Co jakiś czas (czyli co jakieś 5 minut) mam ochotę na czekoladę. Uwielbiamy czekoladowe smakołyki, i mimo kopalni antyoksydantów w prawdziwej gorzkiej czekoladzie, to tego typu słodycze to nic innego jak bomba cukru powodująca wiele stanów zapalnych w organizmie. Starałem się wymyślić kilka przepisów na łakocie, które dostarczają antyoksydantów na poziomie ciemnej czekolady, a zarazem mają niską zawartość cukru. Tym razem wrzucam przepis bazujący na czarnym kakao w proszku i miodzie. Wykorzystany w przepisie olej kokosowy jest pełen zdrowych tłuszczy, a żelatyna korzystnie wpływa na stan włosów, paznokci i wyściółkę jelit. Staram się nie jeść całej miski od razu. Bardzo dobrze było by aby tego łakocie były jedzone w godzinach około treningowych. Przed treningiem dadzą nam energii a po uzupełnią glikogen.
Uwaga!
Pamiętajcie, że tyjemy od dodatniego bilansu kalorycznego i zbyt dużych ilości węglowodanów jakie rekomenduje nam piramida żywności , do tematu podejdź zdroworozsądkowo i ściśle kontroluj ilość zjedzonych węglowodanów w ciągu dnia!
Składniki:
Wykonanie:
Z powyższych składników przygotujemy około 25 kostek.
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…
Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…
Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…
Czy wiesz, że można cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia? Oto siedem przepisów na szybkie,…
View Comments
"kontroluj ilosc węglowodanów" ilu % zawartości lub g węglowodanów nie powinno się przekraczać? przykładowo ja jestem kobietą i ważę 53kg (o ile to ma znaczenie)
Jak to wychodzi jeśli chodzi o kcal i makroskladniki?
A można zamiast żelatyny użyć agaru ? Jak wtedy wyglądają proporcje?
Czy można mleko kokosowe w proszku zamienić na to z puszki? Może wtedy należy dać mniej wody albo oleju, żeby konsystencja jakoś się trzymała? :)
Jak zmienic proporcje zeby zamiast mleczka kokosowego w proszku uzyc z puszki?
Mozna dodatkowo dodac izolat bialka ?pozdrawiam