Przewlekłe stany zapalne znalazły swoje odzwierciedlenia w setkach chorób, [su_highlight background=”#ffd512″]w tym raka, Alzheimer, dna moczanowa, depresja, choroby autoimmunologiczne i wiele innych. [/su_highlight]Jeśli każdy pragnie być zdrowy, to każdy powinien ten stan zrozumieć.

To wszytko są stany zapalne! Dlaczego? Ponieważ zapalenia podlegają naszej kontroli, możemy to zmienić, leczyć i zapobiegać.

Czym są stany zapalne? 

Każdy człowiek posiada niesamowicie złożony system odpornościowy, którego głównym celem jest ochrona przed szkodliwymi substancjami. Jednym ze sposobów jest poniekąd stan zapalny.

Jaka jest różnica między zapaleniem przewlekłym a ostrym?

Stan zapalny ostry

Ma miejsce, gdy tkanki zostały zaatakowane. Komórki wówczas uwalniają substancje chemiczne, które powodują obrzęk przyciągając tym same białe krwinki. Te z kolei starając się rozwiązać problemową sytuację, zapobiegając rozprzestrzenianiu się na inne obszary.

[su_highlight background=”#ffd512″]Ostre zapalenia można doświadczyć podczas kontuzji.[/su_highlight] Dla przykładu – podczas zwichnięcia kostki pojawia się opuchlizna, która może trzymać nawet 2 tygodnie. To znak, że zapalenie wysyła sygnał

„bądźmy ostrożni w tym obszarze, gdyż naprawiamy szkody”.

Ostry stan zapalny jest częścią normalnego procesu detoksykacji i naprawy.

Dzieje się to każdego dnia podczas chodzenia, jedzenia, ćwiczenia, stresu, oddychania – należy oczyścić organizm, wyeliminować toksyny i naprawić wszystkie uszkodzenia komórkowe. Nawet jeśli zapalenie jest silne i układ odpornościowy mocno walczy nie zawsze daje człowiekowi odczuć, możesz być nawet nieświadomy.

Zapalenie jest naturalną reakcją organizmu na obcego „najeźdźce”. Mogą być to komórki, wirusy, bakterie, grzyby, substancje chemiczne, toksyny, itp. We wszystkich przypadkach jest to naturalna reakcja obronna.

Stan zapalny przewlekły

Może jesteś jednym z wielu, którzy doświadczyli następującego scenariusza: dane miejsce na Twoim ciele zaczyna puchnąć, utrudnia Ci wykonywanie najprostszych ruchów, silnie boli. Udajesz się do lekarza, który przypisuje Ci pigułki przeciwbólowe, ból przechodzi. Brałeś je przez długi czas, więc doktor zleca badania wątroby. Niestety dalej nadal odczuwasz ból, dlaczego? [su_highlight background=”#ffd512″]Ponieważ leki przeciwbólowe może zablokować główny szlak detoksykacji, przez co następuje błędne koło czując się jeszcze gorzej.[/su_highlight]

Przewlekłe zapalenia bardzo różnią się od ostrego.

Przyczynia się znacznie do przyczyn zgonów w Europie i Stanach Zjednoczonych.

W 2004 roku magazyn Time poświęcił całą okładkę na zapalenia nazywając je „cichym zabójcą”. Przewlekłe stany zapalne są jak opuchnięte, czerwone fragmenty zazwyczaj wewnętrznych części ciała, które mogą funkcjonować w takim stanie przez okres kilku tygodni, miesięcy, a nawet lat. Ten rodzaj zapalenia wykazuje cały szereg komplikacji i chorób takich jak zapalenia stawów, astma, przedwczesne starzenie się skóry, choroby autoimmunologiczne, choroby serca i nowotwory. Jedna z najczęstszych kontuzji i przewlekłych stanów zapalnych to wady postawy

Co powoduje przewlekły stan zapalny? 

Każdego dnia zdrowy człowiek jest w stanie przetworzyć zaskakującą ilość toksyn (ponad milion dziennie!),[su_highlight background=”#ffd512″] zapalenie natomiast wynika najprawdopodobniej przytłoczenia ich nadmiarem, [/su_highlight] który jest wszechobecny we współczesnym świecie.

