1. Płatki śniadaniowe
Wbrew szerokiej opinii, płatki śniadaniowe są raczej kiepskim pomysłem na pożywne śniadanie. Etykiety często sugerują, że są one pełnoziarniste i pełne składników odżywczych, takich jak witaminy. Pewne jest że:
- zawierają niewielką ilość całych ziaren
- składniki odżywcze (np. witaminy) są sztucznie dodawane
- zawierają głównie rafinowane zboża i cukier
- wg. raportu z 2011 roku kubek jednych z popularniejszych płatków zawiera więcej cukru niż 3 ciastka czekoladowe
2. Naleśniki i gofry
Są pełne rafinowanej mąki, która według wielu naukowców przyczynia się do oporności na insulin i otyłości. Ponadto naleśniki i gofry często podawane sa z polewamy na bazie syropu glukozowo-fruktozowego powodującego m. in. stany zapalne.
3. Tost z margaryną
Tost z margaryną może wydawać się nie najgorszą opcją na śniadanie. W rzeczywistości:
- składa się głównie z rafinowanej mąki
- jest ubogi w błonnik i nie zawiera w zasadzie składników odżywczych
- powoduje skoki cukru we krwi
- margaryna jest źródłem niebezpiecznych tłuszczy trans zwiększających ryzyko różnych chorób
4. Babeczki
Jedynym ich zdrowym składnikiem są jajka. Reszty lepiej unikać. Ponadto sprzedawane komercyjnie babeczki są często bardzo duże. Według pewnego przeglądu typowa pakowana muffinka jest większa o 333% od standardowej wielkości porcji.
5. Sok owocowy
Niektóre soki owocowe na rynku w rzeczywistości zawierają bardzo mało soku i są słodzone cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym o wysokiej zawartości fruktozy. Wysoki poziom cukru zwiększa ryzyko otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i innych chorób.
Nawet sok 100% z owoców zawiera dużo cukru. Spożywanie dużych ilości soku owocowego może mieć taki sam wpływ na Twoją wagę i zdrowie jak picie napojów słodzonych cukrem.
6. Ciastka wypiekane
Niezaprzeczalnie są bombą cukru. Nie daj się zwieść sloganom, że są pełne owoców, ponieważ ilość przetworzonego już owocu w takim ciastku jest wręcz znikoma.
Jedno z badań wykazało, że kobiety, które jadły na śniadanie 3 g białka i 44 g węglowodanów był bardziej głodne i spożywane więcej na obiad niż kobiety, które jadły wysokobiałkowe, niskowęglowodanowe śniadanie.
7. Bułeczki z dżemem i śmietaną
To kolejna pozycja pełna rafinowanej mąki i cukru, za to niemal pozbawiona błonnika. Badania wykazały że błonnik pomaga w kontroli stężenia cukru we krwi i wzmaga uczucie sytości.
W jednym z badań, otyłe dzieci zgłaszały uczucie głodu i były mniej zadowolone po spożyciu posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów, niż po spożyciu wysoko białkowego posiłku. różnice zaobserwowano również w poziomach hormonów głodu i sytości.
8. Słodzony beztłuszczowy jogurt
Typowy beztłuszczowy jogurt smakowy zawiera tylko cukru co spora porcja lodów. Lepszą opcją jest miseczka jogurtu greckiego z garścią jagód. Tłuszcz daje uczucie sytości na dłużej, a ponadto wzmaga uwalnianie cholecystokininy – hormonu sytości.
9. Batony musli i granola
Choć podstawowy składnik – owies – jest zdrowy, typowy batonik dostarcza średnio jedynie 1-3 gramy błonnika i jest pełny cukru. Zawartość białka jest również niska, co dodatkowo utwierdza, że są złym wyborem na śniadanie.
10. Przetworzone, bezglutenowe śniadaniowe przekąski
Bezglutenowe diety stały się bardzo popularne w ostatnich latach ze względu na obawy związane z potencjalnymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi glutenu.
Chociaż nie ma nic złego w unikaniu glutenu, zjadanie wielu przetworzonych bezglutenowych dostępnych obecnie przekąsek może powodować problemy. Na przykład, połączenie mąki z ryżu, ziemniaków i tapioki zastępuje mąkę pszenną w bezglutenowym chlebie i wypiekach. Mąki te mają wysoki indeks glikemiczny, więc gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Wzrost ten prowadzi do wysokiego stężenia insuliny, a w efekcie do uczucia głodu i przyrostu masy ciała.
Nie zgodzę się z tym, że nie można dawać gofrów na śniadanie. Przecież można robić różne wersje nie tylko na słodko. Ja czasem robię np. marchewkowe czy z płatkami owsianymi. Dezala mam już 6 lat także robiłam już różne kombinacje tego deseru, u mnie gofrownica jest częściej używana niż mikrofala.
Myślę, że artykuł jest bardziej poglądowy – zwraca większą uwagę nie na samą potrawę/produkt, tylko na zawarte w niej przeważnie składniki – przecież to one nam szkodą. Bardzo dobrze, że robi Pani gofry inaczej, modyfikuje je Pani – jest na pewno o wiele zdrowiej.
A co w takim razie należy jeść na śniadanie?
Białko (nabiał, jaja, ryby, mięso) z warzywami. Śniadanie białkowo-tłuszczowe mnie osobiście syci na dłużej.
Właśnie
Jakie śniadania były by dobrą opcją?