Nie wyrzucaj nasion awokado! Pomagają powstrzymywać raka!

Użytkowników online: 127

Często nasiona awokado są wrzucone do kosza lub kompostownika albo kiełkują, tworząc drzewo awokado. To, czego większość ludzi nie wie, to że nasiona awokado są również jadalne … a nawet bardziej pożywne niż sam miąższ.

Oto 8 wspaniałych powodów do jedzenia nasion awokado:


1. Potężne źródło przeciwutleniaczy

-70% przeciwutleniaczy znajduje się w nasionach

-przeciwutleniacze mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, które są związane z wieloma chorobami i otyłością

tea. „>-nasiona awokado zawierają polifenole podobne do tych znajdujących się w zielonej herbacie

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

2. Bogactwo rozpuszczalnego błonnika

-nasiona są napakowane w rozpuszczalny błonnik

-zawierają więcej rozpuszczalnego błonnika niż większość innych produktów spożywczych na naszej planecie

3. Łagodzi problemy trawienne

-nasiona awokado używane są od wieków w Ameryce Południowej do leczenia schorzeń układu pokarmowego

-zmniejsza stan zapalny, zapobiega wrzodom żołądka i łagodzi zaparcia

– doskonale sprawdza się również w biegunce i może zapobiegać chorobom bakteryjnym i wirusowym

4. Skuteczność w walce z rakiem

-nasiona zawierają flawonol, silny przeciwutleniacz, który pomaga zapobiec lub zmniejszyć wzrost guza
-w badaniu z 2006 r. Opublikowanym w czasopiśmie „Pharmaceutical Biology” stwierdzono, że ekstrakt z owoców awokado i nasion spowodował, że komórki białaczkowe zostały zniszczone
-w niedawnym badaniu opublikowanym w recenzowanym raporcie” Cancer Research”, badacze odkryli, że związek znajdujący się w ekstrakcie z nasion awokado, o nazwie avocatyna B, działa skutecznie przeciwko ostrej białaczce szpikowej

5. Dobre dla Twojego Serca

cholesterol.”>-jego wysoka zawartość błonnika pokarmowego obniża poziom cholesterolu

cholesterol before it has the chance to be absorbed in our blood.”>-działanie przeciwutleniające nasion awokado może również pomóc w zapobieganiu problemom sercowo-naczyniowym,

-skuteczne w zapobieganiu powstawaniu płytki nazębnej, która może prowadzić do udaru mózgu i zawału serca

6.Wzmacnia system immunologiczny

-nasiona mogą pomóc Ci w przeziębieniu i sezonie zimowym poprzez wzmocnienie układu odpornościowego i zwalczanie wolnych rodników

7. Obniża poziom glukozy we krwi i utrzymuje wagę

-ekstrakt z nasion awokado pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i utrzymać zdrową wagę

-pomaga ograniczyć apetyt i daje uczucie sytości na dłuższy okres czasu

8. Spowalnia starzenie

-dzięki swoim przeciwutleniaczom nasiona awokado mogą spowolnić proces starzenia i powstawanie zmarszczek

-ma zdolność odbudowy kolagenu, aby utrzymać stałą młodość skóry

Jak zjeść ziarno awokado?

-nasiona awokado mogą być użyte w koktajlach, sosach lub opatrunkach,

-należy pamiętać, że są nieco gorzkie w smaku-wystarczy dodać słodkich składników przeciwdziałających (np. słodkich owoców lub surowego miodu), aby ukryć gorycz.

-najlepszy sposób na użycie nasion awokado:wysusz i zmiel na proszek, dodaj do sosów lub koktajli.

-aby uniknąć uszkodzenia blendera, zwłaszcza jeśli nie jest to szybkobieżny blender lub potężny robot kuchenny, wysusz pestki i najpierw w plastikowej torbie zmiażdż młotkiem

– możesz dodawać proszek z pestek awokado do maseczek i pilingów do twarzy lub zrobić awokado herbatę

– nasiona awokado mogą być również używane jako naturalny barwnik różowoczerwony do tkanin.

 

View Comments

  • "skuteczne w zapobieganiu powstawaniu płytki nazębnej, która może prowadzić do udaru mózgu i zawału serca" Jak wpływa płytka nazebna na udar mózgu i zawał serca? Nie rozumiem. Płytka miazdzycowa... To rozumiem.

  • Pestki nie trzeba kruszyć młotkiem tylko tak jak pokazano na ostatnim zdjęciu,
    wysuszyć pestkę, na drugi dzień zdjąć łupinkę, zetrzeć na tarce na małych oczkach i zostawić do wyschnięcia na papierze lub torebce papierowej w ciepłym miejscu i na drugi dzień gotowe, do zupy, surówki, i tak zrobione mają bardziej neutralny smak niż mielone.

Recent Posts

Małe nawyki, wielkie korzyści: Jak dbać o zdrowie jelit

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i silnego układu odpornościowego. Wprowadzenie kilku prostych nawyków do…

17 godzin ago

Dlaczego Twoje Ciało Potrzebuje Wody? 8 Powodów, By Pić Więcej

Woda to kluczowy element życia, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Chociaż często niedoceniana,…

17 godzin ago

Te 10 przepisów na kolację zmieni Twoje wieczory na zawsze!

Szukasz pomysłów na pyszną i szybką kolację, która zachwyci domowników lub gości? Oto 10 sprawdzonych…

22 godziny ago

Naturalne sposoby na uwalnianie oksytocyny: jak wzmocnić relacje i poprawić samopoczucie?

Oksytocyna, często nazywana „hormonem miłości” lub „hormonem więzi”, odgrywa kluczową rolę w budowaniu i utrzymywaniu…

24 godziny ago

10 nawyków, które poprawią Twoją koncentrację i wydajność umysłową

Koncentracja jest kluczowa dla osiągania celów zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu. Niestety,…

1 dzień ago

Nie uwierzysz, jak pyszne są te obiady – 10 sprawdzonych przepisów!

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Oto 10 sprawdzonych przepisów, które zachwycą prostotą wykonania,…

1 dzień ago