Woda aloesowa – ulga dla wątroby i bólów stawów

Użytkowników online: 67

Aloes jest cudownym prozdrowotnym pożywieniem. Jest to jeden z najstarszych środków leczniczych i naturalnych antybiotyków w świecie. Stosowany w formie pożywienia  jest niesamowicie przyswajalny, łatwo się wchłania i wydala.

Aloes znany jest przede wszystkim z tego że: oczyszcza krew, zmniejsza stany zapalne, łagodzi bóle stawów, zapobiega kamicy nerkowej, obniża poziom homocysteiny , zapobiega grzybicy spowodowanej. Zwiększa też wytrzymałość fizyczną, jest korzystny dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

To nie koniec korzyści płynących z aloesu: łagodzi również bóle wrzodowe, hemoroidy, nieżyt żołądka, zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego i inne zaburzeń trawienia.

Aloes zapewnia znakomitą regenerację po wysiłku i pozwala na optymalne wykorzystanie wielu witamin, minerałów i enzymów. Ma charakter zasadowy, pomaga łagodzić kwasicę i alkalizuje całe ciało.

Woda aloesowa

Składniki:

1 świeży liść aloesu ( potrzebne w sumie tylko 2cm na porcję )
0,25 – 0,5 litra wody
2 kostki lodu
1/2 miąższu z cytryny

Przygotowanie:

Wytnij 2 cm  kawałek liścia aloesu. Poskub liść na mniejsze kawałki i umieść w blenderze. Dolej wodę. Całość blenduj przez około 10-20 sekund. Gotowe. Wlej do szklanki i natychmiast wypij. W celu uzyskania najlepszych efektów – pij na czczo.

Jeżeli powyższa forma ci nie odpowiada możesz również pokroić liść w kostkę zalać ciepłą wodą, odczekać 6/7h w ciemnym miejscu. Minus takiej potrawy, mniejsza zawartość wartości odżywczych.

Pozostałe końcówki liścia aloesu zawiń w ręcznik kuchenny lub folię i przechowuj w lodówce. Nadają się do spożycia jeszcze przez 2 tygodnie.

Aloes, przez niektórych określany jako „superfood”, zawiera enzymy, cukry, związki fenolowe, ligniny, aminokwasy, kwas salicylowy, witaminy: A, C, E, B, minerały: miedź, cynk, chrom, żelazo, sód, potas, wapń, magnez.

To niezwykłe, że roślina, która składa się w 99% z wody, zawiera jednocześnie ok. 300 związków chemicznych korzystnie wpływających na nasze zdrowie, a wszystkie one zawarte są w 1% suchej masy.

 

 

View Comments

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago