Categories: Nabiał

Ser feta najzdrowszym serem? Chroni przed rakiem, głównie za sprawą kombinacji wapnia i wit. D oraz obecności aminokwasu alfa-laktoalbuminy

Użytkowników online: 103

Mam dobre wieści! Nie każdy ser jest niewskazany. Jeśli jesteś miłośnikiem sera, wybierz najzdrowszy gatunek: fetę.

Wykonany z owczego lub koziego mleka ser feta jest bogaty w składniki odżywcze, łatwo strawny, a przy tym dużo mniej alergenny i przeciwzapalny w porównaniu do serów z mleka krowiego. Jeśli to możliwe, należy unikać fety z pasteryzowanych produktów mlecznych. Pamiętaj, że ser feta jest bogaty w sód i tłuszcze nasycone, dlatego powinien być spożywany z umiarem, a nie codziennie.

[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Fakty na temat wartości odżywczych fety:[/su_icon]

Tradycyjna feta jest wykonana z czystego mleka owczego lub kombinacji mleka owczego i koziego mleka (nie więcej niż 30 procent koziego).

Jedna porcja sera feta (około 28 gramów) zawiera:

 74 kalorii
6 g tłuszczu
260 miligramów sodu
1,2 grama węglowodanów
4 g białka
0,2 mg ryboflawiny / witamina B2
140 miligramów wapnia
312 miligramów sodu
94 miligramów fosforu
0,5 mikrogramów witaminy B12
0,1 mg witaminy B6
4,2 mikrogramów selenu

[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Korzyści zdrowotne:[/su_icon]
  • chroni przed rakiem (głównie za sprawą kombinacji wapnia i wit. D oraz obecności aminokwasu alfa-laktoalbuminy)
  • wspiera zdrowie kości
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit
  • zapobiega bólom głowy, w tym migrenom
  • chroni oczy i zapobiega chorobom zwyrodnieniowym oka
  • wspomaga naturalne leczenie niedokrwistości (anemii)

 

[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Co ciekawe, od 14 października 2002 nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji (PDO). Feta jest chętnie podrabiana a obecnie można kupić mnóstwo „podróbek” z mleka krowiego, sygnowanych jako „ser w stylu feta” czy „ser typu feta”.[/su_icon_panel]

Recent Posts

Małe nawyki, wielkie korzyści: Jak dbać o zdrowie jelit

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i silnego układu odpornościowego. Wprowadzenie kilku prostych nawyków do…

14 godzin ago

Dlaczego Twoje Ciało Potrzebuje Wody? 8 Powodów, By Pić Więcej

Woda to kluczowy element życia, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Chociaż często niedoceniana,…

15 godzin ago

Te 10 przepisów na kolację zmieni Twoje wieczory na zawsze!

Szukasz pomysłów na pyszną i szybką kolację, która zachwyci domowników lub gości? Oto 10 sprawdzonych…

20 godzin ago

Naturalne sposoby na uwalnianie oksytocyny: jak wzmocnić relacje i poprawić samopoczucie?

Oksytocyna, często nazywana „hormonem miłości” lub „hormonem więzi”, odgrywa kluczową rolę w budowaniu i utrzymywaniu…

22 godziny ago

10 nawyków, które poprawią Twoją koncentrację i wydajność umysłową

Koncentracja jest kluczowa dla osiągania celów zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu. Niestety,…

22 godziny ago

Nie uwierzysz, jak pyszne są te obiady – 10 sprawdzonych przepisów!

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Oto 10 sprawdzonych przepisów, które zachwycą prostotą wykonania,…

1 dzień ago