Użytkowników online: 126

Ponieważ probiotyki istnieją jako suplementy diety brakuje silnych dowodów naukowych potwierdzających ich bezpieczeństwo i skuteczność, najlepsze dla nas może być więc stosowanie przez nas diety bogatej w probiotyki (Plus, suplementy mogą być drogie!). I pamiętaj, jeśli masz uporczywy niepokój żołądkowo-jelitowy, należy zawsze skonsultować się z lekarzem.

1. Kefir

Mleczny napój pochodzący z Rosji i Turcji, kefir jest kandydatem, aby być jeszcze lepszym źródłem probiotyków niż jogurt. Uzyskany przez fermentację mleka kozy, krowy lub mleka owczego. Napój ten zawiera dziesięć do 20 różnych rodzajów bakterii. Według badań opublikowanych w American Journal of Dietetics, kefir okazał się pomocny w złagodzeniu nietolerancji laktozy u niektórych dorosłych. Nie podoba Ci się specyficzny smak? Spróbuj użyć kefiru zamiast mleka w recepturze swojego ulubionego smoothie.

2. Kimchi

Pikantne i kwaśne, to tradycyjne koreański danie jest wykonane przez fermentację kapusty, ogórka lub rzodkiewki. Ponieważ są to głównie marynowane warzywa, kimchi jest doskonałym, niskokalorycznym źródłem  błonnika. Przygotowując kanapki, frytki lub zupy z tym wyjątkowym dodatkiem, możesz świetnie urozmaicić swoją dietę jednak pamiętaj, aby dodać na samym końcu, aby uniknąć gotowania które zniszczyłoby dobre bakterie. Wczesne badania pokazują związek między spożyciem kimchi i regulacją funkcjonowania układu odpornościowego.

3. Kwaśne pikle- Kiszonki

Słono- kwaśne, marynowane warzywa także dostarczają szczyptę probiotyków. Poszukuj odmian, które są marynowane w wodzie i soli morskiej zamiast octu, mówi dr Sam. Ocet w przeciwieństwie do solanki nie pozwoli na korzystny wzrost bakterii. Bonus: Sok po marynacie jest bogaty w elektrolity, i wykazano, że może skutecznie złagodzić skurcze mięśni wywołane wysiłkiem.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Co Twoja flora jelitowa mówi o Tobie – nowy wymiar walki z chorobami

4. Kombucha

Kom-bu-co? tea is fermented with a mushroom-like colony of bacteria called a “scoby.” King recommends kombucha as a potent source of probiotics — provided they”>„. Kombucha (wymawiane kum-bu-cha) jest to lekko słodki i gazowany płyn, który powstaje, gdy słodka czarna herbata jest fermentowana z grzybami podobnymi do kolonii bakterii o nazwie „scoby”. Kombucha zaliczana jest jako silne źródło probiotyków – dowodem jest, oznaczenie i  wyraźnie wskazanie na etykiecie. Każda butelka napoju marki Synergy fermentowanych herbat, pakuje miliard Coagulans Bacillus i miliard Saccharomyces boulardii dwa rodzaje organizmów, które są przemyślane, aby pomóc i zapobiec biegunce. Jednakże kultury i metody przygotowania będą się różnić, jest to trudne do spostrzeżenia właśnie których probiotyków będzie ile w danej partii kombuchy.

5. Kapusta kiszona


Podawana
do najlepszych wędlin lub jako dodatek do dań, przetwór ten jest wykonany z kapusty oraz soli. Pamiętaj, że nie wszystkie kiszone kapusty z supermarketów będą bogate w korzystne bakterie. if the sauerkraut has been pasteurized because this process will destroy probiotics.”>Dr Sam mówi, ze należy sprawdzić, czy kiszonka została poddana pasteryzacji, ponieważ proces ten niszczy probiotyki. Tylko pamiętaj: przed jedzeniem niepasteryzowanych pokarmów w czasie ciąży należy zawsze skonsultować się z lekarzem.

 6. Chleb na zakwasie

Probiotyki w chlebie? Uwierz w to. Ten charakterystycznie smakujący, lekko kwaskowy chleb jest wykonany z użyciem zaczynu na zakwasie (który działa podobnie jak drożdże) i zawiera Lactobacillus. Ponieważ przygotowany jest na zakwasie posiada niski indeks glikemiczny, dzięki niemu będziesz dłużej syty zamiast krótkotrwałych skoków energii i napadów głodu.

7. Miso

Soja fermentowana z brązowym ryżem to inaczej pasta miso, produkt ten jest popularną przyprawą używaną w kuchni azjatyckiej. Proces fermentacji jest to to, co sprawia, że ta przyprawa także jest postrzegana jako bogate źródło Lactobacillus acidophilus. Ponieważ ma silny słony smak, i dużo sodu, będzie trzeba przejść długą drogę! Dr Sam zauważa, że jeszcze nie jest zgłoszone ponad 160 szczepów probiotyków w miso.

8. Tempeh

Inny rodzaj żywności utworzony w wyniku fermentacji soi, tempeh jest produktem w formie białych bloków, który jest często stosowany jako bogaty w proteiny substytut mięsa dla wegan i wegetarian. Należy pamiętać, że ma więcej kalorii – ale też więcej białka, błonnika i potencjał probiotyczny – niż tofu, który jest również na bazie soi.

Wzmocniony przez Probiotyki


If you’re experiencing gastrointestinal distress or want to boost your immunity, any of these natural sources of probiotics could provide some relief.”>Jeśli przeszkadza Ci niepokój żołądkowo-jelitowy lub chcesz wzmocnić swoją odporność, każde z tych źródeł naturalnych probiotyków może stanowić pewną ulgę. „Te bogate probiotyczne pokarmy nie tylko dają nam dobre bakterie, ale większość produktów spożywczych daje nam również inne korzyści zdrowotne” mówi King. Jest to sytuacja bardzo korzystna.
Konsumenci mają szeroki wybór kapsułek, płynów i żywności do wyboru, więc jest to ważne, aby wybrać opcję, która pasuje do Twojego budżetu, upodobań i potrzeb leczniczych. Nadal nie masz pewności? Porozmawiaj ze swoim lekarzem w celu omówienia, czy recepta na probiotyki klasy medycznej może być właśnie dla Ciebie, mówi King.