Amarantus występuje w formie mąki, suchych nasion, poppingu (czy lekkich kuleczek przypominających dmuchany ryż) więc może być on wykorzystywany w każdej dziedzinie kulinarnej. Od wypieków, deserów, dodatku do jogurtu, dodatku do dań głównych a także do sałatek i zup.
Amarantus poprzez wysoką zawartość białka i żelaza w swoim składzie powinien się znaleźć w codziennym jadłospisie każdego sportowca! Jest zbożem bezglutenowym dlatego mogą go spożywać osoby, które są chore na celiakie lub mają nietolerancje pokarmowe
– Stymuluje proces odchudzania
– Przyspiesza metabolizm
– Wspomaga układ krążenia – obniża ciśnienie krwi
– Posiada dużą zawartość błonnika, dlatego reguluje prace jelit
– Nasiona amarantusa posiadają niski indeks glikemiczny dlatego mogą być spożywane przez diabetyków
– Dzięki zawartej lizynie w swoim składzie Amarantus wzmacnia włosy i odżywia skórę
– Jest źródłem Żelaza, Wapnia, Magnezu
Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
2 łyżki mleczka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka ksylitolu (miodu lub cukru trzcinowego)
Amarantus ekspandowany
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukać w letniej wodzie i ugotować na mleku roślinnym, po ostudzeniu zmiksować z mleczkiem kokosowym, ksylitolem i masłem orzechowym. Z masy uformować małe kuleczki i obtoczyć je w amarantusie.
Smacznego
Dietetyk Medyczny Zuzanna Szumska
Dieta Konesera
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…