Niesamowite korzyści zdrowotne wynikające z winogron, mogą stać się jednym z najlepiej wybieranych przez nas owoców.

Ludzie kochają winogrona, ponieważ mają słodko-kwaśny, soczysty i orzeźwiający smak.

Nie tylko spożywane na surowo, suszone, a także mogą być przetwarzane na wino, ale kto wie, że z winogrona, a także wino mają ogromne potencjalne korzyści dla zdrowia ludzkiego.

Winogrona są jednym z najstarszych owoców wymienionych w Biblii. Ludzie spożywali winogrona od czasów starożytnych i był to luksusowy owoc w tym czasie.

Istnieje ponad 60 gatunków i 8000 odmian winogron, od czerwonych, niebieskich, białych, różowych, żółtych po zielone.

Zielone winogrona są odmianą winogron Vitis vinivera i są jedną z najważniejszych roślin uprawnych w Stanach Zjednoczonych.

Winogrona mają zastosowanie w produkcji wina, galaretek, napoi, soków, i innych produktów. Jest to jedna z najbardziej ekonomicznych roślin uprawnych na całym świecie.

Wartości odżywcze

Najnowsze badania wykazały, że zielone winogrona wykazują wiele korzystnych efektów zdrowotnych. Są unikalną mieszanką związków polifenolowych.

Zielone winogrona zawierają duże grupy polifenoli, takich jak flawonoidy.

Flawonoidy posiadają właściwości biologiczne, łącznie z innymi przeciwutleniaczami, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, kardiopro- neuroprotekcyjne oraz działają pozytywnie na wątrobę.

Głównym substancją przeciwutleniającą jest resweratrol.

Zielone winogrona zawierają więcej przeciwutleniaczy oraz chlorofilu,  niż że inne warianty winogron.

Składniki odżywcze przypadające na 1 filiżankę

(92 g),

Ilość % wskazanego dziennego użycia*
Kalorie 62
Całkowita zawartość tłuszczu 0,3 g 0%
Tłuszcz nasycony 0,1 g 0%
Tłuszcze wielonienasycone 0,1 g
Tłuscze jednonienasycone 0 g
Cholesterol 0 mg 0%
Sód 2 mg 0%
Potas 176 mg 5%
Węglowodany 16 g 5%
Błonnik pokarmowy 0,8 g 3%
Cukier 15 g
Białko 0,6 g 1%
Witamina A 1%
Wapń 1%
Witamina D 0%
Witamina B-12 0%
Witamina C 6%
Żelazo 1%
Witamina B6 5%
Magnez 1%

 

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia winogron

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania zielonych winogron są bardzo ważne, ponieważ mogą wpływać na eliminacje rozwijania się kilku poważnych chorób.

Zielone winogrona zawierają wiele potencjalnych składników i bioaktywnych substancji, które wpływają korzystnie na poprawę zdrowia.

Oto najlepsze korzyści, które można uzyskać poprzez spożywanie zielonych winogron:

Zapobiegają chorobom serca

Badania donoszą, że spożywanie winogron w szczególności winogron zawierających resweratrol ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Hamuje agregację płytek krwi i nie dopuszcza do powstania groźnych zakrzepów. Wpływa korzystnie na profil lipidowy i obniża stężenie trójglicerydów.

Dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy i innych chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Zmniejszają stężenie cholesterolu

Zielone winogrona zawierają błonnik, który może wiązać cholesterol i pozbywać się go z organizmu. Przeciwutleniacze zawarte w zielonych winogronach również odgrywają ważną rolę we wzroście poziomu dobrego cholesterolu, który może zmniejszyć liczbę złego cholesterolu LDL.

Zapobiegają miażdżycy

Zielone winogrona mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się złego cholesterolu wewnątrz naczyń krwionośnych i zapobiegać miażdżycy.

Jak wiadomo, miażdżyca jest jedną z głównych przyczyn chorób serca. Codzienne spożywanie zielonych winogron może wpłynąć na budowę zdrowych naczyń krwionośnych i trzymać się z dala od chorób serca.

Zapobiegają nowotworom

Zielona winogrona zawierają silne substancje antyoksydacyjne, które mogą zapobiec powstaniu nowotworów. Wciąż nie ma dokładnego lekarstwa na raka, a to dlatego, że profilaktyka jest lepsza leczenie. Efekt przeciwnowotworowy zielonych produktów gronowych jest uważany ze względu na swoją unikalną mieszankę związków polifenolowych.

Flawonoidy są główną grupą aktywnych składników przeciwnowotworowych w większości produktów, w tym winogron zielonych.

