Truskawki zostały sklasyfikowane na pierwszym miejscu „Parszywej dwunastki” – listy wyrobów zawierających pestycydy, zgodnie z Environmental Working Group ( EWG ).
Jabłka, które znalazły się na szczycie listy w pięciu ostatnich latach, w tym roku zajęły drugie miejsce.
W prawie wszystkich badanych próbkach truskawek ( 98% ) – wykryto pozostałości pestycydów, 40% miało pozostałości 10 lub więcej pestycydów a niektóre spośród nich miały nawet pozostałości 17 różnych pestycydów.
Niektóre z tych substancji zostały określone przez organizację jako „stosunkowo łagodne” ale niektóre mogą być związane z chorobami, zaburzeniami hormonalnymi, problemami neurologicznymi i reprodukcyjnymi.
Sonya Lunder, starszy analityk EWG oświadczyła: „To zaskakujące ale zobaczmy jak truskawki są skażone pozostałościami niebezpiecznych pestycydów”. Poziomy te jednak są dopuszczalne na mocy obowiązujących przepisów. Lunder wezwała organy władzy aby wzięły pod uwagę ostatnie badania i zmieniły przepisy.
Na przeciwległym biegunie, na czele „Czystej Piętnastki” znalazło się awokado jako owoc najmniej skażony pestycydami.
Sprawozdanie roczne otrzymało krytykę ze strony niektórych ekspertów, którzy stwierdzili, że rankingi są wątpliwe i nie trzeba się obawiać tradycyjnie uprawianych produktów.
Lista „Parszywa dwunastka” została podważona przez społeczność naukową Alliance for Food & Farming – organizację non-profit, która skupia 50 stowarzyszeń rolniczych, grup towarowych i indywidualnych producentów. Ludzie z grona wyżej wymienionych grup twierdzą, że owoce i warzywa nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzkiego. Ich opinie poparte są założeniami o bardzo niskiej szkodliwości pestycydów. Zanim pestycyd może być użyty, Agencja Ochrony Środowiska musi określić, że nie będzie stanowić ryzyko dla zdrowia ludzkiego lub środowiska naturalnego.
Tutaj możesz sprawdzić jak w naturalny sposób usunąć pestycydy z warzyw i owoców
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
View Comments
Wszystko ładnie pięknie, tylko autor zapomniał wspomnieć, że to zestawienie dotyczy Stanów Zjednoczonych. Organizacja EWG jest amerykańską organizacją non-profit. Poza tym czytając zestawienia Dwunastki czy Piętnastki już na zwykły chłopski rozum widać, że to ma się nijak do rynku polskiego. No bo niech ktoś spróbuje w zwykłym normalnym sklepie (nie jakimś wypasionym, który zajmuje się importowaniem tylko owoców/warzyw) kupić dobrej jakości awokado, mango, czy papaję. Poza tym konia z rzędem temu, kto wie, co to jest "melon spadziowy" po polsku :-) Jak na moje to zwykły przedruk tekstu ze strony amerykańskiej :-) Aczkolwiek fajnie się dowiedzieć, co za oceanem jest zdrowsze a co mniej zdrowe :-)