W dawnych czasach żeglarze, nie ruszali się w żaden rejs bez tego warzywa. Wynikało to z faktu, iż kapusta posiadała bardzo dużą zawartość witaminy C, zapobiegała ona zachorowaniom na szkorbut. Zachorowanie na tą chorobę, spowodowane jest niedoborem tej witaminy.
Kiszona kapusta posiada probiotyczne korzyści ze względu na proces zakwaszania, jaki przechodzi. Naturalna fermentacja tych warzyw pomaga w dostarczeniu organizmowi dobrych bakterii, które przenikają do układu pokarmowego. Zaleca się spożywanie takiej kapusty po zażyciu antybiotyku, pomaga ona przywrócić odpowiednią florę bakteryjną w jelitach.
Kapusta kiszona jest jednym z najlepszych produktów naturalnych, która pomaga zapobiegać rozwojowi raka. Wynika to z trzech składników, które posiada w swoim składzie.
– Izotiocyjanian, znany ze swoich potężnych właściwości przeciwnowotworowych.
– Glukozynolany, te substancje pomagają w aktywacji naturalnych enzymów antyoksydacyjnych w organizmie.
– Flawonoidy, chronią przed uszkodzeniami i zawężeniami tętnic.
Kapusta zbudowana jest z włókien, które przyczyniają się do poprawy trawienia, co ma wpływ również na poprawę zdrowia mózgu i serca. Inne korzyści, jakie dają włókna kapusty.
Składniki na jedną porcję:
bulion – 400 ml
udko kurczaka, bez skóry – 1 średnia sztuka
kiszona kapusta – 2 duże garście (około 150g)
papryka – 1 sztuka
fasola biała – 1/2 szklanki (suchej, namoczyć kilka godzin przed i ugotować)
kminek i inne świeże zioła – ilość do smaku
Wykonanie:
udko z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy bulion z dodatkiem włoszczyzny. Po przyrządzeniu bulionu klarujemy go i dodajemy kapustę kiszoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy około 30minut. Po tym czasie dorzucamy ugotowaną wcześniej fasolę. Doprawiamy ziołami, koniecznie kminkiem. I podajemy razem z ugotowanym udkiem z kurczaka.
Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…
Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…