Tętnice to naczynia krwionośne, które dostarczają krwi bogatej w tlen z serca do różnych tkanek w organizmie. Ściany tętnic składają się z, w różnym stopniu rozwiniętych, warstw:
warstwa wewnętrzna lub błona wewnętrzna (łac. tunica intima) – utworzona przez komórki śródbłonka i leżącej pod nimi luźnej tkanki łącznej, która może zawierać komórki mięśniówki gładkiej i nieliczne fibroblasty; przeważnie najcieńsza; błona sprężysta wewnętrzna (łac. membrana elastica interna) – utworzona z włókien sprężystych; zaliczana do warstwy wewnętrznej;
warstwa środkowa lub błona środkowa (łac. tunica media) – utworzona przez ułożone okrężnie komórki mięśniowe gładkie, włókna lub blaszki sprężyste oraz włókna kolagenowe;
błona sprężysta zewnętrzna (łac. membrana elastica externa); warstwa zewnętrzna, przydanka lub błona zewnętrzna (łac. tunica adventitia lub tunica externa) – utworzona z włókien kolagenowych przytwierdzających ścianę naczynia do otaczającej tkanki łącznej wiotkiej; może zawierać ponadto włókna sprężyste, komórki tkanki łącznej (fibroblasty, makrofagi, komórki tuczne), komórki mięśniówki gładkiej i naczynioruchowe włókna nerwowe (zazwyczaj nie wnikają do warstwy środkowej); w obrębie przydanki dużych naczyń znajdują się również tzw. naczynia naczyń (łac. vasa vasorum), mogące rozgałęziać się również w zewnętrznych 1/3-2/3 grubości warstwy środkowej.
Największe tętnice to aorty. Mają sieć małych naczyń, zwane tętniczkami i kapilarami, które rozciągają się w całym ciele. Zdrowe tętnice powinny mieć gładkie ściany wewnętrzne i krew przepływa przez nie łatwo.
Jednakże, kiedy płytka nagromadza się na wewnętrznych ścianach tętnic zapychają je i hamuje przepływ krwi. Płytka powstaje z różnych substancji, które krążą we krwi, takich jak tłuszcze, cholesterol, wapń, odpadów komórkowych i fibryny.
Ludzie, którzy mają wysoki poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL lub „złego” cholesterolu) oraz niski poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL lub „dobry” cholesterol) mają większe ryzyko zachorowania na zatkanie tętnic. Innymi czynnikami ryzyka są wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca i palenie papierosów.
Zatkana lub zablokowana tętnica może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, takich jak choroba tętnic wieńcowych, choroba tętnic szyjnych, choroby naczyń obwodowych, zawał mięśnia sercowego (atak serca) i naczyniowo-mózgowego (udaru mózgu).
Utrzymanie tętnic w zdrowiu i wolnych od blokady jest bardzo ważne. Można to zrobić prowadząc zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie. Wiele produktów żywności jest szczególnie korzystne dla utrzymania czystych, drożnych tętnic i poprawy stanu zdrowia serca.
Oto 10 pokarmów które oczyszczają tętnice:
1. Czosnek
Prostym sposobem, aby oczyścić swoje tętnice naturalnie jest wprowadzenie czosnku w diecie. Według badań przeprowadzonych w Centrum Cardiovascular Pharmacology w Mainz, Niemcy, naukowcy odkryli, że regularne spożywanie czosnku może pomóc w zapobieganiu stwardnienia aorty.
Poprawia zdrowie tętnic przez obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Badanie wykazało również, że korzyści zdrowotne ze spożywania czosnku rosną dla układu krążenia wraz z wiekiem.
Jedz 1 do 4 ząbków surowego czosnku dziennie. Można go także dodawać do zupy, gulaszu, zapiekanek i sałatek. Można nawet spróbować suplementacji wyciągiem z czosnku, jeśli nie lubisz smaku czosnku. Zawsze należy skonsultować się z lekarzem w sprawie suplementów diety.
2. Granat
Ten egzotyczny owoc pomaga oczyścić tętnice. Według badań opublikowanych w 2005 roku w Proceedings of National Academy of Sciences, naukowcy uważają, że wysoka zawartość przeciwutleniaczy (zwłaszcza witaminy C i polifenoli) w owocach granatu stymuluje produkcję tlenku azotu, co z kolei pomaga utrzymać przepływ krwi i drożne tętnice. Ten owoc może nawet zmniejszyć istniejące już tworzące się zatory w tętnicach.
Można pić świeżo wyciśnięty sok z granatów, lub przygotować, sałatki owocowe i koktajle zawierające granaty w naszej diecie.
Uwaga: Ponieważ sok z granatów może nie być odpowiedni, gdy połączymy go z niektórymi lekami, to najlepiej skonsultować się z lekarzem i zapytać picie tego soku do oczyszczenia tętnic.
3. Ryby słodkowodne
Lin, Sandacz, Szczupak, Węgorz i inne ryby słodkowodne pozytywnie wpływają na zdrowie serca i może odgrywać kluczową rolę w utrzymaniu tętnic wolnych od gromadzenia płytki. Jest bogate w zdrowe kwasy omega-3 kwasy tłuszczowe – kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), pomagają one zwiększyć poziom cholesterolu HDL, obniżają poziom trójglicerydów i zmniejszają stan zapalny naczyń krwionośnych i tworzenie się zakrzepów w tętnicach. Te kwasy tłuszczowe mogą nawet obniżać ciśnienie krwi.
