Mam dobre wieści! Nie każdy ser jest niewskazany. Jeśli jesteś miłośnikiem sera, wybierz najzdrowszy gatunek: fetę.

Wykonany z owczego lub koziego mleka ser feta jest bogaty w składniki odżywcze, łatwo strawny, a przy tym dużo mniej alergenny i przeciwzapalny w porównaniu do serów z mleka krowiego. Jeśli to możliwe, należy unikać fety z pasteryzowanych produktów mlecznych. Pamiętaj, że ser feta jest bogaty w sód i tłuszcze nasycone, dlatego powinien być spożywany z umiarem, a nie codziennie.

[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Fakty na temat wartości odżywczych fety:[/su_icon]

Tradycyjna feta jest wykonana z czystego mleka owczego lub kombinacji mleka owczego i koziego mleka (nie więcej niż 30 procent koziego).

Jedna porcja sera feta (około 28 gramów) zawiera:

 74 kalorii
6 g tłuszczu
260 miligramów sodu
1,2 grama węglowodanów
4 g białka
0,2 mg ryboflawiny / witamina B2
140 miligramów wapnia
312 miligramów sodu
94 miligramów fosforu
0,5 mikrogramów witaminy B12
0,1 mg witaminy B6
4,2 mikrogramów selenu

[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Korzyści zdrowotne:[/su_icon]
  • chroni przed rakiem (głównie za sprawą kombinacji wapnia i wit. D oraz obecności aminokwasu alfa-laktoalbuminy)
  • wspiera zdrowie kości
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit
  • zapobiega bólom głowy, w tym migrenom
  • chroni oczy i zapobiega chorobom zwyrodnieniowym oka
  • wspomaga naturalne leczenie niedokrwistości (anemii)

 

[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Co ciekawe, od 14 października 2002 nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji (PDO). Feta jest chętnie podrabiana a obecnie można kupić mnóstwo „podróbek” z mleka krowiego, sygnowanych jako „ser w stylu feta” czy „ser typu feta”.[/su_icon_panel]