Niektóre z najbardziej skutecznych sposobów, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka obejmują spożywanie pełnoziarnistych produktów (pseudozbóż – amarantus, komosa ryżowa), czosnku, jagód, pomidorów, zielonej herbaty, szpinaku, kurkumy, fasoli, kawy, imbiru, oregano, a także zmiany codziennego trybu życia, takie jak rzucenie palenia, regularne ćwiczenia oraz regularne kontrole u lekarza i utrzymywanie odpowiedniej wagi ciała.

krytykkulinarny.pl
krytykkulinarny.pl

Wydaje się, że w ostatnich dziesięcioleciach nic nie budzi większego strachu w sercu jak słowo rak. „Duże R” powoduje prawie 15% wszystkich ludzkich zgonów na całym świecie – średnio od 8 do 10 milionów rocznie. Rak występuje w wielu formach, do tej pory zostało zidentyfikowane ponad 100 z nich i wydaje się, że nowe odmiany pojawiają się co roku. Z definicji, rak jest nowotworem złośliwym lub masą zmutowanych komórek, które mogą rozwijać się tworząc przerzuty w organizmie co prowadzi do utraty funkcji układu narządów a w końcu do śmierci. Rak jest chorobą najbardziej intensywnie badaną przez szereg specjalistów z całego świata, a ponad 1 bilion $ przeznaczany jest na jego leczenie i jego badania na całym świecie każdego roku. Niestety, każdy nowotwór jest nieco inny, ponieważ atakuje organizm w różny sposób w prawie każdym przypadku, może mutować się we własnej obronie, co prawie uniemożliwia przeprowadzenie jakichkolwiek zabiegów.


Różne odmiany raka mają znacząco różne wskaźniki śmiertelności; na przykład, rok przeżywalności przy raku trzustki wynosi 25%, natomiast pięć lat przeżywalności przy raku tarczycy wynosi 97%. Oznacza to, że wiele rodzajów nowotworów, może być „wyleczonych” lub może nastąpić „remisja” i istnieje wiele różnych metod leczenia, które zostały zbadane. Chemioterapia, radioterapia, immunoterapia i chirurgia są najczęściej stosowanymi strategiami w sytuacjach medycznych, jednak istnieje wiele skutków ubocznych i nie gwarantują one braku remisji. Zachorowanie na raka jest tragedią, która uderza w miliony ludzi, więc profilaktyka jest szalenie ważna. Nie wiadomo, kiedy i w jakiej formie rak zaatakuje, więc behawioralne i dietetyczne strategie zapobiegania są bezcenne. Teraz rzućmy okiem na 15 najlepszych sposobów, zmniejszających ryzyko zachorowania na raka.

1. Spożywanie pełnoziarnistych produktów

Jest to jeden z najbardziej powszechnie zalecanych przeciwnowotworowych nawyków żywieniowych, ze względu na dużą zawartość włókien i przeciwutleniaczy. Jednym z bardziej popularnych rodzajów nowotworu jest rak jelita grubego, a całe ziarna wpływają bezpośrednio na zapobieganie rozwojowi raka tej odmiany. Produkty pełnoziarniste najlepiej pseudozbóża :

  • gryka zwyczajna Fagopyrum esculentum
  • gryka tatarka (Fagopyrum tataricum)
  • szarłat koński Amaranthus hypochondriacus
  • szarłat wyniosły Amaranthus cruentus
  • szarłat zwisły, sz. ogrodowy Amaranthus caudatus
  • szałwia hiszpańska, chia Salvia hispanica
  • celozja srebrzysta Celosia argentea
  • komosa ryżowa, quinoa Chenopodium quinoa
  • komosa kanahua, k. bladołodygowa, canihua Chenopodium pallidicaule
  • komosa biała Chenopodium album
  • kotewka orzech wodny Trapa natans

mają niski ładunek glikemiczny, co daje im przewagę nad takimi produktami jak białe pieczywo i inne przetworzone zboża, które gwałtownie zwiększają poziom cukru we krwi.

2. Regularne ćwiczenie

Regularne ćwiczenia to świetny sposób by pozbyć się toksyn z organizmu, uwalniają endorfiny, przyspieszają metabolizm i poprawiają działanie układu odpornościowego. Wszystkie te rzeczy są ważne w zapobieganiu chorobom nowotworowym, trzeba być dobrze naoliwioną maszyną, aby móc odeprzeć rakotwórcze czynniki pojawiające się w naszym życiu każdego dnia.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

3. Czosnek

Najbardziej znany składnik aktywny czosnku – allicyna łączy się bezpośrednio ze zmniejszeniem komórek rakowych, zapobiegając ich rozprzestrzenianiu, a nawet służą indukcji apoptozy (automatycznej śmierci komórki). Allicyny są silnym przeciwutleniaczem, substancje te mogą pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka różnego typu, w tym raka przełyku, jelita grubego i żołądka.