American Heart Association zaleca jedzenie 2 do 3 porcji ryb słodkowodnych tygodniowo.
4. Kurkuma
Przyprawa kurkuma jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który może pomóc utrzymać tętnice wolne od wszelkiego rodzaju blokady. Zawiera kurkuminę, która zmniejsza zapalenie, główną przyczynę odpowiedzialną za stwardnienia tętnic.
Według badań przeprowadzonych przez francuskich naukowców w 2009r, kurkumina może przyczynić się do zmniejszenia złogów tłuszczowych w tętnicach o prawie 26 procent.
Ma witaminę B6, która jest ważna w utrzymaniu optymalnego poziomu homocysteiny, która w nadmiarze powoduje nagromadzenie złogów i uszkodzenia naczyń krwionośnych. Ponadto, kurkuma pomaga zmniejszyć utlenianie cholesterolu LDL.
Aby utrzymać tętnice funkcjonujące prawidłowo, należy wypijać 1 szklankę ciepłego mleka z kurkumą dziennie. Ponadto, wprowadź tę przyprawę do swojej kuchni.
5. Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek, zwłaszcza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, jest dobra dla zdrowia serca. Jest bogata w antyoksydanty zwane polifenolami oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Unikalna kombinacja przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów, pomaga obniżyć poziom LDL i poprawić swój poziom HDL. To z kolei pomaga zmniejszyć nagromadzenie złogów w tętnicach.
Użyj extra-virgin oliwy z oliwek do gotowania i przygotowania zdrowych sosów sałatkowych. Można nawet użyć oliwy z oliwek zamiast masła w wielu przetworach spożywczych.
6. Awokado
Badania pokazują, że awokado może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL. Wysoki poziom cholesterolu LDL prowadzi do narastania złogów wzdłuż ścian tętnic. Ponadto jedząc awokado można podwyższyć poziom HDL w organizmie.
Dodatkowo, awokado mają witaminę E, która zapobiega utlenianiu cholesterolu oraz zawierają potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Można jeść 1 awokado codziennie. Można również użyć go jako zdrowy substytut masła lub śmietany na chleb i tosty. Awokado jest również świetnym dodatkiem do zup, kanapek, sałatek i jako przekąska.
7. Arbuz
Arbuz to jeden z owoców który jest dobry dla tętnic. W 2011 Badanie przeprowadzone przez University of Kentucky Naukowcy odkryli, że jedzenie arbuza pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy (tworzenie się złogów w tętnicach) u zwierząt.
Ponadto zawartość L-cytruliny aminokwasu w arbuzach pomaga obniżyć ciśnienie krwi. To pozwala rozszerzyć naczynia krwionośne poprzez stymulację produkcji tlenku azotu.
Ponadto, arbuz pomaga w modyfikacji poziomu lipidów we krwi i obniża kumulację tłuszczu brzusznego, co z kolei zmniejsza ryzyko związane z gromadzeniem się złogów tętnicy wieńcowej i chorób serca.
Jedz 1 szklankę świeżego arbuza lub wypijaj szklankę soku z arbuza każdego dnia, aby zachować swoje tętnice wolne od złogów i cieszyć się dobrą kondycją układu krążenia.
8. Migdały
Migdały są bardzo dobre dla serca, gdy je jesz z umiarem. Badania opublikowane w 2002 roku w American Heart Association Journal stwierdziły, że migdały mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL nawet o 15 procent.
Te nasiona są bogate w wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom LDL i podnieść poziom HDL. To z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo narastania złogów tłuszczowych w tętnicach. Ponadto zawarty w migdałach magnez zapobiega również tworzeniu się złogów i utrzymuje ciśnienie krwi na stałym poziomie.
American Heart Association zaleca 3 do 5 porcji migdałów w każdym tygodniu. Jedna porcja jest równa garści migdałów. Staraj się nie moczyć lub prażyć migdałów dla ogólnego stanu zdrowia.
9. Brokuły
Naukowcy z Imperial College w Londynie twierdzą, że spożywanie co najmniej 1 filiżanki brokułów dziennie może zapobiec zatykaniu tętnic. Te rośliny są bogate w sulforafan, który pomaga ciału używać białka, aby zapobiec tworzeniu się złogów w tętnicach.
Ponadto, ze względu na wysoką zawartość witaminy K oraz wapnia spożywanie brokułów zapobiega uszkodzeniu tętnic. Poza tym są one bogate w błonnik, a badania wykazały, że produkty bogate w błonnik mogą obniżyć poziom ciśnienia krwi i cholesterolu.
Jedz 2 do 3 porcji brokułów w każdym tygodniu. Jedna porcja brokułów jest równa ½ szklanki surowych brokułów. Zdecyduj się na grillowane, pieczone lub gotowane na parze brokuły, aby cieszyć się ogromem korzyści płynących z jego spożywania dla Twojego serca.
10. Szparagi
Szparagi, zdrowe zielone warzywa, działają również jako wspaniałe jedzenie oczyszczające tętnice. Spożywanie ich pomaga zwiększyć produkcję w organizmie glutationu, przeciwutleniacza, który pomaga zwalczać stany zapalne i zapobiega szkodliwym procesom utleniania, które mogą prowadzić do zatkania lub zablokowanych tętnic.
Ponadto zawierają kwas alfa-linolenowy i kwas foliowy, dzięki czemu również zapobiegają stwardnieniu tętnic.
Możesz przygotować szparagi na parze, pieczone, grillowane. Można również skorzystać z tych zielonych warzyw przyrządzając sałatki lub zupy.