Woda aloesowa – ulga dla wątroby i bólów stawów

Użytkowników online: 92

Aloes jest cudownym prozdrowotnym pożywieniem. Jest to jeden z najstarszych środków leczniczych i naturalnych antybiotyków w świecie. Stosowany w formie pożywienia  jest niesamowicie przyswajalny, łatwo się wchłania i wydala.

Aloes znany jest przede wszystkim z tego że: oczyszcza krew, zmniejsza stany zapalne, łagodzi bóle stawów, zapobiega kamicy nerkowej, obniża poziom homocysteiny , zapobiega grzybicy spowodowanej. Zwiększa też wytrzymałość fizyczną, jest korzystny dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

To nie koniec korzyści płynących z aloesu: łagodzi również bóle wrzodowe, hemoroidy, nieżyt żołądka, zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego i inne zaburzeń trawienia.

Aloes zapewnia znakomitą regenerację po wysiłku i pozwala na optymalne wykorzystanie wielu witamin, minerałów i enzymów. Ma charakter zasadowy, pomaga łagodzić kwasicę i alkalizuje całe ciało.

Woda aloesowa

Składniki:

1 świeży liść aloesu ( potrzebne w sumie tylko 2cm na porcję )
0,25 – 0,5 litra wody
2 kostki lodu
1/2 miąższu z cytryny

Przygotowanie:

Wytnij 2 cm  kawałek liścia aloesu. Poskub liść na mniejsze kawałki i umieść w blenderze. Dolej wodę. Całość blenduj przez około 10-20 sekund. Gotowe. Wlej do szklanki i natychmiast wypij. W celu uzyskania najlepszych efektów – pij na czczo.

Jeżeli powyższa forma ci nie odpowiada możesz również pokroić liść w kostkę zalać ciepłą wodą, odczekać 6/7h w ciemnym miejscu. Minus takiej potrawy, mniejsza zawartość wartości odżywczych.

Pozostałe końcówki liścia aloesu zawiń w ręcznik kuchenny lub folię i przechowuj w lodówce. Nadają się do spożycia jeszcze przez 2 tygodnie.

Aloes, przez niektórych określany jako „superfood”, zawiera enzymy, cukry, związki fenolowe, ligniny, aminokwasy, kwas salicylowy, witaminy: A, C, E, B, minerały: miedź, cynk, chrom, żelazo, sód, potas, wapń, magnez.

To niezwykłe, że roślina, która składa się w 99% z wody, zawiera jednocześnie ok. 300 związków chemicznych korzystnie wpływających na nasze zdrowie, a wszystkie one zawarte są w 1% suchej masy.

 

 

View Comments

Recent Posts

Najlepsze produkty przed treningiem – co jeść, by mieć energię?

Przygotowanie odpowiedniego posiłku przed treningiem to klucz do osiągnięcia maksymalnej wydolności i skuteczności ćwiczeń. Wybierając…

6 godzin ago

Niebo w gębie! 10 przepisów na idealne śniadanie

Poranki mogą być pełne inspiracji, szczególnie gdy na talerzu pojawiają się wyjątkowe smaki. Przygotowaliśmy dla…

1 dzień ago

Jak utrzymać formę przez całe życie? Praktyczne wskazówki i inspiracje

Utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej to jedno z najważniejszych wyzwań, z jakimi mierzymy się…

1 dzień ago

Najlepsze produkty wspierające regenerację i spokojny sen

Dobry sen jest kluczowy dla zdrowia i samopoczucia, a dieta odgrywa w tym ogromną rolę.…

1 dzień ago

Co jeść rano? Te przepisy to prawdziwy hit!

Poranki mogą być pełne smaku i różnorodności, jeśli zdecydujesz się na kreatywne podejście do śniadań.…

1 dzień ago

9 najlepszych źródeł błonnika – jak wzbogacić swoją dietę dla zdrowia i energii

Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…

1 tydzień ago