Według Global Healing Center pochłaniamy około dwa miliony toksyn dziennie – to dwukrotność ilości, z którą może poradzić sobie nasz organizm! [su_highlight background=”#ffd512″]Nasze babcie nie miały do czynienia nawet z połową chemikaliów, z którymi ludzki organizm musi zmagać się dzisiaj.[/su_highlight]

Stany zapalne a substancje chemiczne

Obecnie mamy do czynienia z jeszcze większą ilością substancji chemicznych, niż kiedykolwiek wcześniej – od żywności, przez produkty kosmetyczne po powietrze, którym oddychamy. Dla przykładu – [su_highlight background=”#ffd512″]jedna saszetka słodzika zawiera więcej niż dziesięć tysięcy toksycznych cząsteczek w swoim składzie.[/su_highlight]

Jedzenie a stany zapalne

Nasz układ odpornościowy zaczyna odczuwać zmęczenie, przepracowanie. Przeciętna dieta jest przepełniona „zapalnymi” posiłkami. Gluten, pszenica, rafinowany cukier, chemikalia, dodatki, sztuczne barwniki, przetworzona żywność wywołuje naturalną reakcję zapalną w jelitach.

Stres a stany zapalne

Innym czynnikiem przyczyniającym się do wywoływania stanów zapalnych w naszym organizmie jest stres. Żyjemy w pośpiechu, w ambitnym świecie nie mając świadomości, jak to wpływa na nasze zdrowie. Hormony stresu uważa się za jeden z głównych czynników powstawania chorób. Mowa głównie o kortyzolu, który powoli zużywa nasze systemy. Adrenalina w małych ilościach jest pomocna w nagłych, nieoczekiwanych sytuacjach.

Podczas stresu energia jest odległa od układu odpornościowego, hormonalnego, trawiennego, czy rozrodczego kierując się do mózgu, który staje się najważniejszy w danej chwili. Powoduje to osłabienie i większą ilość stanów zapalnych.

Nasze ciała są żądne odżywczych składników! 

Wielu z nas nie ma świadomości głodu naszego organizmu wołającego o odpowiednie paliwo. Ile zatem spożywanych przez ludzi składników zawiera autentyczną ilość składników odżywczych? Mało. Zastanów się przez chwilę co zjadłeś w ciągu ostatnich 24 godzin. Sporządź listę i porównaj z niższą.

  1. Świeże warzywa i owoce
  2. Orzechy, nasiona
  3. Zdrowe tłuszcze – tłuszcze zwierzęce, olej kokosowy, oliwa z oliwek, masła organiczne, jajka wiejskie
  4. Mięso ekologiczne
  5. Dziko złowione ryby
  6. Superfoods: spirulina, jagody goi, miód, quinoa
  7. Sfermentowany probiotyk (np. kefir z prawdziwego mleka, ogórki kiszone ekologiczne)
  8. Woda

 

Czy to co zjadłeś pokryło co najmniej 80% produktów z powyższej listy? Czy przypominała raczej listę poniżej.

Przetworzona żywność

  1. Chleb pszenny/produkty pszeniczne
  2. Konwencjonalne produkty mleczne
  3. Przetworzone napoje
  4. Fast food
  5. Produkty bogate w skrobie z kukurydzy/ziemniaków
  6. Słodycze
  7. Przetworzone mięso/wędliny

Aby dobrze się czuć, cieszyć się zdrowiem musisz dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych: mikroelementów, witamin i minerałów.

Gdy znaczny procent spożywanych przez Ciebie produktów pochodzi z listy nr 2 jesteś bardziej zarażony na przewlekłe stany zapalne. Nawet jeśli nie zauważasz objawów Twoje ciało prowadzi wewnętrzną walkę.

