Czy wiesz, że to świetna wiadomość? Połączenie dwóch starożytnych owoców, działa cuda, aby zabezpieczyć Cię przed chorobami układu krążenia ?! Nie, to nie są bujdy, ale rzetelne informacje, oparte o badania prowadzone przez wybitnego badacza serca, profesora Michaela Aviram’a. Niedawne badania przeprowadzone przez niego otworzyły nowe bramy przed zapobieganiem poważnych chorób serca, w tym składających się na nie twardnień tętnic i narastań blaszki miażdżycowej. Okazało się, że przyjmowanie kombinacji granatów i daktyli rokuje obiecująco jako środek przeciw miażdżycowy.
Przez ponad trzy dekady Aviram zajmował się pracami badawczymi na temat udaru mózgu i chorób serca. Jego zdaniem stan, znany jako utlenianie cholesterolu, jest głównym winowajcą powstawania miażdżycy. Uważa on, że głównymi wyzwalaczami utleniania cholesterolu są:
Aviram uważa, że jeśli cząsteczki cholesterolu ulegną utlenieniu, mogą być bardzo niebezpieczne dla tętnic.
W swoich badaniach przeanalizował działanie ponad 100 rodzajów warzyw, owoców, win i napojów. Dlaczego akurat to przestudiował? Ponieważ chciał znaleźć odpowiednie przeciwutleniacze, które mogą pomóc ograniczyć utlenianie tłuszczów, które niszczą komórki i cholesterolu, który prowadzi do chorób układu krążenia.
Aviram i jego współpracownicy doszli do wniosku, że połączenie daktyli z granatami jest mieszanką, która może stać się silnym lekarstwem chroniącym przed chorobami serca, ponieważ pomaga spowolnić proces utleniania.
Sok z granatów jest bogaty w antyoksydanty polifenolowe, które bardzo skutecznie redukują stres oksydacyjny. Również obecny w soku z granatów enzym o nazwie paraoksonaza, chroni frakcje LDL przed utlenieniem . Paraoksonaza rozkłada dodatkowo utlenione tłuszcze na niegroźne związki, wskutek czego chroni przed miażdżycą.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Natomiast daktyle szczególnie bogate są w przeciwutleniacze zwane fenolowe, które zatrzymują trwające procesy utleniania, a nawet mogą całkowicie usunąć złogi cholesterolowe w tętnicach.
Aviram odkrył, że daktyle w połączeniu z ich pestkami i sokiem z granatów tworzy potrójnie skuteczną ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Statycznie, te trzy składniki spowodowały zmniejszenie o 28% cholesterolu w krwi tętniczej i o 33% zmniejszenie stresu oksydacyjnego.
Jeśli chcesz w pełni skorzystać z tej terapii, proponuję zmieszać pół szklanki soku z granatów z 3 zmielonymi (razem z pestkami) daktylami. Korzyści zdrowotne, chroniące Cię przed chorobami sercowo-naczyniowymi możesz czerpać z wariantu dwu-składnikowego, tj. z soku z granatów z daktylami.
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…