Co jakiś czas (czyli co jakieś 5 minut) mam ochotę na czekoladę. Uwielbiamy czekoladowe smakołyki, i mimo kopalni antyoksydantów w prawdziwej gorzkiej czekoladzie, to tego typu słodycze to nic innego jak bomba cukru powodująca wiele stanów zapalnych w organizmie. Starałem się wymyślić kilka przepisów na łakocie, które dostarczają antyoksydantów na poziomie ciemnej czekolady, a zarazem mają niską zawartość cukru. Tym razem wrzucam przepis bazujący na czarnym kakao w proszku i miodzie. Wykorzystany w przepisie olej kokosowy jest pełen zdrowych tłuszczy, a żelatyna korzystnie wpływa na stan włosów, paznokci i wyściółkę jelit. Staram się nie jeść całej miski od razu. Bardzo dobrze było by aby tego łakocie były jedzone w godzinach około treningowych. Przed treningiem dadzą nam energii a po uzupełnią glikogen.
Uwaga!
Pamiętajcie, że tyjemy od dodatniego bilansu kalorycznego i zbyt dużych ilości węglowodanów jakie rekomenduje nam piramida żywności , do tematu podejdź zdroworozsądkowo i ściśle kontroluj ilość zjedzonych węglowodanów w ciągu dnia!
Składniki:
Wykonanie:
Z powyższych składników przygotujemy około 25 kostek.
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…
View Comments
"kontroluj ilosc węglowodanów" ilu % zawartości lub g węglowodanów nie powinno się przekraczać? przykładowo ja jestem kobietą i ważę 53kg (o ile to ma znaczenie)
Jak to wychodzi jeśli chodzi o kcal i makroskladniki?
A można zamiast żelatyny użyć agaru ? Jak wtedy wyglądają proporcje?
Czy można mleko kokosowe w proszku zamienić na to z puszki? Może wtedy należy dać mniej wody albo oleju, żeby konsystencja jakoś się trzymała? :)
Jak zmienic proporcje zeby zamiast mleczka kokosowego w proszku uzyc z puszki?
Mozna dodatkowo dodac izolat bialka ?pozdrawiam