Categories: Nabiał

Ser feta najzdrowszym serem? Chroni przed rakiem, głównie za sprawą kombinacji wapnia i wit. D oraz obecności aminokwasu alfa-laktoalbuminy

Użytkowników online: 37

Mam dobre wieści! Nie każdy ser jest niewskazany. Jeśli jesteś miłośnikiem sera, wybierz najzdrowszy gatunek: fetę.

Wykonany z owczego lub koziego mleka ser feta jest bogaty w składniki odżywcze, łatwo strawny, a przy tym dużo mniej alergenny i przeciwzapalny w porównaniu do serów z mleka krowiego. Jeśli to możliwe, należy unikać fety z pasteryzowanych produktów mlecznych. Pamiętaj, że ser feta jest bogaty w sód i tłuszcze nasycone, dlatego powinien być spożywany z umiarem, a nie codziennie.

[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Fakty na temat wartości odżywczych fety:[/su_icon]

Tradycyjna feta jest wykonana z czystego mleka owczego lub kombinacji mleka owczego i koziego mleka (nie więcej niż 30 procent koziego).

Jedna porcja sera feta (około 28 gramów) zawiera:

 74 kalorii
6 g tłuszczu
260 miligramów sodu
1,2 grama węglowodanów
4 g białka
0,2 mg ryboflawiny / witamina B2
140 miligramów wapnia
312 miligramów sodu
94 miligramów fosforu
0,5 mikrogramów witaminy B12
0,1 mg witaminy B6
4,2 mikrogramów selenu

[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Korzyści zdrowotne:[/su_icon]
  • chroni przed rakiem (głównie za sprawą kombinacji wapnia i wit. D oraz obecności aminokwasu alfa-laktoalbuminy)
  • wspiera zdrowie kości
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit
  • zapobiega bólom głowy, w tym migrenom
  • chroni oczy i zapobiega chorobom zwyrodnieniowym oka
  • wspomaga naturalne leczenie niedokrwistości (anemii)

 

[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Co ciekawe, od 14 października 2002 nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji (PDO). Feta jest chętnie podrabiana a obecnie można kupić mnóstwo „podróbek” z mleka krowiego, sygnowanych jako „ser w stylu feta” czy „ser typu feta”.[/su_icon_panel]

Recent Posts

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

5 godzin ago

9 rzeczy, które zmienią się w TWOIM ciele, jeśli zaczniesz spać przed 22:00!

W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…

16 godzin ago

10 przepisów na zupy, które skradły serca milionów!

Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…

22 godziny ago

10 pomysłów na obiad, które sprawią, że nigdy więcej nie zamówisz jedzenia na wynos!

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…

1 dzień ago

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

2 tygodnie ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

2 tygodnie ago