Objawy zapalenia

  1. Istnieje wiele objawów długoterminowego zapalenia. Oto kilka z nich, na które warto zwrócić uwagę:
  2. Wysokie ciśnienie krwi
  3. Wrzody
  4. Zespół jelita drażliwego (IBS)
  5. Wzdęcia
  6. Trądzik
  7. Retencja wody
  8. Biegunka/Zaparcia
  9. Bóle stawów
  10. Sztywność
  11. Niewytłumaczalny przyrost masy ciała

Pamiętaj, że ból nie zawsze jest złym objawem, z dwóch powodów:

Pierwszy:

Przypomina nam, że naprawdę żyjemy! Daje nam możliwość wybrania życia z nim, lub wyszukania sposobów pozbycia się.

Drugi:

To światło ostrzegawcze. Jeśli ból zdarza się często, może być objawem czegoś głębszego. Są jak znaki ostrzegawcze dla optymalnego zdrowia i szczęścia.

Nie pozwól objawom doprowadzać się do smutku i uczucia beznadziei – wiedz, że jesteś w drodze do wyzdrowienia! Rozpoznanie objawów zapalnych jest pierwszym krokiem na drodze uzdrowienia.

Choroby związane z zapaleniem

CHOROBA AUTOIMMUNOLOGICZNA

Rolą układu odpornościowego jest ochrona przed chorobą, obcymi ciałami, które usiłują zaatakować nasz organizm, w tym bakteriami, pasożytami i wirusami. Zdrowy układ immunologiczny działa jak linia obrony przez „złymi”. W chorobach autoagresywnych nie jest w stanie odróżnić własnych zdrowych tkanek od tkanek niezdrowych, niszcząc obie grupy. W konsekwencji powstaje stan zapalny. [su_highlight background=”#ffd512″]Przewlekłe zapalenie jest uważane jak jeden z głównych następstw zaburzeń autoimmunologicznyc[/su_highlight]h.

CHOROBY SERCA

Choroby serca nie są wyłączne spowodowane narastaniem blaszki miażdżycowej w tętnicach, ale kombinacją blaszki i zapalenia. [su_highlight background=”#ffd512″]Ciało człowieka traktuje blaszkę jako ciało obce, zatem układ odpornościowy próbuje zapobiec wypływaniu płytki razem z krwią[/su_highlight]. W najgorszych przypadkach może ona pęknąć, a wchodząc w kontakt z krwią spowoduje skrzep. Z kolei organizm wyzwala reakcję zapalną, tętnice zaczynają pęcznieć ograniczając dopływ krwi do serca

11 pokarmów, które naturalnie odblokowują tętnice i chronią przed zawałem serca.

Depresja

Ostatnie badania wyniki badań wykazały związek pomiędzy stanem zapalnym a depresją. Naukowcy odkryli, że w Danii [su_highlight background=”#ffd512″]podwyższony poziom białka C reaktywnego (produkowanego, gdy stan zapalny jest obecny) jest związany z podwyższonym ryzykiem cierpienia psychicznego i depresji populacji ogólnej.[/su_highlight]

W swojej książce A Mind Of Your Own, Kelly Brogan teoretyzuje, że nie depresja nie jest chorobą, lecz objawem braku równowagi w organizmie. Jego przyczyną jest stan zapalny.

Badania opublikowane w Journal of Neuroinflammation z 2011 roku wykazały związek między poziomem kwasu chinolinowego (inna reakcja ciała na stan zapalny) i przewlekłej depresji.

Wielu lekarzy zaczyna leczenie depresji od metod, których celem jest zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie i promowanie naturalnego uzdrawiania.

https://motywatordietetyczny.pl/2016/10/jak-probiotyki-wplywaja-na-depresje-sprawdz/

Choroba alzheimera i otępienie 

Zarówno wolne rodniki jak i zapalenie tkanki mózgowego mają związek z chorobą Alzheimera i demecją.

Naukowy odkryli, że patrząc w historię pacjenta są w stanie połączyć Alzheimera z chorobą zapalną. Stwierdzają, że osoby które stosowały środki zapalne takie jak ibuprofen mają niższe ryzyko wystąpienia tej choroby.