Naukowcy odkryli, że ekstrakt ze skórek winogron może posiadać chemioterapeutyczną skuteczność w walce z rakiem piersi.

Ostatnio, badania pokazują, że zielone winogrona i ekstrakty z rodzynek mają wpływ na ludzkie komórki raka jelita grubego.

Stwierdzono, że resweratrol i inne flawonoidy w zielonych winogronach znacznie zmniejszają żywotności komórek nowotworowych i wpływają na apoptoze indukowaną.

Wzmacniają układ odpornościowy

Zielone winogrona zawierają witaminę C i inne potencjalne przeciwutleniacze, które mogą poprawić odporność.

Resweratrol w zielonych winogronach może wzmocnić funkcję białych krwinek i innych mechanizmów w zwalczaniu zakażenia lub choroby.

Zapobiegają przeziębieniu

Duże ilości witaminy C i inny przeciwutleniacz w zielonych winogronach mogą przynieść działanie przeciwwirusowe, które może zapobiegać wielu infekcji wirusowym, takich jak grypa.

Utrzymują zdrowy układ nerwowy

Resweratrol zawarty w zielonych winogronach ma działanie ochronne dla prawie całego układu nerwowego, zwłaszcza mózgu.

Przeciwutleniacze w zielonych winogronach mogą również uznać takie zaburzenia, które obejmują toksyny, chemikalia i niektóre schorzenia, takie jak alkoholizm lub udar mózgu, które wpływają na funkcje nerwów.

Wspomagają funkcjonowanie mózgu

Przeciwutleniacze znajdujące się w zielonych winogronach mają potencjalny wpływ na utrzymanie funkcji komórek mózgu.

Wolne rodniki mogą prowadzić do stresu oksydacyjnego i prowadzić do uszkodzenia komórek mózgu. Spożywanie zielonych winogron regularnie może pomóc w utrzymaniu zdrowego funkcjonowania mózgu.

Zapobiegają chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera (AD) jest najczęstszą postacią otępienia, co wiąże się z blaszek starczych spowodowane przez agregację peptydu amyloidu (AP) w mózgu.

Choroba Alzheimera może prowadzić do utraty pamięci. Badania kliniczne wykazały, że suplementacja soku z zielonych winogronon (przez 12 tygodni) w diecie może mieć korzyści neuropoznawcze u osób starszych i może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Zapobiegają chorobie Parkinsona

Choroba Parkinsona jest kolejnym zaburzeniem neurodegeneracyjnym, który charakteryzuje się selektywną śmiercią komórek wytwarzających dopaminę w istocie czarnej.

Choroba ta prowadzi do narastającej niesprawności ruchowej, spowodowanej sztywnością, spowolnieniem i drżeniem spoczynkowym, a także utraty zdolności mówienia.

Badania mówią, że resweratrol znajdujący się w zielonych winogronach może zmniejszyć poziom dopaminy, która powoduje chorobę Parkinsona.

Zmniejsza ryzyko choroby Huttington

Choroba Huttingtona jest typem choroby mózgu wywołanej mutacją genu znajdującego się na chromosomie 4, a także wpływ mają wolne rodniki.

Nieprawidłowe białko gromadzi się w komórkach nerwowych, powodując ich śmierć.

Najbardziej typowym objawem choroby (pląsawicy) Huntingtona jest występowanie mimowolnych ruchów pląsawiczych, które początkowo obejmują ograniczone grupy mięśni, a później prowadzą do stałego niepokoju ruchowego chorej osoby.

Zielone winogrona i zawarty w nich resweratrol i inne substancje bioaktywne mogą chronić mózg przed takim działaniem wolnych rodników.

Pozytywnie wpływają na skórę

Witamina C w zielonych winogronach odżywia skórę i zwalcza wolne rodniki, które mogą prowadzić do otępienia i uszkodzenia skóry.

Witamina C promuje również produkcję kolagenu, który może sprawić, że skóra zachowa swoją jędrność i młodość.

Wpływają na wzrost włosów

Resweratrol pobudza lepsze krążenie, co sprzyja cebulkom włosa, aby mogły wchłaniać więcej składników odżywczych. powoduje to, że włosy są zdrowe i lśniące.

Niektóre produkty do pielęgnacji włosów ( szampony, odżywki, itp.) zawierają ekstrakt z zielonych winogron.

Rozjaśniają skórę

Witamina C jest wielkim i silnym przeciwutleniaczem, który można wykorzystywać w leczeniu skóry i jej rozjaśnieniu.

Ekstrakt z winorośli lub nasion zielonych winogron mogą poprawić koloryt skóry i rozjaśnić cerę. Wiadomo również, że winogrona stały się popularnym składnikiem suplementu diety na skórę.

