Amarantus występuje w formie mąki, suchych nasion, poppingu (czy lekkich kuleczek przypominających dmuchany ryż) więc może być on wykorzystywany w każdej dziedzinie kulinarnej. Od wypieków, deserów, dodatku do jogurtu, dodatku do dań głównych a także do sałatek i zup.
Amarantus poprzez wysoką zawartość białka i żelaza w swoim składzie powinien się znaleźć w codziennym jadłospisie każdego sportowca! Jest zbożem bezglutenowym dlatego mogą go spożywać osoby, które są chore na celiakie lub mają nietolerancje pokarmowe
– Stymuluje proces odchudzania
– Przyspiesza metabolizm
– Wspomaga układ krążenia – obniża ciśnienie krwi
– Posiada dużą zawartość błonnika, dlatego reguluje prace jelit
– Nasiona amarantusa posiadają niski indeks glikemiczny dlatego mogą być spożywane przez diabetyków
– Dzięki zawartej lizynie w swoim składzie Amarantus wzmacnia włosy i odżywia skórę
– Jest źródłem Żelaza, Wapnia, Magnezu
Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
2 łyżki mleczka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka ksylitolu (miodu lub cukru trzcinowego)
Amarantus ekspandowany
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukać w letniej wodzie i ugotować na mleku roślinnym, po ostudzeniu zmiksować z mleczkiem kokosowym, ksylitolem i masłem orzechowym. Z masy uformować małe kuleczki i obtoczyć je w amarantusie.
Smacznego
Dietetyk Medyczny Zuzanna Szumska
Dieta Konesera
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…