Główną przyczyną Alzheimera jest obecność płytek. Są one potrzegane jako „najeźdźcy”, zatem organizm stara się je zniszczyć powodując przewlekły stan zapalny

Badania wykazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 i przeciwutleniacze działają jako przeciwzapalna ochrona przed tymi chorobami.

7 nawyków, które warto wprowadzić już dziś, aby zapobiec demencji i chorobie Alzheimera

Cukrzyca

W cukrzycy zapalenie ma charakter wewnętrzny. Najnowsze badania wykazują, że zapalenie wewnątrz ciała może odgrywać rolę w rozwoju cukrzycy typu 2. Osoby cierpiące na ten typ nie wytwarzają wystarczającej ilości insuliny lub ich organizm nie może jej odpowiednio wykorzystać.

Naukowcy odkryli, że [su_highlight background=”#ffd512″]cukrzycy typu 2 mają wyższy poziom cytokiny, która jest białkiem zapalnym. [/su_highlight] Jest uwalniania przez komórkę, która na szczególny wpływ na interakcję miedzy komórkami.

Komórki tłuszczowe działają jak fabryka cytokiny – im więcej komórek tłuszczowych, tym więcej cytokiny.

Cytokina wyzwala reakcję na stan zapalny i infekcję. Gdy jej poziom jest podwyższony, prowadzi to przewlekłego zapalenia wewnętrznego. Jeśli u danej osoby rozwija się cukrzyca typu 2, ciało staje się bardziej wrażliwe na insulinę, a w efekcie na nią odporne, powodując stan zapalny.

https://motywatordietetyczny.pl/2017/05/sprawdz-czy-nie-masz-tych-objawow-jak-uchronic-sie-przed-insulinoopornoscia-i-cukrzyca-typu-ii/

Nowotwór

Jak już wiemy przewlekłe stany zapalne mogą siać spustoszenie w organizmie, tworząc „złym” komórkom idealne warunki do przetrwania. Jeśli taka komórka przemieszcza się po organizmie może doprowadzić do uszkodzenia zdrowej nici DNA, co powoduje mutację. Owa mała mutacja zaczyna rosnąć w ciele, stara się otrzymać jak najwięcej tlenu i wartości odżywczych. Jako zmutowana tkanka  staje się guzem rakowym.

Nowotwory jelita grubego, czy piersi mogą być spowodowane przewlekłym zapaleniem. Rak okrężnicy może wystąpić u pacjentów, którzy cierpią na choroby jelit, lub stany zapalne przewodu pokarmowego. W przypadku raka piersi następuje blokada naczyń chłonnych w skórze przez komórki nowotworowe. Naczynia chłonne są cienkim zaworem struktur przenoszącym limfę (płyn zawierający białe krwinki), który transportuje ją za pośrednictwem systemu limfatycznego. Jeśli te naczynia są zablokowane nowotwór rośnie.

Chemikalia, które niszczą nasze zdrowie !

Alergie

Alergie mogą być spowodowane zapaleniem, a zapalenie może powodować uczulenia. Toksyny atakują układ odpornościowy,  powoduje to nieodpowiednie odpowiedzi w organizmie, co prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego. Objawy alergii występują w różnych formach, od skóry, oczu, nosa lub dróg oddechowych. Kluczem w pozbyciu się alergii jest zmniejszenie stanu zapalnego, który da dobrym komórkom wolną przestrzeń w walce z toksynami.

Rola probiotyków w chorobach alergicznych

Dna moczanowa

Dna jest typem zapalenia stawów, która następuje w wyniku nagromadzenia się kwasu moczowego we krwi.

10 sposobów, jak kontrolować poziom kwasu moczowego

JAK ZMNIEJSZAĆ STAN ZAPALNY I PROMOWAĆ ZDROWY STYL ŻYCIA

Warunkiem najważniejszym jest przede wszystkim odpowiednia dieta

Jednym z najlepszych sposobów w celu zapobiegania zapaleniom jest przyjęcia zdrowych nawyków żywieniowych. Warto skupić się na diecie opartej na roślinach, które są bogactwem medycyny naturalnej, organiczne mięso, tłuste ryby, prawdziwe masło i zdrowe oleje.

