Użytkowników online: 61

Głodówka jest zdrowa?

Z przeglądu literatury prowadzony przez Ruth Patterson z Zakładu Medycyny Rodzinnej i Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wynika, że jednodniowy post lub też post ograniczający żywność w określonych porach dnia [su_highlight background=”#f70f13″ color=”#ffffff”] zmniejsza poziom cukru we krwi i insuliny [/su_highlight], która jest związana z przewlekłą [su_highlight background=”#f70f13″ color=”#ffffff”]cukrzycą typu 2 i chorobami serca[/su_highlight], dodatkowo sprzyja utracie wagi. Post nie jest fizycznie lub umysłowo szkodliwy, nie powoduje też większej utraty wagi jak w przypadku ograniczenia w diecie kalorii.

 Post, który działa na zasadzie ograniczenia jedzenia w godzinach wieczornych wydaje się mieć pozytywny długoterminowy wpływ na kontrolę masy ciała, jednak pamiętajmy, że systematyczne ograniczanie kalorii do mniejszej liczby kalorii niż zalecana ilość może sprzyjać gorszej regeneracji i zmniejsza jakość snu. 

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Okresowe głodówki mogą być dobrym sposobem, aby schudnąć i promować zdrowie metaboliczne, ale tylko przy zachowaniu zdrowego rozsądku.

Systematyczne głodówki to zaplanowane zabiegi żywieniowe po, których następuje okres uzupełnienia kalorii w formie produktów bogato odżywczych pozbawianych czynników anty żywieniowych     (Journal Academy Nutrition and Dietetics, 115: 1203-1212, 2015)

Podsumowanie : 

„W czasie głodówki dochodzi do zwiększenia stężenia glukagonu, adrenaliny, noradrenaliny, początkowo także dopaminy i serotoniny, a także peptydów tkankowych, takich jak grelina. Natomiast spada stężenie insuliny, IGF-1, somatomedyny C, anoreksyny, NPY, a później także dopaminy i serotoniny. Wzrasta stężenie ciał ketonowych, takich jak kwas acetooctowy i beta-hydroksymaślan. Metabolizm tkankowy przestawia się na ketogeniczny. Wyjątek stanowią erytrocyty, które zużywają wyłącznie glukozę. W długotrwałej głodówce pojawia się zjawisko makro- i mikrofagii zależnej i niezależnej od chaperonów, głównie białka hsp70. Temu procesowi niektórzy przypisują przeciwnowotworowe właściwości głodówek.” Więcej w filmie 

20 skutecznych porad jak stracić brzuch