Kurkuma już od lat była stosowana w starożytnej medycynie, szczególnie w Indonezji i Azji Południowo- Wschodniej. Jej silne działania przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne czy oczyszczające pomagały zapobiegać przewlekłym chorobom takim jak choroby serca, cukrzyca czy demencja starcza. Zapobiegały również chorobom zwyrodnieniowym i przyspieszały gojenie ran. Wymienione tu działania są tylko symboliczne, bo jest ich naprawdę wiele. Dziś skupimy się na nowych odkryciach, działania tej niezwykłej przyprawy.
KORZYŚCI PŁYNĄCE Z JEDZENIA KURKUMY:
1. Jest naturalnym środkiem antybakteryjnym, przydatnym w dezynfekcji skaleczeń i oparzeń
2. W połączeniu z kalafiorem wykorzystywana jest w zapobieganiu raka prostaty, może również zatrzymać wzrost istniejącego raka prostaty.
3. Może zapobiegać rozprzestrzenianiu się raka sutka do płuc.
4. Powoduję iż istniejące komórki czerniaka poddają się rozpadowi
5. Zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci
6. Naturalnie odtruwa wątrobę
7. Spowalnia postęp choroby Alzheimera
8. Zapobiega przerzutom zdrowsze różnych form raka
9. Fig Działa jak wiele silnych leków przeciwzapalnych, ale bez efektów ubocznych
10. W badaniach na myszach spowalnia progresje stwardnienia rozsianego
11. Jest naturalnym środkiem przeciwbólowym
12. Pomaga w metabolizmie tłuszczów, lepsza kontrola wagi
13. Jest od dawna stosowana w medycynie chińskiej przy leczeniu depresji
14. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne jest naturalnym środkiem przy leczeniu zapalenia stawów
15. Zwiększa efekty chemioterapii
16. Trwają obiecujące badania na temat wpływu kurkumy na raka trzustki
17. Specjaliści domniemają, iż ma ona wpływ również na szpiczaka mnogiego
18. Wykazano, że kurkuma zatrzymuje wzrost naczyń krwionośnych w guzach
19. Przyspiesza gojenie się ran i pomaga w odbudowie uszkodzonej skóry
20. Pomaga w leczeniu łuszczycy i innych zapalnych chorób skóry
21. Naukowcy UCLA stwierdzili, że zażywanie ok. jednej łyżeczki kurkumy dziennie w codziennej diecie jest w stanie zapobiec rakotwórczym mutacjom genu DNA.
22. Możesz nią uspokoić rozstrój żołądka
23. Zwiększyć produkcje kolagenu w skórze i stawach
24. Mielona używana jest do barwienia ryżu, makaronów. Dobrze komponuje się z potrawami z fasoli i soi. Działa przeciw zapalnie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Redukuję poziom złego cholesterolu, honuje rozwój cukrzycy typu II. Wspomaga procesy trawienne, hamuje powstawanie komórek tłuszczowych w organizmie.