1. Margaryna

margarine

Wykonana z olejów roślinnych margaryna posiada mniej tłuszczów nasyconych niż zwykłe masło. Z tego powodu ludzie uważają, że jest to zdrowszą alternatywą. Jednakże margaryna jest pełna tłuszczów trans, które powstają w procesie utwardzania tłuszczów. Tłuszcze trans przyczyniają się m. in. do zatykania tętnic, a w efekcie do zawału.

Badanie z 2011 roku opublikowane w Journal of Nutritional Biochemistry wykazało, że u myszy karmionych produktami z wysoką zawartością tłuszczy trans przez 24 tygodnie, nastąpiło znaczne nagromadzenie się płytek miażdżycowych w tętnicach.

Naukowcy doszli również do wniosku, że tłuszcze trans hamują aktywność niezbędnego białka, które reguluje odnowę komórkową oraz wzmacnia odporność przed chorobami serca.

2. Przetwory mięsne

processed meat

Konserwy mięsne, słabej jakości mięso itp. zwykle są pełne konserwantów, takich jak azotany. Badania wykazały, że spożywanie przetworzonego mięsa przyczynia się do śmiertelnych chorób serca, nowotworów i przedwczesnej śmierci.

Badanie opublikowane w 2013 roku przez BioMed Central opierało się na kompleksowych danych na temat stylu życia 448,568 mężczyzn i kobiet z 10 krajów europejskich. Naukowcy doszli do wniosku, że ludzie, którzy spożywali mięso przetworzone mieli o 44 procent większe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i raka.

W 2010 roku naukowcy z Harvard School of Public Health przeanalizowali 1600 przypadków chorobowych z czterech kontynentów i stwierdzili, że spożywanie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy o 19 procent.

3. Napoje gazowane

sodas

W Stanach Zjednoczonych, napój gazowany (typu cola, sprite) jest drugim najbardziej preferowanym napojem po wodzie. Niestety jedna butelka takiego napoju zawiera średnio 44 gramów cukru. Przez to powoduje skoki cukru, którego nadmiar przechowywany jest w postaci tłuszczu, co przyczynia się do otyłości, cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi.

W badaniu opublikowanym w 2006 roku przez American Society for Clinical Nutrition, naukowcy doszli do wniosku, że picie słodkich napoi może mieć negatywny wpływ na gęstość mineralną kości. Ponadto badanie opublikowane z 2011 roku w czasopiśmie Lancet potwierdziło, że codzienne picie napojów gazowanych zwiększa ryzyko otyłości u dzieci.

Codzienne picie 1 do 2 puszek takiego napoju podnosi ryzyko cukrzycy u młodych dorosłych i zwiększa ryzyko wystąpienia dny zarówno u mężczyzn jak i kobiet. Zaś napój typu cola zawiera kwas fosforowy, który hamuje wchłanianie wapnia, przez co kości stają się słabsze i zwiększone zostaje ryzyko zachorowania na osteoporozę.

4. Sztuczne słodziki

artificial sweetener

Ostatnie badania wykazały, że sztuczne słodziki zwiększają ryzyko cukrzycy poprzez podniesienie poziomu cukru we krwi i negatywny wpływ na system odpornościowy organizmu.

Badanie opublikowane w 2014 roku w czasopiśmie Nature stwierdza, że organizm nie trawi sztucznych słodzików, które następnie przechodzą do jelita i są absorbowane przez bakterie jelitowe, negatywnie zmieniając ich funkcjonowanie.

W efekcie spożywania słodzików dochodzi m. in. do szybkiego przybierania na wadze, zwiększania uzależnienia od cukru i ryzyka cukrzycy. Pamiętaj, sztuczny słodzik jest gorszy od cukru!

5. Głęboko smażone przekąski

deep fried food

Badanie opublikowane w 1015 roku w Journal of American Heart Association wykazało związek pomiędzy spożyciem smażonej żywności a niewydolnością serca. Również badanie opublikowane w 2014 roku w czasopiśmie American Society for Nutrition wykazało, że częste spożywanie smażonego jedzenia ma istotny związek z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 i chorobą wieńcową.

Ponadto w żywności bogatej w węglowodany, jak w przypadku ziemniaków, podczas smażenia w wysokich temperaturach wytwarza się akrylamid – substancja, która zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

 

6. Popcorn z mikrofalówki

microwave popcorn

FDA potwierdziło, że woreczki, w których przygotowuje się popcorn w mikrofalówce, są pokryte chemikaliami (PFOA), które podczas przygotowywania przekąski przedostają się do popcornu. Z badań opublikowanych w 2009 roku w Human Reproduction wynika, że substancje te zwiększają ryzyko bezpłodności.

Badanie opublikowane w 2010 roku w Environmental Health Perspectives wykazało, że spożywanie PFOA (kwas perfluorooktanowy) może powodować zaburzenia tarczycy. Nieleczone zaburzenia tarczycy mogą doprowadzić do raka tarczycy. Inne badania wykazały, że narażenie na PFOS może skutkować rakiem piersi, nerek, czy jąder.

 

7. Konserwy

canned foods

W puszkach często obecny jest Bisfenol A (BPA), który przedostaje się do żywności i powoduje mnóstwo problemów zdrowotnych. Koliduje m. in z hormonami, powodując przedwczesne dojrzewanie, otyłość i raka.

Badanie opublikowane w 2013 roku w Human Reproduction wykazało, że BPA spożywane z żywnością doprowadziło do mutacji jajeczek u kobiet, co skutkowało trudnością z poczęciem dziecka. BPA może nawet promować wzrost raka piersi i otyłość u dzieci.

 

8. Zupa błyskawiczna

instant noodles

To nic innego jak puste kalorie z konserwantami i sztucznymi innymi dodatkami.

W 2014 roku w Journal of Nutrition opublikowano badania naukowców z Korei, którzy przebadali zwyczaje żywieniowe 10,711 dorosłych. Wyniki pokazały, że kobiety jedzące zupy instant 2 lub 3 razy w tygodniu częściej cierpiały na tzw. zespół metaboliczny, który charakteryzuje się podwyższonym ciśnieniem krwi, jak również podwyższonym poziomem cukru we krwi, cholesterolu i tkanki tłuszczowej.

9. Biały chleb

white bread
Biała mąka (z której produkuje się biały chleb) pozbawiona jest składników odżywczych, a to co w niej zostaje to praktycznie sama skrobia. Biały chleb jest produktem niskoodżywczym, za to jest źródłem prostych węglowodanów, powodujących skoki cukru we krwi, przez co wzrasta ryzyko wystąpienia cukrzycy. Ponadto po posiłku na bazie chleba szybko odczuwamy głód.

10. Białka sojowe

soy
Niemal cała soja w USA jest modyfikowana genetycznie i opryskiwana herbicydem o nazwie glifozat. Przetworzony olej i białka z soi znajdują się w niezliczonej ilości produktach spożywczych i są powszechnie spożywane.
Według raportu 2010 przedłożonego przez Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska oraz Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, narażenie na spraye glifosat stosowane w uprawie soi w Argentynie  spowodowały znaczny wzrost powikłań ciąży, poronień, deformacji neuronowych, wad wrodzonych i nowotworów.