Często nasiona awokado są wrzucone do kosza lub kompostownika albo kiełkują, tworząc drzewo awokado. To, czego większość ludzi nie wie, to że nasiona awokado są również jadalne … a nawet bardziej pożywne niż sam miąższ.
1. Potężne źródło przeciwutleniaczy
-70% przeciwutleniaczy znajduje się w nasionach
-przeciwutleniacze mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, które są związane z wieloma chorobami i otyłością
tea. „>-nasiona awokado zawierają polifenole podobne do tych znajdujących się w zielonej herbacie
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
2. Bogactwo rozpuszczalnego błonnika
-nasiona są napakowane w rozpuszczalny błonnik
-zawierają więcej rozpuszczalnego błonnika niż większość innych produktów spożywczych na naszej planecie
3. Łagodzi problemy trawienne
-nasiona awokado używane są od wieków w Ameryce Południowej do leczenia schorzeń układu pokarmowego
-zmniejsza stan zapalny, zapobiega wrzodom żołądka i łagodzi zaparcia
– doskonale sprawdza się również w biegunce i może zapobiegać chorobom bakteryjnym i wirusowym
4. Skuteczność w walce z rakiem
-nasiona zawierają flawonol, silny przeciwutleniacz, który pomaga zapobiec lub zmniejszyć wzrost guza
-w badaniu z 2006 r. Opublikowanym w czasopiśmie „Pharmaceutical Biology” stwierdzono, że ekstrakt z owoców awokado i nasion spowodował, że komórki białaczkowe zostały zniszczone
-w niedawnym badaniu opublikowanym w recenzowanym raporcie” Cancer Research”, badacze odkryli, że związek znajdujący się w ekstrakcie z nasion awokado, o nazwie avocatyna B, działa skutecznie przeciwko ostrej białaczce szpikowej
5. Dobre dla Twojego Serca
cholesterol.”>-jego wysoka zawartość błonnika pokarmowego obniża poziom cholesterolu
cholesterol before it has the chance to be absorbed in our blood.”>-działanie przeciwutleniające nasion awokado może również pomóc w zapobieganiu problemom sercowo-naczyniowym,
-skuteczne w zapobieganiu powstawaniu płytki nazębnej, która może prowadzić do udaru mózgu i zawału serca
6.Wzmacnia system immunologiczny
-nasiona mogą pomóc Ci w przeziębieniu i sezonie zimowym poprzez wzmocnienie układu odpornościowego i zwalczanie wolnych rodników
7. Obniża poziom glukozy we krwi i utrzymuje wagę
-ekstrakt z nasion awokado pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i utrzymać zdrową wagę
-pomaga ograniczyć apetyt i daje uczucie sytości na dłuższy okres czasu
8. Spowalnia starzenie
-dzięki swoim przeciwutleniaczom nasiona awokado mogą spowolnić proces starzenia i powstawanie zmarszczek
-ma zdolność odbudowy kolagenu, aby utrzymać stałą młodość skóry
-nasiona awokado mogą być użyte w koktajlach, sosach lub opatrunkach,
-należy pamiętać, że są nieco gorzkie w smaku-wystarczy dodać słodkich składników przeciwdziałających (np. słodkich owoców lub surowego miodu), aby ukryć gorycz.
-najlepszy sposób na użycie nasion awokado:wysusz i zmiel na proszek, dodaj do sosów lub koktajli.
-aby uniknąć uszkodzenia blendera, zwłaszcza jeśli nie jest to szybkobieżny blender lub potężny robot kuchenny, wysusz pestki i najpierw w plastikowej torbie zmiażdż młotkiem
– możesz dodawać proszek z pestek awokado do maseczek i pilingów do twarzy lub zrobić awokado herbatę
– nasiona awokado mogą być również używane jako naturalny barwnik różowoczerwony do tkanin.
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
Szukasz pomysłów na pyszny, a jednocześnie szybki i prosty obiad? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które…
View Comments
"skuteczne w zapobieganiu powstawaniu płytki nazębnej, która może prowadzić do udaru mózgu i zawału serca" Jak wpływa płytka nazebna na udar mózgu i zawał serca? Nie rozumiem. Płytka miazdzycowa... To rozumiem.
Pestki nie trzeba kruszyć młotkiem tylko tak jak pokazano na ostatnim zdjęciu,
wysuszyć pestkę, na drugi dzień zdjąć łupinkę, zetrzeć na tarce na małych oczkach i zostawić do wyschnięcia na papierze lub torebce papierowej w ciepłym miejscu i na drugi dzień gotowe, do zupy, surówki, i tak zrobione mają bardziej neutralny smak niż mielone.