Wykonana z olejów roślinnych margaryna posiada mniej tłuszczów nasyconych niż zwykłe masło. Z tego powodu ludzie uważają, że jest to zdrowszą alternatywą. Jednakże margaryna jest pełna tłuszczów trans, które powstają w procesie utwardzania tłuszczów. Tłuszcze trans przyczyniają się m. in. do zatykania tętnic, a w efekcie do zawału.
Badanie z 2011 roku opublikowane w Journal of Nutritional Biochemistry wykazało, że u myszy karmionych produktami z wysoką zawartością tłuszczy trans przez 24 tygodnie, nastąpiło znaczne nagromadzenie się płytek miażdżycowych w tętnicach.
Naukowcy doszli również do wniosku, że tłuszcze trans hamują aktywność niezbędnego białka, które reguluje odnowę komórkową oraz wzmacnia odporność przed chorobami serca.
Konserwy mięsne, słabej jakości mięso itp. zwykle są pełne konserwantów, takich jak azotany. Badania wykazały, że spożywanie przetworzonego mięsa przyczynia się do śmiertelnych chorób serca, nowotworów i przedwczesnej śmierci.
Badanie opublikowane w 2013 roku przez BioMed Central opierało się na kompleksowych danych na temat stylu życia 448,568 mężczyzn i kobiet z 10 krajów europejskich. Naukowcy doszli do wniosku, że ludzie, którzy spożywali mięso przetworzone mieli o 44 procent większe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i raka.
W 2010 roku naukowcy z Harvard School of Public Health przeanalizowali 1600 przypadków chorobowych z czterech kontynentów i stwierdzili, że spożywanie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy o 19 procent.
W Stanach Zjednoczonych, napój gazowany (typu cola, sprite) jest drugim najbardziej preferowanym napojem po wodzie. Niestety jedna butelka takiego napoju zawiera średnio 44 gramów cukru. Przez to powoduje skoki cukru, którego nadmiar przechowywany jest w postaci tłuszczu, co przyczynia się do otyłości, cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi.
W badaniu opublikowanym w 2006 roku przez American Society for Clinical Nutrition, naukowcy doszli do wniosku, że picie słodkich napoi może mieć negatywny wpływ na gęstość mineralną kości. Ponadto badanie opublikowane z 2011 roku w czasopiśmie Lancet potwierdziło, że codzienne picie napojów gazowanych zwiększa ryzyko otyłości u dzieci.
Codzienne picie 1 do 2 puszek takiego napoju podnosi ryzyko cukrzycy u młodych dorosłych i zwiększa ryzyko wystąpienia dny zarówno u mężczyzn jak i kobiet. Zaś napój typu cola zawiera kwas fosforowy, który hamuje wchłanianie wapnia, przez co kości stają się słabsze i zwiększone zostaje ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Ostatnie badania wykazały, że sztuczne słodziki zwiększają ryzyko cukrzycy poprzez podniesienie poziomu cukru we krwi i negatywny wpływ na system odpornościowy organizmu.
Badanie opublikowane w 2014 roku w czasopiśmie Nature stwierdza, że organizm nie trawi sztucznych słodzików, które następnie przechodzą do jelita i są absorbowane przez bakterie jelitowe, negatywnie zmieniając ich funkcjonowanie.
W efekcie spożywania słodzików dochodzi m. in. do szybkiego przybierania na wadze, zwiększania uzależnienia od cukru i ryzyka cukrzycy. Pamiętaj, sztuczny słodzik jest gorszy od cukru!
Badanie opublikowane w 1015 roku w Journal of American Heart Association wykazało związek pomiędzy spożyciem smażonej żywności a niewydolnością serca. Również badanie opublikowane w 2014 roku w czasopiśmie American Society for Nutrition wykazało, że częste spożywanie smażonego jedzenia ma istotny związek z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 i chorobą wieńcową.
Ponadto w żywności bogatej w węglowodany, jak w przypadku ziemniaków, podczas smażenia w wysokich temperaturach wytwarza się akrylamid – substancja, która zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
FDA potwierdziło, że woreczki, w których przygotowuje się popcorn w mikrofalówce, są pokryte chemikaliami (PFOA), które podczas przygotowywania przekąski przedostają się do popcornu. Z badań opublikowanych w 2009 roku w Human Reproduction wynika, że substancje te zwiększają ryzyko bezpłodności.
Badanie opublikowane w 2010 roku w Environmental Health Perspectives wykazało, że spożywanie PFOA (kwas perfluorooktanowy) może powodować zaburzenia tarczycy. Nieleczone zaburzenia tarczycy mogą doprowadzić do raka tarczycy. Inne badania wykazały, że narażenie na PFOS może skutkować rakiem piersi, nerek, czy jąder.
7. Konserwy
W puszkach często obecny jest Bisfenol A (BPA), który przedostaje się do żywności i powoduje mnóstwo problemów zdrowotnych. Koliduje m. in z hormonami, powodując przedwczesne dojrzewanie, otyłość i raka.
Badanie opublikowane w 2013 roku w Human Reproduction wykazało, że BPA spożywane z żywnością doprowadziło do mutacji jajeczek u kobiet, co skutkowało trudnością z poczęciem dziecka. BPA może nawet promować wzrost raka piersi i otyłość u dzieci.
To nic innego jak puste kalorie z konserwantami i sztucznymi innymi dodatkami.
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny –…
Zima to czas, kiedy krótsze dni i niższe temperatury mogą wpływać na nasze samopoczucie i…
Jesień to czas, który zachęca do zwolnienia tempa, zadbania o siebie i znalezienia chwili na…
Insulinooporność to coraz częstszy problem zdrowotny, dotykający miliony osób na całym świecie. Prowadzi do zaburzeń…
Kanapki to szybki, prosty i uniwersalny sposób na pyszny posiłek – od śniadania, przez lunch,…
Kortyzol, nazywany hormonem stresu, jest naturalnym mechanizmem obronnym organizmu, jednak jego długotrwały nadmiar może prowadzić…