Użytkowników online: 69

Każdy z nas wie, że miód o pysznym, słodkim smaku posiada wiele walorów zdrowotnych. Istnieje jednak pewien rodzaj miodu, która wyróżnia się od reszty i to jest miód Manuka.

Miód Manuka to wyjątkowy rodzaj miodu i w porównaniu do tej samej ilości zastosowanego „zwykłego” miodu jest znacznie silniejszy w działaniu. Spójrzmy na zastosowania miodu Manuka oraz wyjaśnijmy dlaczego miód Manuka jest tak wyjątkowy i korzystny dla zdrowia.

Co to jest miód Manuka i jak jest wytwarzany?

Miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii, gdzie rośnie krzew Manuka ( Leptospermum scoparium ). Miód jest wytwarzany, gdy pszczoły zapylają kwiaty na krzaku Manuka. Jest to zatem roślina miododajna. Wyjątkowość krzewu polega na tym, że roślina ta zawiera silne związki przeciwbakteryjne.

Składniki miodu Manuka:

Istnieją dwa główne składniki miodu Manuka, które dają jej wiele korzyści dla zdrowia:

– Nadtlenek wodoru, naturalnie występujący antybiotyk, który znajduje się we wszystkich miodach.

– Methylglyoxal (MG) – składnik odpowiedzialny za unikatowe właściwości nowozelandzkiego miodu Manuka. Miód Manuka jest zdecydowanie bogatszy w ten związek w porównaniu do innych rodzajów miodu.

Nadtlenek wodoru w miodzie nie jest za bardzo stabilny i łatwo rozkłada się pod wpływem światła i ciepła. Methylglyoxal zaś jest znacznie bardziej stabilny i nie traci swoich właściwości przeciwbakteryjnych.

W celu poznania zawartości procentowej związku Mg w miodzie Manuka, czyli tzw. stężenia leczniczego, dwa laboratoria w Nowej Zelandii przeprowadziły niezależne testy. Ustaliły one wyznacznik, według którego oceniana jest wartość miodu Manuka – Manuka Factor Unique (UMF).

UMF oznacza siłę działania antybakteryjnego miodu Manuka i jest bezpośrednio związana z ilością Mg w miodzie ( nadtlenek wodoru nie jest brany pod uwagę ).

W celu uzyskania najlepszych korzyści zdrowotnych miodu Manuka, należy szukać miodu, który ma co najmniej 10+ UMF. Najlepsze efekty daje miód Manuka z UMF na poziomie co najmniej 16+.

Warto zauważyć, że niektóre miody sprzedawane jako miód Manuka, zawiera jedynie niewielką ilość MG, dlatego przy kupnie miodu Manuka należy upewnić się, czy jest znak UMF. Ponadto zwróćmy uwagę na pochodzenie miodu Manuka – prawdziwy musi pochodzić z Nowej Zelandii.

Czasami zamiast skrótu UMF może pojawić się skrót MgO. Chodzi o to samo. Ocena MGO wskazuje również ilość methylglyoxalu w miodzie. W związku z tym, im wyższa jest ocena MgO, wówczas więcej właściwości przeciwbakteryjnych jest w miodzie. MGO na poziomie 100+ jest odpowiednikiem UMF 5+ a MgO 550+ ma taką samą wartość jak UMF 15+.

Zawartosc_methylglyoxalu_w_miodach_manuka
herbovita.pl

 

Zastosowania i korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji miodu Manuka:

1. Miód Manuka ma silne właściwości antybakteryjne.

Miód ten był używany był od czasów starożytnych do miejscowego leczenia ran i innych infekcji skórnych.

Współczesne badania naukowe potwierdziły lecznicze właściwości miodu Manuka, który jest o wiele skuteczniejszy niż zwykły miód i skuteczny wobec 60 gatunków bakterii.

2. Miód Manuka jest skuteczny w walce z MRSA.

MRSA jest to skrót od angielskiej nazwy methicyllin-resistant Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty oporny na metycylinę.

Oporne na metycylinę szczepy gronkowca są częstą przyczyną zakażeń wewnątrzszpitalnych. Wykształcony przez drobnoustroje typ oporności oznacza brak wrażliwości na wszystkie antybiotyki z grupy beta-laktamów– w tym penicyliny czy karbapenemy.

Badania opublikowane w Journal of Applied Bacteriology wykazały, że miód Manuka może hamować wzrost bakterii, które powodują infekcję MRSA. Profesor Cooper z University of Wales przeprowadził badania, podczas których sprawdzał w jaki sposób miód Manuka działa na bakterie. Odkrył, że miód ten może rzeczywiście pomóc antybiotykom skuteczniej walczyć z bakteriami a nawet odwrócić oporność na antybiotyk.

