Categories: Chemia w pożywieniu

Truskawki na czele niechlubnej listy owoców zawierających pestycydy

Truskawki zostały sklasyfikowane na pierwszym miejscu „Parszywej dwunastki” – listy wyrobów zawierających pestycydy, zgodnie z Environmental Working Group ( EWG ).

Jabłka, które znalazły się na szczycie listy w pięciu ostatnich latach, w tym roku zajęły drugie miejsce.

W prawie wszystkich badanych próbkach truskawek ( 98% ) – wykryto pozostałości pestycydów, 40% miało pozostałości 10 lub więcej pestycydów a niektóre spośród nich miały nawet pozostałości 17 różnych pestycydów.

Niektóre z tych substancji zostały określone przez organizację jako „stosunkowo łagodne” ale niektóre mogą być związane z chorobami, zaburzeniami hormonalnymi, problemami neurologicznymi i reprodukcyjnymi.

Sonya Lunder, starszy analityk EWG oświadczyła: „To zaskakujące ale zobaczmy jak truskawki są skażone pozostałościami niebezpiecznych pestycydów”. Poziomy te jednak są dopuszczalne na mocy obowiązujących przepisów. Lunder wezwała organy władzy aby wzięły pod uwagę ostatnie badania i zmieniły przepisy.

Na przeciwległym biegunie, na czele „Czystej Piętnastki” znalazło się awokado jako owoc najmniej skażony pestycydami.

Sprawozdanie roczne otrzymało krytykę ze strony niektórych ekspertów, którzy stwierdzili, że rankingi są wątpliwe i nie trzeba się obawiać tradycyjnie uprawianych produktów.

Lista „Parszywa dwunastka” została podważona przez społeczność naukową Alliance for Food & Farming – organizację non-profit, która skupia 50 stowarzyszeń rolniczych, grup towarowych i indywidualnych producentów. Ludzie z grona wyżej wymienionych grup twierdzą, że owoce i warzywa nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzkiego. Ich opinie poparte są założeniami o bardzo niskiej szkodliwości pestycydów. Zanim pestycyd może być użyty, Agencja Ochrony Środowiska musi określić, że nie będzie stanowić ryzyko dla zdrowia ludzkiego lub środowiska naturalnego.

Tutaj możesz sprawdzić jak w naturalny sposób usunąć pestycydy z warzyw i owoców

View Comments

  • Wszystko ładnie pięknie, tylko autor zapomniał wspomnieć, że to zestawienie dotyczy Stanów Zjednoczonych. Organizacja EWG jest amerykańską organizacją non-profit. Poza tym czytając zestawienia Dwunastki czy Piętnastki już na zwykły chłopski rozum widać, że to ma się nijak do rynku polskiego. No bo niech ktoś spróbuje w zwykłym normalnym sklepie (nie jakimś wypasionym, który zajmuje się importowaniem tylko owoców/warzyw) kupić dobrej jakości awokado, mango, czy papaję. Poza tym konia z rzędem temu, kto wie, co to jest "melon spadziowy" po polsku :-) Jak na moje to zwykły przedruk tekstu ze strony amerykańskiej :-) Aczkolwiek fajnie się dowiedzieć, co za oceanem jest zdrowsze a co mniej zdrowe :-)

Recent Posts

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

4 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

4 dni ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

4 dni ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

4 dni ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

6 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

1 tydzień ago