Naturalny antybiotyk – zrób go sam!

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Naturalny antybiotyk może zwalczać nie tylko choroby, ale także działać zapobiegawczo. Toteż warto mieć go w domu, nawet jeśli jesteś pewien, że nic Ci nie dolega. Wiele artykułów spożywczych działa jak antybiotyk, np. czosnek i chili. Najlepiej stosować jednocześnie kilka z nich. W rezultacie powstaje potężny naturalny antybiotyk. W tym artykule dowiesz się, jak stworzyć swój własny antybiotyk.

Naturalny antybiotyk zwalcza wiele różnych gatunków bakterii. Jest także skuteczny przeciwko wirusom, pasożytom i grzybom, jak również usprawnia krążenie i przepływ limfy. Nawet wobec Candida (forma drożdżaka), owa mikstura ma działanie terapeutyczne. Sekret skuteczności nie tkwi w poszczególnych składnikach, ale w ich kombinacji. To połączenie wykazuje niezwykle skuteczne właściwości lecznicze przy problemach spowodowanych licznymi patogenami.

Przepis

Składniki:

  • 700 ml octu jabłkowego (organiczny, niefiltrowany)
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 2 świeże ostre papryczki (pepperoni lub chili)
  • 1/4 szklanki startego imbiru
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki zmielonej kurkumy lub 2 zmiażdżone na „placek” świeże kłącza

Wykonanie:

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

  1. Do miski wlej ocet jabłkowy, następnie dodaj do octu całą resztę składników i dobrze wszystko wymieszaj.
  2. Mieszaninę przelej do szklanego słoja tak, by był on wypełniony w 2/3 swojej objętości.
  3. Teraz dopełnij słój octem jabłkowym.
  4. Zakręć mocno słój i wstrząśnij.
  5. Odstaw naczynie w chłodne, suche miejsce na czas dwóch tygodni. Co kilka dni wstrząśnij. W tym czasie aktywne składniki przedostaną się do octu.
  6. Po dwóch tygodniach przecedź zawartość słoja przez gazę, a otrzymaną miksturę przelej do butelki.
  7. Otrzymany tonik można używać w kuchni jako dodatek do potraw. Jednak niezrównaną jego zaletą jest jego działanie lecznicze. Jest on najlepszym, wykonanym w domu naturalnym antybiotykiem!

Dawkowanie

  1. Uwaga: mikstura ma bardzo intensywny, ostry smak! Jeżeli jesteś nadwrażliwy na pikantne przyprawy, lepiej zrezygnuj z tego antybiotyku, lub przyjmij go w bardzo małych dawkach w celu sprawdzenia, czy tolerujesz taką mieszankę.
  2. Przed spożyciem rozcieńcz wodą odpowiednią dawkę toniku. Jeżeli nie będziesz mieć problemu z przyjmowaniem nierozcieńczonej mikstury, możesz ją przyjmować w czystej postaci (co wzmaga efekt, zwłaszcza jeśli infekcja sięga obszaru gardła).
  3. W celu wzmocnienia układu odpornościowego zaleca się przyjmowanie jednej łyżki toniku rozcieńczonego w jednej filiżance (150ml) wody.
  4. Stopniowo możesz zwiększać dawkę do ilości odpowiadającej pojemności małego kieliszka (ok 25ml) dziennie.
  5. W celu zwalczenia stanu chorobowego przyjmuj 1 łyżkę toniku 5-6 razy dziennie.
  6. Przed podaniem mikstury dzieciom, oraz w przypadku kobiet w ciąży, przed zastosowaniem należy zasięgnąć porady lekarza.

 

Skutki stosowania wszystkich składników naturalnego antybiotyku

  • Czosnek jest już z natury sam w sobie silnym antybiotykiem o szerokim wachlarzu korzyści zdrowotnych. Czosnek zwalcza wszelkiego rodzaju szkodliwe bakterie i grzyby, wskutek czego działa ochronnie na florę jelitową, a zarazem sprzyja namnażaniu się korzystnych mikroorganizmów.
  • Cebula jest blisko spokrewniona z czosnkiem. Wzmacnia działanie czosnku, tak więc w duecie mają większą moc w walce z chorobami.
  • Chrzan ma szczególnie korzystny wpływ na stan całego układu oddechowego,  Oczyszcza zatkane zatoki, usprawnia krążenie krwi, oraz broni organizm przed przeziębieniem i grypą.
  • Imbir i chili hamują stany zapalne, łagodzą ból i znacząco stymulują krążenie. Pomagają wyleczyć organizm z choroby.
  • Kurkuma jest najbardziej aktywną przyprawą pod względem leczenia stanów zapalnych. Zwalcza infekcje, hamuje rozwój raka, łagodzi bóle stawów, a nawet łagodzi stany depresyjne.
  • Już 400 lat p.n.e. ocet jabłkowy był używany przez ojca medycyny – Hipokratesa. Ocet jabłkowy jest bogaty w pektyny, które obniżają wysoki poziom cholesterolu i regulują ciśnienie. Pozytywnie wpływa na szczególnie istotną dla kości równowagę mineralną. Chociaż ocet jabłkowy zawiera mało wapnia, to pomaga zwiększyć wchłanianie tego związku z innych pokarmów. Ponadto zawiera niesprzyjający grzybom i zakażeniom bakteryjnym kwas jabłkowy, który dodatkowo  rozpuszcza kryształy kwasu moczowego, przez co może przynieść ulgę osobom skarżącym się na bóle stawów.

 




5 Komentarze

  1. Wlasnie to pije powiem tak jest bardzo mocne i nie wiem czy to tak dokonca dobrze, po zoladku drze i na wymioty tez… poty oblewaja i musze usiasc na chwile zeby dojsc do siebie. Nie wiem czy to tak ma byc…

    • Jeżeli nie masz SIBO, dietetyki kazał wykluczyć ci produkty FOODMAPS, nie masz nietolerancji na czosnek, nie bierzesz leków, które wchodzą w interakcję z czosnkiem, nie bierzesz insuliny, nie masz niskiego ciśnienia to możesz go stosować

Dodaj komentarz