Oto niektóre pokarmy, które zawierają szczególnie silne właściwości przeciwzapalne:

  1. Tłuste ryby: pełne przeciwzapalnych omega-3 kwasów tłuszczowych.
  2. Warzywa liściaste: Zielone warzywa bogate w związki fitochemiczne, enzymy i substancje odżywcze. Najlepiej przyjmować na pusty żołądek, dzięki temu mogą wzmocnić i naprawić komórki. Mówi się, aby zacząć dzień od szklanki wody z cytryną. Robi się to w celu pobudzenia procesów trawiennych. Warto zaraz po tym sprezentować żołądkowi zielony sok.
  3. Orzechy i nasiona: Wszystkie orzechy i nasiona zawierają antyoksydanty i odgrywają ogromną rolę w walce z zapaleniem. Dodatkowo nasiona słonecznika są bardzo bogate w witaminę E. Orzechy i nasiona są doskonałym źródłem witamin, minerałów, białek, błonnika i niezbędnych tłuszczów.
  4. Buraki: Kolejny silny przeciwutleniacz. Buraki zwalczają stany zapalne i pomagają rozrzedzić krew. Są źródłem witaminy C. Pamiętaj, że różowy odcień moczu po zjedzeniu buraków jest normalną reakcją u większości ludzi.
  5. Jagody: doskonałe źródło przeciwutleniające i przeciwzapalne
  6. Grzyby: znane od tysięcy lat źródło lecznicze. Szczególnie silne przeciwzapalnie są grzyby: Lakownica Żółtawa, Phallus indusiatus, Żagwica listkowata, Soplówka jeżowata

Jedzenie które leczy

  1. Czosnek: Badania wykazały, że czosnek wykazuje właściwości lecznicze chorób zapalnych jelit i innych podobnych.
  2. Surowe pomidory: Zawierają odżywcze składniki przeciwzapalne, takie jak katenoidy i bioflawonoidy.
  3. Kurkuma: Jest ponad tysiąc udowodnionych badań udowadniających siłę kurkumy w leczeniu stanów zapalnych. Warto wdrożyć ten składnik do codziennej diety.
  4. Imbir: Według PubMed „Właściwości przeciwzapalne imbiru są znane i cenione od wieków…”. W tradycyjnej medycynie używany był jako środek przeciwbólowy, przy zapaleniu stawów i innych chorobach zapalnych.
  5. Cayenne: zawiera czynną kapsaicynę, która jest znana niektórych kulturach jako „niszczyciel zapalenia”.
  6. Olej kokosowy: kwas laurynowy w oleju kokosowym zawiera właściwości przeciwzapalne. Zawiera zdrowe kwasy nasycone, dzięki którym utrzymuje komórki w pełnej energii, poprawiając jednocześnie trawienie. Dodatkowo wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
  7. Oliwa z oliwek: Substancja zawarta w oliwie z oliwek działa również przeciwzapalnie. Należy wiedzieć, że podczas podgrzewania ulega zjełczeniu, więc najlepiej spożywać ją na surowo, albo smażyć w niskiej temperaturze.
  8. Zioła:  Zwłaszcza rozmaryn, szałwia i ashwagandha
  9. Zażywaj probiotyki codziennie!

Wszelkie badania wykazują właściwości przeciwzapalne probiotyków. Oto kilka sposobów, aby uzyskać dzienną dawkę probiotyków.

Probiotyki

  • Suplementacja – dążenie do co najmniej dziesięciu szczepów w kapsułce, w tym L. acidophilus i B. bifidum, które są najsilniejszymi probiotykami ze wszystkich dostępnych szczepów.
  • Jedz fermentowane produkty – należą do nich kiszona kapusta, ogórki, buraki.
  • Eliminacja lub redukcja produktów zapalnych
  • Pokarmy bogate w rafinowane tłuszcze, cukry, pszenicę, produkty mleczne są uważane za wyzwalacze zapalenia. W związku z tym należy je ograniczać. W zasadzie wszystko co przyczynia się do zwiększenia masy ciała może przyczynić się do zapalenia. Jedz prawdziwe jedzenie!

