Nie wyrzucaj nasion awokado! Pomagają powstrzymywać raka!

Często nasiona awokado są wrzucone do kosza lub kompostownika albo kiełkują, tworząc drzewo awokado. To, czego większość ludzi nie wie, to że nasiona awokado są również jadalne … a nawet bardziej pożywne niż sam miąższ.

Oto 8 wspaniałych powodów do jedzenia nasion awokado:


1. Potężne źródło przeciwutleniaczy

-70% przeciwutleniaczy znajduje się w nasionach

-przeciwutleniacze mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, które są związane z wieloma chorobami i otyłością

tea. „>-nasiona awokado zawierają polifenole podobne do tych znajdujących się w zielonej herbacie

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

2. Bogactwo rozpuszczalnego błonnika

-nasiona są napakowane w rozpuszczalny błonnik

-zawierają więcej rozpuszczalnego błonnika niż większość innych produktów spożywczych na naszej planecie

3. Łagodzi problemy trawienne

-nasiona awokado używane są od wieków w Ameryce Południowej do leczenia schorzeń układu pokarmowego

-zmniejsza stan zapalny, zapobiega wrzodom żołądka i łagodzi zaparcia

– doskonale sprawdza się również w biegunce i może zapobiegać chorobom bakteryjnym i wirusowym

4. Skuteczność w walce z rakiem

-nasiona zawierają flawonol, silny przeciwutleniacz, który pomaga zapobiec lub zmniejszyć wzrost guza
-w badaniu z 2006 r. Opublikowanym w czasopiśmie „Pharmaceutical Biology” stwierdzono, że ekstrakt z owoców awokado i nasion spowodował, że komórki białaczkowe zostały zniszczone
-w niedawnym badaniu opublikowanym w recenzowanym raporcie” Cancer Research”, badacze odkryli, że związek znajdujący się w ekstrakcie z nasion awokado, o nazwie avocatyna B, działa skutecznie przeciwko ostrej białaczce szpikowej

5. Dobre dla Twojego Serca

cholesterol.”>-jego wysoka zawartość błonnika pokarmowego obniża poziom cholesterolu

cholesterol before it has the chance to be absorbed in our blood.”>-działanie przeciwutleniające nasion awokado może również pomóc w zapobieganiu problemom sercowo-naczyniowym,

-skuteczne w zapobieganiu powstawaniu płytki nazębnej, która może prowadzić do udaru mózgu i zawału serca

6.Wzmacnia system immunologiczny

-nasiona mogą pomóc Ci w przeziębieniu i sezonie zimowym poprzez wzmocnienie układu odpornościowego i zwalczanie wolnych rodników

7. Obniża poziom glukozy we krwi i utrzymuje wagę

-ekstrakt z nasion awokado pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i utrzymać zdrową wagę

-pomaga ograniczyć apetyt i daje uczucie sytości na dłuższy okres czasu

8. Spowalnia starzenie

-dzięki swoim przeciwutleniaczom nasiona awokado mogą spowolnić proces starzenia i powstawanie zmarszczek

-ma zdolność odbudowy kolagenu, aby utrzymać stałą młodość skóry

Jak zjeść ziarno awokado?

-nasiona awokado mogą być użyte w koktajlach, sosach lub opatrunkach,

-należy pamiętać, że są nieco gorzkie w smaku-wystarczy dodać słodkich składników przeciwdziałających (np. słodkich owoców lub surowego miodu), aby ukryć gorycz.

-najlepszy sposób na użycie nasion awokado:wysusz i zmiel na proszek, dodaj do sosów lub koktajli.

-aby uniknąć uszkodzenia blendera, zwłaszcza jeśli nie jest to szybkobieżny blender lub potężny robot kuchenny, wysusz pestki i najpierw w plastikowej torbie zmiażdż młotkiem

– możesz dodawać proszek z pestek awokado do maseczek i pilingów do twarzy lub zrobić awokado herbatę

– nasiona awokado mogą być również używane jako naturalny barwnik różowoczerwony do tkanin.

 

View Comments

  • "skuteczne w zapobieganiu powstawaniu płytki nazębnej, która może prowadzić do udaru mózgu i zawału serca" Jak wpływa płytka nazebna na udar mózgu i zawał serca? Nie rozumiem. Płytka miazdzycowa... To rozumiem.

  • Pestki nie trzeba kruszyć młotkiem tylko tak jak pokazano na ostatnim zdjęciu,
    wysuszyć pestkę, na drugi dzień zdjąć łupinkę, zetrzeć na tarce na małych oczkach i zostawić do wyschnięcia na papierze lub torebce papierowej w ciepłym miejscu i na drugi dzień gotowe, do zupy, surówki, i tak zrobione mają bardziej neutralny smak niż mielone.

Recent Posts

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

3 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

3 dni ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

3 dni ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

3 dni ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

5 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

1 tydzień ago