Categories: Na słodko

Zdrowe kwadraciki o smaku gorącej czekolady – słodkie ale bez cukru

Użytkowników online: 201

Co jakiś czas (czyli co jakieś 5 minut) mam ochotę na czekoladę. Uwielbiamy czekoladowe smakołyki, i mimo kopalni antyoksydantów w prawdziwej gorzkiej czekoladzie, to tego typu słodycze to nic innego jak bomba cukru powodująca wiele stanów zapalnych w organizmie. Starałem się wymyślić kilka przepisów na łakocie, które dostarczają antyoksydantów na poziomie ciemnej czekolady, a zarazem mają niską zawartość cukru. Tym razem wrzucam przepis bazujący na czarnym kakao w proszku i miodzie. Wykorzystany w przepisie olej kokosowy jest pełen zdrowych tłuszczy, a żelatyna korzystnie wpływa na stan włosów, paznokci i wyściółkę jelit. Staram się nie jeść całej miski od razu. Bardzo dobrze było by aby tego łakocie były jedzone w godzinach około treningowych. Przed treningiem dadzą nam energii a po uzupełnią glikogen.

Uwaga!
Pamiętajcie, że tyjemy od dodatniego bilansu kalorycznego i zbyt dużych ilości węglowodanów jakie rekomenduje nam piramida żywności , do tematu podejdź zdroworozsądkowo i ściśle kontroluj ilość zjedzonych węglowodanów w ciągu dnia!

 

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao w proszku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego w proszku
  • 1 szklanka oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki naturalnego miodu
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli morskiej
  • dodatkowy olej kokosowy do natłuszczenia formy do pieczenia

 

Wykonanie:

  • nasmaruj formę (najlepiej szklane naczynie) do pieczenia i odstaw
  • w rondelku, w którym przygotujesz sos, zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody
  • zmieszaj blenderem żelatynę z 1/2 szklanką zimnej wody
  • pozostaw żelatynę na kilka minut do momentu uzyskania konsystencji żelu
  • następnie połącz wszystkie składniki
  • miksuj/zblenduj do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji
  • otrzymaną masę przelej do nasmarowanego naczynia
  • umieść w lodówce do momentu stężenia
  • pokrój w kostkę, smacznego !

Z powyższych składników przygotujemy około 25 kostek.

View Comments

Recent Posts

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

1 tydzień ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

1 tydzień ago

Jak jedzenie warzyw zmienia Twoje ciało i umysł?

Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…

1 tydzień ago

Czy pijesz wystarczająco wody? Objawy odwodnienia, których nie możesz ignorować

Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…

1 tydzień ago

6 powodów, by powiedzieć „nie” cukrowi – korzyści dla zdrowia i samopoczucia

Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…

1 tydzień ago

Nie uwierzysz, jak jelita wpływają na Twoje życie – 10 sygnałów ostrzegawczych

Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…

1 tydzień ago