3. Miód Manuka na anginę.

Angina jest infekcją, która przejawia się w bolesnym zapaleniem gardła. Przyczyną anginy są bakterie Streptococcus pyogenes, znane również jako paciorkowce z grupy A.

Miód Manuka może pomóc łagodzić ból gardła. Badania wykazały również, że może rzeczywiście leczyć ból gardła, ponieważ hamuje bakterie paciorkowca powodujące ból.

4. Służy do łagodzenia oparzeń, ran i owrzodzenia skóry.

Potężne antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości sprawiają, że jest to doskonały środek do miejscowego leczenia uszkodzonej skóry i jest jedną z zalecanych naturalnych metod leczenia drobnych oparzeń.

Miód Manuka może nawet pomóc ludziom, którzy cierpią z powodu ran cukrzycowych. Te rany są zwykle o wiele trudniejsze do wyleczenia. W wielu przypadkach miód Manuka skrócił czas gojenia ran i przyspieszył odkażenie stopy cukrzycowej.

5. Miód Manuka sposobem na wrzody żołądka

Jedną z przyczyn wrzodów żołądka jest pewien rodzaj bakterii znanych jako H. pylori. Bakterie te są także odpowiedzialne za inne problemy żołądkowe. Badania wykazały, że miód Manuka zawiera związki, które są skuteczne przeciwko H. Pylori.

6. Pomoc w problemach żołądka

Nierównowaga bakterii w żołądku i jelitach, a także niski poziom kwasu żołądkowego może powodować różne problemy żołądkowe, takie jak biegunka, ból brzucha i utrata apetytu. W niektórych przypadkach jest to spowodowane przez stan zwany przerostem bakteryjnym jelita cienkiego ( SIBO ), który wiąże się ze wzrostem liczby bakterii i / lub zmianą rodzaju bakterii obecnych w jelicie cienkim.

Jedynym wspólnym czynnikiem w tych problemach żołądkowych jest bakteria Clostridium difficile ( C. diff ). Jednak badania opublikowane w 2013 roku wykazały, że miód Manuka jest skuteczny w leczeniu zakażeń wywołanych przez Clostridium difficile.

7. Zmniejsza stan zapalny w jelitach. Zespół jelita drażliwego (IBS) i choroba zapalna jelit (IBD)

Lekarze nie są całkowicie pewni dlaczego ludzie cierpią na IBS i IBD, jednak niektóre przesłanki wskazują na fakt, że może to być związane z brakiem równowagi bakteryjnej w jelitach.

W badaniach klinicznych naukowcy odkryli, że miód Manuka zmniejsza stan zapalny w jelitach.

8. Pomaga w zapaleniu dziąseł i usunięciu płytki nazębnej.

Antybakteryjne właściwości miodu Manuka okazały się również przydatne do poprawy zdrowia zębów. Na jedno z badań, przygotowano specjalny miód Manuka do żucia. Uczestnicy żuli ten miód 3 razy dziennie przez 10 minut. Po 21 dniach okazało się, że nastąpiła redukcja w płytce nazębnej a przypadki krwawienia dziąseł zostały zmniejszone o połowę.

9. Skuteczny w walce z rakiem.

Badania kliniczne wykazały, że miód Manuka ma korzystny wpływ na leczenie wielu guzów nowotworowych. Miód jest skuteczny w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych. Okazało się też, że zwiększa skuteczność konwencjonalnego leczenia raka.

10. Miód Manuka na półpasiec.

Właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne znakomicie sprawdzają się w przypadku miejscowego leczenia problemów związanych ze skórą, również w leczeniu półpaśca.

Jedno z badań wykazało, że zarówno Manuka jak i miód koniczyny były w stanie leczyć wirusa, który powoduje półpasiec.

Przedstawione powyżej fakty świadczą o tym, że miód Manuka daje wiele korzyści dla zdrowia, zwłaszcza jeśli chodzi o leczenie stanów, które są powodowane przez zapalenia i zakażenia bakteryjne.

Istnieje jednak kilka środków ostrożności związanych z miodem Manuka. Nie każdy rodzaj miodu jest odpowiedni dla dzieci poniżej wieku 12 miesięcy. Ponadto, jeśli masz uczulenie na pyłki i inne alergie związane z pszczołami, to miód może powodować reakcję alergiczną.