Oto lista „zapalnej” żywności, której warto unikać:

  • przetworzone mięso i wędliny
  • przetworzone tłuszcze i produkty mleczne
  • gluten
  • Soda
  • kofeina
  • rafinowane cukry proste
  • słodycze

Sen

Jeśli zapytać przeciętnego człowieka, czy uzyskał 8h snu poprzedniej nocy, zaskakująca ilość zapewne odpowiedziałaby – nie. Aby poziom ochrony zdrowia i stresu był odpowiednio wysoki niezwykle ważne jest dostarczyć około 8h snu w ciągu doby.

Zaburzenia snu powodują podwyższoną odpowiedź immunologiczną, a także stan zapalny organizmu. Odpowiedzią mogą być cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i mnóstwo innych.

Brak snu jest powiązany z zaburzeniem funkcji poznawczych i problemów z pamięcią. Trudno jest być pozytywnym jeśli Twój umysł jest jest wyczerpany.

Aktywność fizyczna

Najnowsze badania wykazują zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie człowieka, który wdrożył aktywność fizyczną!

„Ludzie sprawni fizycznie mają mniejsze ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia oraz inne choroby przewlekłe związane z wiekiem. Inne choroby przewlekłe o niskim stopniu złośliwości zapalenia drobnoustrojowego mogą być następstwem miażdżycy, czy cukrzycy. Badania potwierdzają, że aktywność fizyczna wywołuje wzrost poziomów systemowych wielu cytokin i chemokin o właściwościach przeciwzapalnych…”

Żyjemy by się ruszać

Nasze ciała urodziły się po to aby się poruszać, iść, biegać, czuć, stawać się silniejszym i bardziej wydajnym. Jeśli nie podejmujesz aktywności fizycznej, zacznij od prostego 10-minutowego spaceru dziennie. To również pomoże Ci obniżyć poziom kortyzolu. Nie musisz codziennie odwiedzać siłowni, czy biegać po 10 km dziennie. Znajdź sposób, w którym pokochasz aktywność. Istnieje wiele możliwości: sztuki walki, zajęcia fitness, basen, łyżwy, taniec, albo poświęć trochę czasu, aby wyjść na świeże powietrze i wchłonąć trochę witaminy D. Będzie czynić cuda dla zdrowia!

Rozwaga

Rzadko uczucia nie mają nic wspólnego ze stanem faktycznym danej osoby. Jeśli poddajemy się pesymizmowi, puszczamy negatywne myśli skazując siebie na niepokój i brak skupienia. Negatywne myśli wywołują stres, natomiast zbyt duża ilość stresu powoduje stan zapalny, który pod wpływem czasu staje się przewlekły. Tworzymy zatem stan idealny dla rozwinięcia się choroby.

Dobrą wiadomością jest to, że mamy wybór jakie myśli może „puścić” i jak zareagujemy. Nawet jeśli pozytywne myślenie nie przychodzi Ci w sposób naturalny, rozważ ten sposób następnym razem, gdy napotka Cię negatywna myśl. Zobowiązuj się do podniesienia poziomu świadomości, uważności i do poprawy sytuacji.

Kilka kroków aby zmienić swoje myśli i poprawić zdrowie!

  • Zauważ środowisko i ludzi wokół Ciebie. Wyszukaj co najmniej jednej pozytywnej rzeczy dotyczącej danej rzeczy, człowieka, czy sytuacji. Rób to regularnie, codziennie jeśli to możliwe.
  • Bądź obecny – w wielozadaniowym świecie, sporządzaj listy rzeczy do zrobienia. Bierz pod uwagę, że to nie zawsze może być łatwe. Trenuj swój umysł przez jakiś czas – odrzuć wszystkie rozpraszające przedmioty na bok: wyłącz telewizor, odłóż telefon komórkowy, skup się przez chwilę na ciszy, które jest obecna wokół.
  • Bądź wdzięczny: Każdego ranka, po przebudzeniu jak i każdego wieczoru przed zaśnięciem pomyśl o trzech rzeczach, za które jesteś wdzięczny w danej chwili. Przekonasz się jak te proste ćwiczenia mogą rozpocząć tworzenie poczucie spokoju w Twoim życiu.

