Użytkowników online: 65

Zdrowe ciało i piękna skóra jest tym, co każdy chciałby mieć. Dobrze zbilansowana dieta może stanowić ogromną różnicę, a ludzie są coraz bardziej zdeterminowani w dokonywaniu niezbędnych starań, aby odżywiać się zdrowo.  Ludzie coraz częściej rezygnują z napojów gazowanych, które mają niekorzystne skutki uboczne i szukają zdrowszych opcji, które mogą być wykonane w domu z łatwo dostępnych składników. Jednym z takich napojów jest świeży sok z marchwi imbiru. Pomaga zwiększyć spożycie owoców i warzyw oraz zapewnia wiele korzyści dla zdrowia. Te dwa warzywa mają bogatą gamę składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Składniki potrzebne do przyrządzenia soku:

  • Marchew- 4-5 sztuk
  • Korzeń imbiru -2½ centymetrowy kawałek
  • ½ cytryny
  • Cynamon (opcjonalnie)
  • Sól morska (opcjonalnie)

Przepuścić przez wyciskarkę lub sokowirówkę warzywa, dodać sok z połowy cytryny. Dla smaku można dodać szczyptę soli morskiej lub cynamonu. Pić raz dziennie, najlepiej na śniadanie.

Korzyści wynikające z picia soku marchwiowo-imbirowego:

Zwiększa odporność

Ten zdrowy sok jest równie dobry dla wzmacniania odporności u ludzi w podeszłym wieku, jak również dzieci.

Witaminy A i C zawarte w soku wspomagają wytwarzanie komórek immunologicznych. Witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, co utrudnia wnikanie zarazków czy toksyn, a witamina C odpowiada za powstanie silnych i sprężystych włókien kolagenu.

Opublikowane badania mówią, że suplementacja diety o niskiej zawartości karotenoidów w soku pomidorowym lub z marchwi wpływa na modulacje funkcji immunologicznych u zdrowych mężczyzn.

Jeśli chodzi o marchew, najlepiej kupować ją ze sprawdzonego źródła, aby uniknąć chemicznych substancji stosowanych przy produkcji. Badania opublikowane w 2012 roku informują, że większa stymulacja odpowiedzi immunologicznej jest po spożyciu marchwi organicznych w porównaniu do innych typów.

Imbir wzmacnia układ odpornościowy, ponieważ ma silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Poprawia także krążenie, co oznacza, że więcej tlenu dociera do tkanek, a także pomaga usunąć toksyny. Nagromadzenie toksyn może osłabiać układ odpornościowy.

Przeprowadzone badania w 2006 roku sugerują, że olejek eteryczny z imbiru wpływa na komórkową nieswoistą odpowiedź immunologiczną i proliferację limfocytów T. Zapobiega to przewlekłym stanom zapalnym i chorobom autoimmunologicznym.

Inne badania sugerują, że ekstrakt z imbiru hamuje aktywację makrofagów i funkcję APC i pośrednio hamuje aktywację limfocytów T. Komórki T są ważną częścią układu immunologicznego.

Poprawia zdrowie skóry

Istnieje kilka składników odżywczych w soku marchwiowo-imbirowym, które promują zdrową skórę i przeciwdziałają problemom skórnym. Witaminy A, E i C oraz beta karoten zapewnią  zdrową, jędrną i młodą skórę. Imbir bogaty w przeciwutleniacze sprawia, że skóra staje się nawilżona, a także zapobiega trądzikowi, przebarwieniom i wyrównuje koloryt skóry.

Badania przeprowadzone w 2012 roku donoszą, że beta karoten i inne karotenoidy chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, a także przyczyniają się one również do utrzymania zdrowego wyglądu skóry.

Inne badania natomiast mówią, że przeciwutleniacze zawarte w imbirze sprzyjają proliferacji komórek skóry i naprawie uszkodzeń skóry.

Zmniejsza ryzyko raka

Świeży sok z marchwi i imbiru oferuje wszystkie naturalne warunki ochrony przed rakiem ze względu na właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, antyproliferacyjne i przeciw metastazie.

Imbir może zwalczać różne rodzaje nowotworów, takich jak rak jelita grubego, jajnika, płuc, piersi, skóry, prostaty i trzustki.

