Co jakiś czas (czyli co jakieś 5 minut) mam ochotę na czekoladę. Uwielbiamy czekoladowe smakołyki, i mimo kopalni antyoksydantów w prawdziwej gorzkiej czekoladzie, to tego typu słodycze to nic innego jak bomba cukru powodująca wiele stanów zapalnych w organizmie. Starałem się wymyślić kilka przepisów na łakocie, które dostarczają antyoksydantów na poziomie ciemnej czekolady, a zarazem mają niską zawartość cukru. Tym razem wrzucam przepis bazujący na czarnym kakao w proszku i miodzie. Wykorzystany w przepisie olej kokosowy jest pełen zdrowych tłuszczy, a żelatyna korzystnie wpływa na stan włosów, paznokci i wyściółkę jelit. Staram się nie jeść całej miski od razu. Bardzo dobrze było by aby tego łakocie były jedzone w godzinach około treningowych. Przed treningiem dadzą nam energii a po uzupełnią glikogen.
Uwaga!
Pamiętajcie, że tyjemy od dodatniego bilansu kalorycznego i zbyt dużych ilości węglowodanów jakie rekomenduje nam piramida żywności , do tematu podejdź zdroworozsądkowo i ściśle kontroluj ilość zjedzonych węglowodanów w ciągu dnia!
Składniki:
Wykonanie:
Z powyższych składników przygotujemy około 25 kostek.
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…
View Comments
"kontroluj ilosc węglowodanów" ilu % zawartości lub g węglowodanów nie powinno się przekraczać? przykładowo ja jestem kobietą i ważę 53kg (o ile to ma znaczenie)
Jak to wychodzi jeśli chodzi o kcal i makroskladniki?
A można zamiast żelatyny użyć agaru ? Jak wtedy wyglądają proporcje?
Czy można mleko kokosowe w proszku zamienić na to z puszki? Może wtedy należy dać mniej wody albo oleju, żeby konsystencja jakoś się trzymała? :)
Jak zmienic proporcje zeby zamiast mleczka kokosowego w proszku uzyc z puszki?
Mozna dodatkowo dodac izolat bialka ?pozdrawiam