Amarantus występuje w formie mąki, suchych nasion, poppingu (czy lekkich kuleczek przypominających dmuchany ryż) więc może być on wykorzystywany w każdej dziedzinie kulinarnej. Od wypieków, deserów, dodatku do jogurtu, dodatku do dań głównych a także do sałatek i zup.
Amarantus poprzez wysoką zawartość białka i żelaza w swoim składzie powinien się znaleźć w codziennym jadłospisie każdego sportowca! Jest zbożem bezglutenowym dlatego mogą go spożywać osoby, które są chore na celiakie lub mają nietolerancje pokarmowe
– Stymuluje proces odchudzania
– Przyspiesza metabolizm
– Wspomaga układ krążenia – obniża ciśnienie krwi
– Posiada dużą zawartość błonnika, dlatego reguluje prace jelit
– Nasiona amarantusa posiadają niski indeks glikemiczny dlatego mogą być spożywane przez diabetyków
– Dzięki zawartej lizynie w swoim składzie Amarantus wzmacnia włosy i odżywia skórę
– Jest źródłem Żelaza, Wapnia, Magnezu
Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
2 łyżki mleczka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka ksylitolu (miodu lub cukru trzcinowego)
Amarantus ekspandowany
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukać w letniej wodzie i ugotować na mleku roślinnym, po ostudzeniu zmiksować z mleczkiem kokosowym, ksylitolem i masłem orzechowym. Z masy uformować małe kuleczki i obtoczyć je w amarantusie.
Smacznego
Dietetyk Medyczny Zuzanna Szumska
Dieta Konesera
Przygotowanie odpowiedniego posiłku przed treningiem to klucz do osiągnięcia maksymalnej wydolności i skuteczności ćwiczeń. Wybierając…
Poranki mogą być pełne inspiracji, szczególnie gdy na talerzu pojawiają się wyjątkowe smaki. Przygotowaliśmy dla…
Utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej to jedno z najważniejszych wyzwań, z jakimi mierzymy się…
Dobry sen jest kluczowy dla zdrowia i samopoczucia, a dieta odgrywa w tym ogromną rolę.…
Poranki mogą być pełne smaku i różnorodności, jeśli zdecydujesz się na kreatywne podejście do śniadań.…
Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…