Kurkuma – Przeciwzapalny dar matki natury!

Od tysięcy lat ludzie używają kurkumy jako naturalny środek przeciwzapalny, łagodzący ból, poprawiający bystrość umysłu i trawienie. Świetnie spisuje się u osób, które pomimo długich godzin pracy, czy na siłowni nadal są podatni na zapalenia. Biorąc kurkumę codziennie pomaga z zredukowaniu nadmiaru stanów zapalnych.

Kurkuma zawiera czynna substancję – kurkuminę, która jest głównym składnikiem przyprawy curry. Ma niezwykłe właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu jest często stosowana przy zapaleniu stawów, skręceniach i innych urazach. Stwierdzono również, że kurkuma zapobiega rozwojowi nowotworów jak i innych chorób przewlekłych.

Wg dr Mercola,

„Kurkuma jest stosowana jako silny środek przeciwzapalny w medycynie chińskiej i indyjskiej od tysiącleci. [su_highlight background=”#ffd512″]Kurkumina jest główną substancją czynna w tej przyprawie, która ma potwierdzone działanie, porównywalne do leków przeciwzapalnych dostępnych na receptę.[/su_highlight] Kurkumina nie wywołuje działania toksycznego, z przeciwieństwie do niektórych leków, gdzie mogą wystąpić wrzody, wewnętrzne krwawienia, a nawet obniżona liczba krwinek białych”.

Inne zdrowotne korzyści kurkumy:

  1. Działanie przeciwnowotworowe
  2. Pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, skóry, białaczkę i przeciwdziała przerzutom
  3. Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera
  4. Poprawia zdrowie oczu
  5. Pomocna przy odchudzaniu
  6. Przeciwzapalny silny przeciwutleniacz
  7. Zwiększa enzymy antyoksydacyjne organizmu
  8. Jest naturalnym środkiem przeciwbólowym
  9. Oczyszcza wątrobę
  10. Wspomaga funkcjonowanie przy chorobie Parkinsona
  11. Spowalnia postęp stwardnienia rozsianego
  12. Skuteczny w leczeniu depresji
  13. Odwraca skutki przewlekłego stresu
  14. Poprawia sen

Kurkuma jet biologicznie aktywna

  1. Działa przeciwbakteryjnie
  2. Wspomaga przyrost masy ciała u osób cierpiących na charłactwo
  3. Skuteczny w leczeniu łuszczycy
  4. Zapobiega wrzodom żołądka
  5. Zatrzymuje wzrost H.Pylori, bakterię będącą często przyczyną refluksu
  6. Wspomaga przy chorobach układu krążenia
  7. Zmniejsza ryzyko zawału serca nawet o 65%
  8. Złagadza objawy zapalenia stawów
  9. Spowalnia proces starzenia się

Jak wybrać właściwy suplement z kurkumą?

Gdy szukasz suplementu kurkumy należy wybrać taki, który spełnia następujące warunki:

Bez chemikaliów

Niektórzy dostawcy usuwają składniki odżywcze w swoich fabrykach podczas obróbki kapsułek, do których wcześniej już zostały włączone składniki mineralne, witaminy i przeciwutleniacze.

Vege kapsułki

Czy kiedykolwiek cierpieliście na rozstrój żołądka podczas przyjmowania suplementów? To zazwyczaj z powodu wszystkich chemikaliów i rozpuszczalników, które są zawarte w kapsułce. Wybieraj zawsze kapsułki wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego.

Certyfikowany/Organic

Niektóre kapsułki mogą zawierać niebezpieczne pestycydy stosowane w gospodarstwie, w którym były uprawiane. Wybieraj zawsze organiczne

Surowy

Niektóre kapsułki podlegają suszeniu, gotowaniu i ogrzewaniu. To wyczerpuje składniki odżywcze i sprawia, że są mniej przyswajalne. Wybierz kurkumę, które nie uległa obróbce.