Zapobiegają cukrzycy

Zielone winogrona zawierają błonnik i cukier naturalny, który może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi.

Błonnik może zmniejszyć wchłanianie cukru do krwi, co może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Pomagają w utracie wagi

Zielone winogrona mogą być rozwiązaniem jako zdrowa przekąska.

Zawiera wiele składników odżywczych, ale o niskiej zawartości tłuszczu, cholesterolu, kalorii i sodu, które mogą być doskonałą przekąską dla osób, które są na diecie.

Łagodzą stres

Kiść winogron może pomóc złagodzić stres, ponieważ są bogate w przeciwutleniacze, magnez i witaminy, które wpływają na uspokojenie nerwów.

Wystarczy jedynie spożywać na surowo lub zrobić sok z winogron.

Walczą z zapaleniem

Wiamina C i resweratrol są idealne połączeniem w walce z zapaleniem które występuje w organizmie.

Ochraniają wątrobę

Czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenia, alkohol, infekcje wirusowe i aflatoksyny, mogą sprzyjać rozwojowi chorób wątroby.

Zielone polifenole winogron, resweratrol i inne przeciwutleniacze mają zdolność do ochrony wątroby, ze względu na ich właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Promują zdrowe trawienie

Zielone winogrona mogą również przynieść korzyści dla zdrowego trawienia.

Błonnik znajdujący się w zielonych winogronach może poprawić zdrowe trawienie a także promuje dobry wzrost bakterii wewnątrz jelita, które mogą ułatwić proces defekacji wewnątrz okrężnicy lub jelita grubego.

Uwalniają od zaparć

Spożywanie winogron zalecane jest osobom cierpiącym na zaparcia. Dzięki zawartości błonnika owoce te poprawiają perystaltykę jelit.

Winogrona oczyszczają organizm, ponieważ zawarte w nich składniki biorą udział w usuwaniu produktów przemiany materii. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają fermentację jelitową i działają żółciopędnie.

Zapobiegają anemii

Zielona winogrona zawiera pewną ilość żelaza, która może zapobiec przed rozwojem objawów niedokrwistości.

Niedokrwistość jest zaburzeniem, które zmniejsza liczbę czerwonych krwinek z powodu braku żelaza w organizmie.

Wpływają na wzrok

Witamina A jest ważna, aby zachować zdrowe oczy i wzrok.

Zielona winogrona zawierają pewną ilość witaminy A, który może chronić oczy przed różnymi problemami zdrowotnymi.

Opóźniają starzenie

Zielone winogrona zawierają wiele substancji czynnych, takich jak resweratrol i witaminę C, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się komórek.

To dlatego ludzie, którzy spożywają codziennie winogrona wyglądają młodziej i lepiej niż osoby w tym samym wieku.

Wspierają długowieczność

Przeprowadzone badania informują, że osoby, które były karmione resweratrolem są zdrowsze, szczuplejsze i żyją aż do 30% dłużej, w porównaniu do tych, którzy byli na diecie wysokokalorycznej, o wysokiej zawartości tłuszczu.

Naukowcy uważają, że resweratrol może aktywować te same genetyczne ścieżki długowieczności przy ograniczeniu kalorii i jest to jedyna dieta, która wpływa na długość życia.

Ryzyko zdrowotne

Zielone winogrona powodować efekt uboczny.

Zawierają dużo witaminy K, która może zakłócać działanie niektórych leków we krwi, na nadciśnienie, krzepnięcie krwi.

Porady

Przed przystąpieniem do spożywania zielonych winogron i zakupu ich w sklepie lepiej jest postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • Kupuj zdecydowane świeże owoce, które dostępne są na magazynie. Zwracaj uwagę na etykietę znajdującą się na opakowaniu i uważać na datę wygaśnięcia oraz datę pakowania owoców
  • Unikaj zakupu spleśniałych, gładkich i łamanych owoców, zwłaszcza jeśli ma znak zepsute
  • Przechowuj winogrona w lodówce. Trzymane mogą być w lodówce około tygodnia
  • Możesz je jeść surowe, ale nie zapomnij umyć ich przed spożyciem
  • Zielone winogrona mogą być również wykorzystywane do produkcji soków, smoothie, a także do suszenia
  • Możesz też je dodać ich do swojej ulubionej sałatki owocowej, lodów, ciast i jakiekolwiek innych posiłków

Zielone winogrona są nie tylko smaczne, ale także dostarczają organizmowi obfitych korzyści. Jeśli znudziły Ci się owoce, takie jak jabłka, banany i inne, po prostu spróbuj zielonych winogron, a być może przypadną do gustu.