Chleb zakwasowy jest produktem starej receptury, który ostatnio zyskał popularność. Wielu uważa, że jest bardziej smaczny i zdrowszy niż tradycyjny chleb. Niektórzy nawet mówią, że łatwiej jest go trawić i wykazuje mniejsze działanie podnoszące cukier we krwi. Czy jest to prawda? W tym artykule przyjrzymy się dowodom.
1. Czym jest zakwas i chleb na zakwasie?
2. Wartości odżywcze:
Kalorie: 162 kalorie
Węglowodany: 32 gramy
Błonnik: 2-4 gramy
Białko: 6 gramów
Tłuszcz: 2 gramy
Selen: 22%
Kwas foliowy: 20%
Tiamina: 16%
Sód: 16%
Mangan: 14%
Niacyna: 14%
Żelazo: 12%
Uwaga: Wartości wyrażone w procentach (%) przedstawiają procent dziennego zapotrzebowania na dany składnik.
3. Jest bardziej odżywczy niż zwykły chleb- zalety chleba zakwasowego:
4. Jak przygotować chleb na zakwasie?
Krótki opis wymaganych kroków:
Proporcje mąki i wody są orientacyjne, nie potrzeba do ich odmierzenia wagi. Najważniejszą rzeczą jest to aby stosunek mąki do wody wynosił 1:1 – czyli jedna porcja mąki i tyle samo wody. Mąkę i wodę mieszamy w słoiku do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Ważne jest aby słoika nie zakręcać! Najlepiej przykryć go ściereczką lub gazą ( by dochodziło do niego powietrze) i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Temperatura w jakiej będziemy przechowywać zakwas powinna wynosić od 24 do 27 stopni C. Najlepiej odstawić w ciepłe miejsce.
Każdego następnego dnia należy powtarzać całą procedurę stosując te same proporcje mąki i wody. Przed dosypaniem nowej porcji mąki należy odjąć połowę wyhodowanego dotąd zakwasu i dodać mąkę i wodę w takich samych ilościach jak poprzednio czyli:
Siódmego dnia można już bez problemu upiec pierwszy chleb na zakwasie. Zakwas na pewno jest już dojrzały i prawidłowo pracuje.
Przepis na prosty chleb żytni:
Ciasto właściwe:
Wymieszać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dosypać pestek, pozostawić kilka do posypania wierzchu chleba . Wszystko wyrobić bardzo dokładnie by powstało gładkie ciasto. Ciasto mieszać łyżką najlepiej drewnianą, konsystencja ma być dość klejąca. W razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki w zależności od tego jaką uzyskaliśmy konsystencję.
Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 35 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin (lub do momentu gdy chleb znacznie urośnie). W niższej temperaturze będzie wyrastało wolniej i dłużej.
Zaraz po przełożeniu ciasta do formy wyrównać powierzchnię ręką zwilżoną wodą i posypać chleb pozostałymi pestkami ( lekko docisnąć je do ciasta).
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C. Chleb piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok 1-1,5 godziny. Chleb jest gotowy jeśli po zastukaniu w jego spód słyszymy głuchy odgłos.
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…