Bazylia jest znana jako królowa ziół. Roślina ta jest doskonałym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym witaminy C, witaminy A, wapnia, fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Związki chemiczne zawarte w liściach i kwiatach bazylii mają właściwości ochronne przed chorobami. Jest nie tylko smaczna, ale oferuje organizmowi wiele korzyści zdrowotnych, np. pomaga zapobiegać powstawaniu niektórych nowotworów i problemów z cholesterolem.
Oto przykłady niesamowitych zalet liści bazylii i ich zastosowań:
Leczenie kamicy nerkowej
Bazylia może być stosowana do wzmocnienia pracy nerek. W przypadku obecności kamieni w nerkach, picie codziennie soku z liści bazylii zmieszanego z miodem przez okres 6 miesięcy, pozwoli stopniowo pozbyć się ich przez układ moczowy.
Walczy z wirusami i infekcjami
Olejki eteryczne znajdujące się w bazylii, wykazują aktywność przeciwdrobnoustrojową w stosunku do szerokiego zakresu bakterii, drożdży, grzybów i wirusów. M. in. pomagają chronić Cię przed pasożytniczym grzybem Candida i powstawaniem różnych form podrażnień skóry.
Likwiduje ból głowy
Bazylia jest dobrym lekarstwem na ból głowy. Pęczek bazylii gotuj w dwóch szklankach wody tak długo, aż połowa płynu odparuje.
W celu złagodzenia bólu głowy, wypij kilka łyżeczek powstałego wywaru.
Można również zrobić pastę z liści bazylii i olejku z drzewa sandałowego. Pastę nałóż na czoło i obolałe miejsca – zmniejszy ból głowy, oraz przyniesie uczucie odświeżenia i schłodzenia.
Chroni DNA
Liście azylii posiadają szeroki wachlarz przeciwutleniaczy i innych wspaniałych składników odżywczych. Stwierdzono, że flawonoidy (orientin i vicenin) „ochronią struktury komórek – takie jak chromosomy – przed promieniowaniem i reaktywnymi formami tlenu.” – whfoods
Chroni serce i naczynia krwionośne
Roślina ta jest bogata w witaminę B6 i magnez. Magnez zapobiega zawałom serca i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. B6 zapobiega gromadzeniu się szkodliwych składników, takich jak homocysteiny. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia arytmii.
Zapobiega cukrzycy
Ekstrakt z bazylii reguluje poziom cukru we krwi, oraz redukuje ilość wolnych rodników w organizmie. Przeprowadzono badanie w zakresie sposobu działania ekstraktu z bazylii na poziom cukru we krwi , które potwierdziło, że może on chronić przed rozwojem cukrzycy.
Wzmacnia układ odpornościowy
Jedzenie liści bazylii poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Wyniki badań wykazują, że różne związki chemiczne zawarte w bazylii mogą zwiększyć ilość wytwarzanych przez organizm, zwalczających zakażenia przeciwciał nawet o 20 procent. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy używać świeżej bazylii (zamiast suszonej).
Ochroni przed przedwczesnym starzeniem
Bazylia zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed przedwczesnym starzeniem skóry i powstałymi w wyniku tego procesu zmarszczkami. Walczy z wolnymi rodnikami – sprawcami zmarszczek – stojąc na straży młodzieńczej i świeżo wyglądającej skóry.
Poprawia wzrok
Zaledwie 100 gramów świeżych liści bazylii dostarcza dzienną dawkę witaminy A. Witamina A ma właściwości przeciwutleniające i jest niezbędna dla zdrowego wzroku. Sok ze świeżej bazylii jest skutecznym lekarstwem na obolałe oczy i kurzą ślepotę, która jest często spowodowana przez niedobór witaminy A. Dwie krople soku z czarnej bazylii wpuszczone do oczu przed snem przyniosą ulgę zmęczonym oczom.
literatura / badania :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17922070
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17887944
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249909/
http://academics.hamilton.edu/foodforthought/Our_Research_files/herbs.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23682780