Naturalny antybiotyk może zwalczać nie tylko choroby, ale także działać zapobiegawczo. Toteż warto mieć go w domu, nawet jeśli jesteś pewien, że nic Ci nie dolega. Wiele artykułów spożywczych działa jak antybiotyk, np. czosnek i chili. Najlepiej stosować jednocześnie kilka z nich. W rezultacie powstaje potężny naturalny antybiotyk. W tym artykule dowiesz się, jak stworzyć swój własny antybiotyk.

Naturalny antybiotyk zwalcza wiele różnych gatunków bakterii. Jest także skuteczny przeciwko wirusom, pasożytom i grzybom, jak również usprawnia krążenie i przepływ limfy. Nawet wobec Candida (forma drożdżaka), owa mikstura ma działanie terapeutyczne. Sekret skuteczności nie tkwi w poszczególnych składnikach, ale w ich kombinacji. To połączenie wykazuje niezwykle skuteczne właściwości lecznicze przy problemach spowodowanych licznymi patogenami.

Przepis

Składniki:

  • 700 ml octu jabłkowego (organiczny, niefiltrowany)
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 2 świeże ostre papryczki (pepperoni lub chili)
  • 1/4 szklanki startego imbiru
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki zmielonej kurkumy lub 2 zmiażdżone na „placek” świeże kłącza

Wykonanie:

  1. Do miski wlej ocet jabłkowy, następnie dodaj do octu całą resztę składników i dobrze wszystko wymieszaj.
  2. Mieszaninę przelej do szklanego słoja tak, by był on wypełniony w 2/3 swojej objętości.
  3. Teraz dopełnij słój octem jabłkowym.
  4. Zakręć mocno słój i wstrząśnij.
  5. Odstaw naczynie w chłodne, suche miejsce na czas dwóch tygodni. Co kilka dni wstrząśnij. W tym czasie aktywne składniki przedostaną się do octu.
  6. Po dwóch tygodniach przecedź zawartość słoja przez gazę, a otrzymaną miksturę przelej do butelki.
  7. Otrzymany tonik można używać w kuchni jako dodatek do potraw. Jednak niezrównaną jego zaletą jest jego działanie lecznicze. Jest on najlepszym, wykonanym w domu naturalnym antybiotykiem!

Dawkowanie

  1. Uwaga: mikstura ma bardzo intensywny, ostry smak! Jeżeli jesteś nadwrażliwy na pikantne przyprawy, lepiej zrezygnuj z tego antybiotyku, lub przyjmij go w bardzo małych dawkach w celu sprawdzenia, czy tolerujesz taką mieszankę.
  2. Przed spożyciem rozcieńcz wodą odpowiednią dawkę toniku. Jeżeli nie będziesz mieć problemu z przyjmowaniem nierozcieńczonej mikstury, możesz ją przyjmować w czystej postaci (co wzmaga efekt, zwłaszcza jeśli infekcja sięga obszaru gardła).
  3. W celu wzmocnienia układu odpornościowego zaleca się przyjmowanie jednej łyżki toniku rozcieńczonego w jednej filiżance (150ml) wody.
  4. Stopniowo możesz zwiększać dawkę do ilości odpowiadającej pojemności małego kieliszka (ok 25ml) dziennie.
  5. W celu zwalczenia stanu chorobowego przyjmuj 1 łyżkę toniku 5-6 razy dziennie.
  6. Przed podaniem mikstury dzieciom, oraz w przypadku kobiet w ciąży, przed zastosowaniem należy zasięgnąć porady lekarza.
Warto przeczytać  Szybki i chrupiące warzywne placuszki

 

Skutki stosowania wszystkich składników naturalnego antybiotyku

  • Czosnek jest już z natury sam w sobie silnym antybiotykiem o szerokim wachlarzu korzyści zdrowotnych. Czosnek zwalcza wszelkiego rodzaju szkodliwe bakterie i grzyby, wskutek czego działa ochronnie na florę jelitową, a zarazem sprzyja namnażaniu się korzystnych mikroorganizmów.
  • Cebula jest blisko spokrewniona z czosnkiem. Wzmacnia działanie czosnku, tak więc w duecie mają większą moc w walce z chorobami.
  • Chrzan ma szczególnie korzystny wpływ na stan całego układu oddechowego,  Oczyszcza zatkane zatoki, usprawnia krążenie krwi, oraz broni organizm przed przeziębieniem i grypą.
  • Imbir i chili hamują stany zapalne, łagodzą ból i znacząco stymulują krążenie. Pomagają wyleczyć organizm z choroby.
  • Kurkuma jest najbardziej aktywną przyprawą pod względem leczenia stanów zapalnych. Zwalcza infekcje, hamuje rozwój raka, łagodzi bóle stawów, a nawet łagodzi stany depresyjne.
  • Już 400 lat p.n.e. ocet jabłkowy był używany przez ojca medycyny – Hipokratesa. Ocet jabłkowy jest bogaty w pektyny, które obniżają wysoki poziom cholesterolu i regulują ciśnienie. Pozytywnie wpływa na szczególnie istotną dla kości równowagę mineralną. Chociaż ocet jabłkowy zawiera mało wapnia, to pomaga zwiększyć wchłanianie tego związku z innych pokarmów. Ponadto zawiera niesprzyjający grzybom i zakażeniom bakteryjnym kwas jabłkowy, który dodatkowo  rozpuszcza kryształy kwasu moczowego, przez co może przynieść ulgę osobom skarżącym się na bóle stawów.

 

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Przykro nam, że ten wpis nie był dla Ciebie przydatny!

Pozwól nam ulepszyć ten post!

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA