Nie wyrzucaj nasion awokado! Pomagają powstrzymywać raka!

Użytkowników online: 51

Często nasiona awokado są wrzucone do kosza lub kompostownika albo kiełkują, tworząc drzewo awokado. To, czego większość ludzi nie wie, to że nasiona awokado są również jadalne … a nawet bardziej pożywne niż sam miąższ.

Oto 8 wspaniałych powodów do jedzenia nasion awokado:


1. Potężne źródło przeciwutleniaczy

-70% przeciwutleniaczy znajduje się w nasionach

-przeciwutleniacze mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, które są związane z wieloma chorobami i otyłością

tea. „>-nasiona awokado zawierają polifenole podobne do tych znajdujących się w zielonej herbacie

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

2. Bogactwo rozpuszczalnego błonnika

-nasiona są napakowane w rozpuszczalny błonnik

-zawierają więcej rozpuszczalnego błonnika niż większość innych produktów spożywczych na naszej planecie

3. Łagodzi problemy trawienne

-nasiona awokado używane są od wieków w Ameryce Południowej do leczenia schorzeń układu pokarmowego

-zmniejsza stan zapalny, zapobiega wrzodom żołądka i łagodzi zaparcia

– doskonale sprawdza się również w biegunce i może zapobiegać chorobom bakteryjnym i wirusowym

4. Skuteczność w walce z rakiem

-nasiona zawierają flawonol, silny przeciwutleniacz, który pomaga zapobiec lub zmniejszyć wzrost guza
-w badaniu z 2006 r. Opublikowanym w czasopiśmie „Pharmaceutical Biology” stwierdzono, że ekstrakt z owoców awokado i nasion spowodował, że komórki białaczkowe zostały zniszczone
-w niedawnym badaniu opublikowanym w recenzowanym raporcie” Cancer Research”, badacze odkryli, że związek znajdujący się w ekstrakcie z nasion awokado, o nazwie avocatyna B, działa skutecznie przeciwko ostrej białaczce szpikowej

5. Dobre dla Twojego Serca

cholesterol.”>-jego wysoka zawartość błonnika pokarmowego obniża poziom cholesterolu

cholesterol before it has the chance to be absorbed in our blood.”>-działanie przeciwutleniające nasion awokado może również pomóc w zapobieganiu problemom sercowo-naczyniowym,

-skuteczne w zapobieganiu powstawaniu płytki nazębnej, która może prowadzić do udaru mózgu i zawału serca

6.Wzmacnia system immunologiczny

-nasiona mogą pomóc Ci w przeziębieniu i sezonie zimowym poprzez wzmocnienie układu odpornościowego i zwalczanie wolnych rodników

7. Obniża poziom glukozy we krwi i utrzymuje wagę

-ekstrakt z nasion awokado pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i utrzymać zdrową wagę

-pomaga ograniczyć apetyt i daje uczucie sytości na dłuższy okres czasu

8. Spowalnia starzenie

-dzięki swoim przeciwutleniaczom nasiona awokado mogą spowolnić proces starzenia i powstawanie zmarszczek

-ma zdolność odbudowy kolagenu, aby utrzymać stałą młodość skóry

Jak zjeść ziarno awokado?

-nasiona awokado mogą być użyte w koktajlach, sosach lub opatrunkach,

-należy pamiętać, że są nieco gorzkie w smaku-wystarczy dodać słodkich składników przeciwdziałających (np. słodkich owoców lub surowego miodu), aby ukryć gorycz.

-najlepszy sposób na użycie nasion awokado:wysusz i zmiel na proszek, dodaj do sosów lub koktajli.

-aby uniknąć uszkodzenia blendera, zwłaszcza jeśli nie jest to szybkobieżny blender lub potężny robot kuchenny, wysusz pestki i najpierw w plastikowej torbie zmiażdż młotkiem

– możesz dodawać proszek z pestek awokado do maseczek i pilingów do twarzy lub zrobić awokado herbatę

– nasiona awokado mogą być również używane jako naturalny barwnik różowoczerwony do tkanin.

 

View Comments

  • "skuteczne w zapobieganiu powstawaniu płytki nazębnej, która może prowadzić do udaru mózgu i zawału serca" Jak wpływa płytka nazebna na udar mózgu i zawał serca? Nie rozumiem. Płytka miazdzycowa... To rozumiem.

  • Pestki nie trzeba kruszyć młotkiem tylko tak jak pokazano na ostatnim zdjęciu,
    wysuszyć pestkę, na drugi dzień zdjąć łupinkę, zetrzeć na tarce na małych oczkach i zostawić do wyschnięcia na papierze lub torebce papierowej w ciepłym miejscu i na drugi dzień gotowe, do zupy, surówki, i tak zrobione mają bardziej neutralny smak niż mielone.

Recent Posts

Profesor Cichosz radzi: Jedz 4-5 jajek dziennie. 5 faktów, które obalają dekady mitów

1.0 Wstęp: Od demonizowanego produktu do kwintesencji zdrowia Przez dziesięciolecia jajka budziły ogromne kontrowersje i…

1 miesiąc ago

3 fakty o poście, które zmieniają wszystko. Spoiler: nie chodzi o magię, a o matematykę

Wprowadzenie: Oświecony czy po prostu głodny? Posty zyskały na popularności tak bardzo, że momentami przypominają…

2 miesiące ago

Mięsna uczta: 10 przepisów, które rozkochają w sobie każdego mięsożercę

Czy zdarza Ci się patrzeć na kawałek mięsa i myśleć: „Znowu to samo?” Jeśli tak,…

7 miesięcy ago

Jak wyjść z cukrzycy II ?

1. Dlaczego mówimy o „remisji”, a nie o „wyleczeniu”? Międzynarodowa definicja remisji to HbA1c <…

8 miesięcy ago

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

8 miesięcy ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

8 miesięcy ago