Witamina C nie jest produkowana przez organizm ludzki. Stopień absorpcji również nie jest jednakowy u każdego z nas. Dlatego przyjmowanie stosunkowo sporych dawek witaminy C jest dobrą inwestycją dla zdrowia.
Zamieszczony 24 listopada 2011 roku biuletyn w Journal of Orthomolecular Medicine omawia badanie zreferowane w PubMed, wykazujące, że istnieje korelacja między [su_highlight background=”#ee2335″ color=”#ffffff”]wysokim stężeniem witaminy C a rzadszym występowaniem niewydolności serca[/su_highlight], a także między niższym poziomem witaminy C w surowicy a wzrostem śmiertelności.
Badania :
Douglas R.M. i wsp. Vitamin C for preventing and treating the common cold, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636648Oxalate absorption and endogenous oxalate synthesis from ascorbate in calcium oxalate stone formers and non-stone formers, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15558527Ascorbate increases human oxaluria and kidney stone risk, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15987848High-dose parenteral ascorbate enhanced chemosensitivity of ovarian cancer and reduced toxicity of chemotherapy, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500406
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…
Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…
Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…
View Comments
Czy taki kwas askorbinowy jest dostêpny w czystej postaci w aptekach?
Mówimy o l-kwasie askorbinowym? Że niby tym nie idzie przedawkować? A bóle w klatce i inne przypadłości? Naturalna C z dziką róża to rozumiem, ale l-kwas każdy jest syntetyczny! Tak czy nie?
??????????????????
Jedna łyżeczka to zdecydowanie za dużo! Ja codziennie rano piję wodę z kwasem askorbinowym ale dodaje jedynie 1/4 łyżeczki. Cała to dużo za dużo.