Jednym ważnym hormonem spalania tłuszczu jest wydzielany podczas snu hormon wzrostu (somatotropina, GH). Stymuluje syntezę białka i zwiększa utlenianie tłuszczu. U pacjentów z nadwagą zazwyczaj występuje niższe stężenia GH, co często utrudnia redukcje masy ciała. Niestety, hormon wzrostu jest bardzo kosztowny i musi być podawany pod ścisłym nadzorem lekarskim. Jest więc bezpieczniej symulować nasz organizm do naturalnego wydzielania go. Od 70 do 80% GH wydziela się w godzinach nocnych, a szczyt można zaobserwować w czasie 1–2 godziny po rozpoczęciu fazy snu głębokiego.
Nocna synteza hormonu wzrostu wymaga także witaminy B6, witaminy B12 i cynku.
Karnityna jest substancją transportową, syntetyzowaną w wątrobie , nerkach i mózgu z dwóch aminokwasów – lizyny i metioniny. Transportuje długołańcuchowe kwasy tłuszczowe przez wewnętrzną błonę mitochondrialną. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe mogą przechodzić przez membranę, jeśli zostały zestryfikowane karnityną, podczas gdy kwasy tłuszczowe średnio i krótko łańcuchowe mogą przebiegać bez tego nośnika (cząsteczki transportu).
Profesor Luppa z Uniwersytetu w Lipsku napisał o spalaniu tłuszczu z udziałem l-karnityny w swoim eseju z 2004 r., „Jeśli chodzi o zapobieganie otyłości, można powiedzieć, że obecne działania mające na celu poprawę rozkładu tłuszczu są skuteczniejsze niż propagowane ograniczenia spożycia tłuszczu w diecie. Jednak warunkiem wstępnym jest optymalne funkcjonowanie metabolizmu tłuszczu i jego regulacji. L-karnityna odgrywa decydującą rolę jako istotny czynnik współzależny w obu przypadkach. (…) Niedobór l-karnityny zmniejsza rozpad kwasów tłuszczowych w macierzy mitochondrialnej z powodu słabego transportu do mitochondriów.”
Praca dwóch naukowców z Szwajcarii i Stanów Zjednoczonych wykazała, że podawanie karnityny może zwiększyć wykorzystanie kwasów tłuszczowych z adipocytów (komórek tłuszczowych), a także zwiększyć utlenianie kwasów tłuszczowych w tych komórkach.
Badania kliniczne z 2013 r. wykazały, że [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]suplementacja diety 500 mg L-karnityną dziennie[/su_highlight] w połączeniu z treningiem interwałowym / oporowym zapewnia znaczną utratę masy ciała u osób z nadwagą. Uczestnicy badania stracili średnio 400 g tkanki tłuszczowej i zmniejszenie w obwodzie talii o 1,3 cm w ciągu czterech tygodni więcej, bez zmiany ich diety lub poziomu ćwiczeń.
Glutamina może być przekształcona w glukozę w nerkach bez wpływu na stężenie glukagonu i insuliny. Z tego powodu przyczynia się również do zaopatrzenia w energię, a jednocześnie można pominąć magazynowanie tłuszczu wywołanego insuliną. Suplementacja glutaminą, może się okazać dobrym rozwiązaniem dla osób z insulinoopornością, które bardzo często po zjedzeniu posiłku węglowodanowego nie mają siły na treningu.
Przeciwdziała przechowywaniu tłuszczów, a tym samym pomaga regulować wagę. Jedno z badań wykazało, że suplementacja glutaminą w diecie wysokotłuszczowej powodowała utratę tkanki tłuszczowej. Ponadto glutamina może zmniejszyć pragnienie cukru i alkoholu.
Aminokwasy mają ważne zadania w metabolizmie lipidów. Do prawidłowego spalania tłuszczów z udziałem aminokwasów niezbędne są wszystkie witaminy z grupy B, cynk, witamina c i koenzym q10:
Chociaż stosowanie L-karnityny może w niektórych przypadkach spowodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, bóle brzucha, biegunka), to na podstawie badań klinicznych można stwierdzić, że karnityna jest substancją dobrze tolerowaną i bezpieczną. Nie jest mutagenna, kancerogenna i teratogenna. Nie stwierdzono negatywnego wpływu dużych dawek karnityny na rozwijający się płód u zwierząt i brak dowodów na jej szkodliwe działanie na rozwój płodu u ludzi.
źródła :
Rudman, D., Feller, A.G., Cohn, L., Shetty, K.R., Rudman, I.W. & Draper, M.W. (1991) Effects of human growth hormone on body composition Hormone research, Volume 36 supplement 1, (pp. 73-81)
Merimee, T.J., Lillicrap, D.A. & Rabinowitz, D. (1965) Effect of arginine on serum-levels of human growth-hormone Lancet, Volume 2, issue 7414, (pp. 668-670)
Welbourne, T.C. (1995) Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load, The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, issue 5, (pp. 1058-1061)
Kasai, K., Kobayashi, M. & Shimoda, S.I. (1978) Stimulatory effect of glycine on human growth hormone secretion, Metabolism, Clinical and Experimental, Volume 27, issue 2, (pp. 201-208)
Evangeliou, A. & Vlassopoulos, D. (2003) Carnitine Metabolism and Deficit – When Supplementation is Necessary? Current Pharmaceutical Biotechnology (pp. 211-219)
Müller, D.M., Seim, H., Kiess, W., Löster, H. & Richter, T. (2002) Effects of Oral l-Carnitine Supplementation on In Vivo Long-Chain Fatty Acid Oxidation in Healthy Adults, Metabolism, Vol. 51, issue 11, (pp. 1389-1391)
Wutzke, K.D. & Lorenz, H. (2004) The Effect of l-Carnitine on Fat Oxidation, Protein Turnover, and Body Composition in Slightly Overweight Subjects, Metabolism, Vol. 53, issue 8, (pp. 1002-1006)
Reda, E., D’Iddio, S., Nicolai, R., Benatti, P. & Calvani, M. (2003) The Carnitine System and Body Composition, Acta Diabetol, issue 40, (pp. 106-113)
Odo, S., Tanabe, K. & Yamauchi, M. (2013) A Pilot Clinical Trial on L-Carnitine Supplementation in Combination with Motivation Training: Effects on Weight Management in Healthy Volunteers, Food and Nutrition, Volume 4, (pp. 222-231)
Prada, P.O., Hirabara, S.M., de Souza, C.T., Schenka, A.A., Zecchin,H.G., Vassallo, J., Velloso, L.A., Carneiro, E., Carvalheira, J.B., Curi, R. & Saad, M.J. (2007) L-glutamine supplementation induces insulin resistance in adipose tissue and improves insulin signalling in liver and muscle with diet-induced obesity, Diabetologia, Volume 50, issue 9, (pp. 149-159)
Bowtell, J.L., Gelly, K., Jackman, M.L., Patel, A., Simeoni, M. & Rennie, M.J. (1999) Effect of oral glutamine on whole body carbohydrate storage during recovery from exhaustive exercise, Journal Of Applied Physiology, Volume 86, issue 6, (pp. 1770-1777)
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…