Wyniki badań opublikowanych w 2012 roku mówią, że imbir hamuje proliferację komórek raka piersi, bez znaczącego wpływu na przeżywalność komórek nienowotworowych piersi.

Inne badania wykazały, że ekstrakt z imbiru pomógł w zmniejszaniu wielkości guza prostaty aż o 56 procent u myszy.

Podobnie jak imbir, regularne spożywanie marchwi może obniżać ryzyko raka płuc, jelita grubego i prostaty. Zawierają one składniki odżywcze zwane poliacetylenami i inne składniki hamujące rozwój raka.

Badanie z 2015 roku stwierdzają, że regularne spożywanie marchwi może być odwrotnie proporcjonalne do ryzyka zachorowania na nowotwór prostaty.

Wspiera układu krążenia

Zarówno imbir i marchew są znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i oczyszczających, które pozytywnie wpływają na układ krążenia.

Marchew jest bardzo dobra dla zdrowia serca. Przeciwutleniacze – beta karoten, alfa karoten i luteina– w marchwi pomagają walczyć z cholesterolem i zmniejszać ryzyko zawału serca. Potas w nich zawarty obniża wysokie ciśnienie krwi .

Badania z 2011 roku wykazały, że regularne spożywanie soku z marchwi zwiększa całkowity status przeciwutleniający i zmniejsza peroksydację lipidów u osób dorosłych. Jest to jak najbardziej dobre dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Imbir jest również dobry dla serca, ponieważ pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i zapobiega krzepnięciu krwi. Wszystkie te czynniki są ważnymi elementami zdrowia serca.

Badania z 2013 roku informują, że gingerol znajdujący się w imbirze pomaga w regulacji ciśnienia krwi i wzmacnia serce.

Inne badania z 2015 roku potwierdzają, że imbir i jego składniki odgrywają kluczową rolę w poprawie zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Kontroluje cukrzycę

Ludzie, którzy mają cukrzycę, jak również Ci, którzy mają większe ryzyko rozwoju cukrzycy, powinni zażywać sok marchwiowo-imbirowy bogaty w przeciwutleniacze.

Imbir pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, a nawet zwiększa skuteczność insuliny i innych leków stosowanych w leczeniu cukrzycy. Pomaga również zapobiegać komplikacji zdrowotnych związanych z cukrzycą i niekontrolowanym poziomem cukru we krwi.

Badania z 2015 roku wykazały, że suplementacja imbirem znacznie zmniejszyła poziom cukru we krwi na czczo, wyrównała hemoglobinę glikowaną, apolipoproteiny B, apolipoproteiny A-I i malonylodialdehyd u pacjentów z cukrzycą typu 2. Badanie to zaleca stosowanie imbiru jako dobrego środka u chorych na cukrzycę, w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych wtórnych powikłań przewlekłych.

Wraz z imbirem, marchew jest również korzystna dla osób z cukrzycą. Ma ona bardzo małą ilość cukru, a karotenoidy w nich zawarte pomagają regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo wysoka zawartość witaminy A w marchwi pomaga chronić oczy przed retinopatią cukrzycową lub uszkodzeniem naczyń krwionośnych oczu-u cukrzycy długoterminowej.

Wpływa na zdrowie układu pokarmowego

Sok marchwiowo-imbirowy jest również korzystny dla osób zmagającymi się z problemami trawiennymi. Oba składniki są bogate w składniki odżywcze, które są korzystne dla układu pokarmowego, jak i okrężnicy.

Surowy sok z marchwi działa na błony śluzowe żołądka i jelita oraz umożliwia leczenie zaparć.

Imbir pomaga stymulować opróżnianie żołądka. Zmniejsza nudności, ból i zapalenie żołądka i zapewnia ulgę przy zgadze.

Ponadto, imbir może uspokoić rozstrój żołądka . Rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego, zapobiegając tym samym gazom i wzdęciom.

Porady

  • Świeży sok traci wartości odżywcze z uwagi na utlenianie; ważne jest, aby wypić go natychmiast po przygotowaniu.
  • Do soku można dodać 1 lub 2 zielone jabłka, seler naciowy.
  • Zioła takie jak mięta, bazylia i pietruszka również urozmaicą smak soku marchwiowo-imbirowego.
  • Jeśli lubimy słodycze, można dodać do soku łyżkę naturalnego miodu.
  • W zależności od rodzaju używanych marchwi, smak może się różnić