Categories: Na słodko

Zdrowe kwadraciki o smaku gorącej czekolady – słodkie ale bez cukru

Co jakiś czas (czyli co jakieś 5 minut) mam ochotę na czekoladę. Uwielbiamy czekoladowe smakołyki, i mimo kopalni antyoksydantów w prawdziwej gorzkiej czekoladzie, to tego typu słodycze to nic innego jak bomba cukru powodująca wiele stanów zapalnych w organizmie. Starałem się wymyślić kilka przepisów na łakocie, które dostarczają antyoksydantów na poziomie ciemnej czekolady, a zarazem mają niską zawartość cukru. Tym razem wrzucam przepis bazujący na czarnym kakao w proszku i miodzie. Wykorzystany w przepisie olej kokosowy jest pełen zdrowych tłuszczy, a żelatyna korzystnie wpływa na stan włosów, paznokci i wyściółkę jelit. Staram się nie jeść całej miski od razu. Bardzo dobrze było by aby tego łakocie były jedzone w godzinach około treningowych. Przed treningiem dadzą nam energii a po uzupełnią glikogen.

Uwaga!
Pamiętajcie, że tyjemy od dodatniego bilansu kalorycznego i zbyt dużych ilości węglowodanów jakie rekomenduje nam piramida żywności , do tematu podejdź zdroworozsądkowo i ściśle kontroluj ilość zjedzonych węglowodanów w ciągu dnia!

 

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao w proszku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego w proszku
  • 1 szklanka oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki naturalnego miodu
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli morskiej
  • dodatkowy olej kokosowy do natłuszczenia formy do pieczenia

 

Wykonanie:

  • nasmaruj formę (najlepiej szklane naczynie) do pieczenia i odstaw
  • w rondelku, w którym przygotujesz sos, zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody
  • zmieszaj blenderem żelatynę z 1/2 szklanką zimnej wody
  • pozostaw żelatynę na kilka minut do momentu uzyskania konsystencji żelu
  • następnie połącz wszystkie składniki
  • miksuj/zblenduj do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji
  • otrzymaną masę przelej do nasmarowanego naczynia
  • umieść w lodówce do momentu stężenia
  • pokrój w kostkę, smacznego !

Z powyższych składników przygotujemy około 25 kostek.

View Comments

Recent Posts

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

4 godziny ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

5 godzin ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

12 godzin ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

2 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

5 dni ago

Nie uwierzysz, jak różnorodne mogą być dania z kaszą gryczaną – odkryj 10 bestsellerów!

Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…

6 dni ago