4. Jagody

Jedzenie owoców i warzyw jest podstawowym sposobem zapobiegania rakowi, ale jagody w szczególności mają wysokie stężenie składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać rakowi w każdym stadium rozwoju, takie jak antocyjany, garbniki i flawonole. Najlepszymi jagodami zapobiegającymi nowotworom są czarne borówki, które są często określane jako „super pożywienie” – i to nie bez powodu!

5. Rzucenie palenia

ponad 20% zgonów nowotworowych jest związane z paleniem tytoniu, więc rzucenie palenia jest jedną z pierwszych rzeczy do zrobienia, jeśli chcesz zapobiec wystąpieniu raka w późniejszym życiu (lub szybciej niż myślisz!). Papierosy zawierają niebezpieczne toksyny i substancje rakotwórcze, które mogą znacznie zwiększyć szanse zachorowania na raka – nie tylko raka płuc. Kilkanaście innych nowotworów zostało powiązane z paleniem, nawet te nie związane z układem oddechowym.

6. Pomidory

Likopen jest silnym składnikiem aktywnym znajdującym się w pomidorach, który wykazuje ogromne zdolności antyoksydacyjne. W szczególności, likopen jest związany z zapobieganiem raka prostaty, który jest najbardziej śmiertelnym rakiem wśród mężczyzn na całym świecie. Dodatkowe badania nad wpływem pomidora „na inne” nowotwory są w toku.

7. Zielona herbata

Katechiny i epikatechiny znalezione w zielonej herbacie są wspaniałym dodatkiem do diety z wielu różnych powodów zdrowotnych, ale jeśli chodzi o raka, zielona herbata jest idealna dla medycyny zapobiegawczej. Związki przeciwutleniające które zawiera, wywierają bezpośredni wpływ na zmniejszenie rozmiaru guza i zapobiegają rozprzestrzenianiu się zmutowanych komórek, pomagając w ten sposób zatrzymać raka nim się jeszcze rozpocznie.

8. Zmniejszenie spożycia alkoholu

Nadmierne spożycie alkoholu może osłabiać układ odpornościowy, wpływając na wątrobę i ogólne rozprzestrzenianie toksyn w organizmie. Chociaż niektórzy twierdzą, że jeden drink dziennie może poprawić ogólny stan zdrowia serca, spożycie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka gardła, wątroby, przełyku i jamy ustnej, więc uważaj na to ile spożywasz alkoholu!

9. Szpinak

Zielone warzywa liściaste były zawsze cenione za korzyści dla zdrowia, a mianowicie ze względu na zawartość luteiny, zeaksantyny i beta-karotenu. Pod względem raka, te związki przeciwutleniające mogą ograniczyć wzrost komórek nowotworowych oraz poprawiają ogólny stan zdrowia organizmu.

10. Kurkuma

Składnik aktywny kurkumy, popularnej przyprawy jest kurkumina, która bezpośrednio związana jest z apoptozą komórek rakowych, poprzez zapobieganie przepływu krwi i składników pokarmowych do dotkniętych chorobą obszarów ciała. Przyprawa ta ma wpływ na zapobieganie wielu problemom zdrowotnym, często jest zalecana do biernego zapobiegania – tak więc należy ją dodawać do niektórych posiłków.

11. Otyłość

Sprawia nadmierne obciążenie dla wszystkich systemów organizmu i może prowadzić do innych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca i choroby serca. Utrata wagi ciała lub przynajmniej zapobieganie otyłości, pozostaje jednym z najmądrzejszych i najbardziej skutecznych sposobów zapobiegania rakowi.

12. Kawa

W ostatnich latach odnotowano wiele dyskusji na temat korzyści i zagrożeń wynikających z picia kawy, ale nie ma wątpliwości, że kofeina ma swoje korzyści w zwalczaniu raka mózgu, gardła czy jamy ustnej. Wiadomo, że wszystko należy spożywać z umiarem, jak zawsze, ale dwie filiżanki kawy mogą zapobiec rakowi, pod warunkiem, że nie uzależnimy się od nadmiernej ilości kofeiny.

13. Imbir

Imbir ma kilka składników aktywnych, które czynią go tak przydatnym w zachowaniu zdrowego ciała, w tym gingerol i zingeron, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Mogą one neutralizować wolne rodniki, zanim te spowodują szkody dla ciała, chroniąc w ten sposób przed nowotworami złośliwymi.

14. Zmniejszenie poziomu stresu

Hormony stresu mogą być pomocne w niektórych sytuacjach, ale stają się one bardzo niebezpieczne, jeśli są obecne w organizmie przez długi okres czasu. Mogą osłabiać układ odpornościowy, wyczerpując umysł, zwiększając poziom stresu oksydacyjnego, powodując złamanie aktywności metabolicznej. Poprzez rozluźnienie i zmniejszenie lęku, można znacznie zapobiec rozwojowi tego tragicznego stanu.

15. Oregano

Oregano ma zdolności neutralizacji czynników rakotwórczych w organiźmie, ze względu na obecność karwakroli, substancji czynnych zawartych w tej roślinie. Badania związane z oregano wykazały wolniejsze rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, a także zmniejszenie wielkości guza.