Woda aloesowa – ulga dla wątroby i bólów stawów

Użytkowników online: 20

Aloes jest cudownym prozdrowotnym pożywieniem. Jest to jeden z najstarszych środków leczniczych i naturalnych antybiotyków w świecie. Stosowany w formie pożywienia  jest niesamowicie przyswajalny, łatwo się wchłania i wydala.

Aloes znany jest przede wszystkim z tego że: oczyszcza krew, zmniejsza stany zapalne, łagodzi bóle stawów, zapobiega kamicy nerkowej, obniża poziom homocysteiny , zapobiega grzybicy spowodowanej. Zwiększa też wytrzymałość fizyczną, jest korzystny dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

To nie koniec korzyści płynących z aloesu: łagodzi również bóle wrzodowe, hemoroidy, nieżyt żołądka, zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego i inne zaburzeń trawienia.

Aloes zapewnia znakomitą regenerację po wysiłku i pozwala na optymalne wykorzystanie wielu witamin, minerałów i enzymów. Ma charakter zasadowy, pomaga łagodzić kwasicę i alkalizuje całe ciało.

Woda aloesowa

Składniki:

1 świeży liść aloesu ( potrzebne w sumie tylko 2cm na porcję )
0,25 – 0,5 litra wody
2 kostki lodu
1/2 miąższu z cytryny

Przygotowanie:

Wytnij 2 cm  kawałek liścia aloesu. Poskub liść na mniejsze kawałki i umieść w blenderze. Dolej wodę. Całość blenduj przez około 10-20 sekund. Gotowe. Wlej do szklanki i natychmiast wypij. W celu uzyskania najlepszych efektów – pij na czczo.

Jeżeli powyższa forma ci nie odpowiada możesz również pokroić liść w kostkę zalać ciepłą wodą, odczekać 6/7h w ciemnym miejscu. Minus takiej potrawy, mniejsza zawartość wartości odżywczych.

Pozostałe końcówki liścia aloesu zawiń w ręcznik kuchenny lub folię i przechowuj w lodówce. Nadają się do spożycia jeszcze przez 2 tygodnie.

Aloes, przez niektórych określany jako „superfood”, zawiera enzymy, cukry, związki fenolowe, ligniny, aminokwasy, kwas salicylowy, witaminy: A, C, E, B, minerały: miedź, cynk, chrom, żelazo, sód, potas, wapń, magnez.

To niezwykłe, że roślina, która składa się w 99% z wody, zawiera jednocześnie ok. 300 związków chemicznych korzystnie wpływających na nasze zdrowie, a wszystkie one zawarte są w 1% suchej masy.

 

 

View Comments

Recent Posts

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

2 tygodnie ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

2 tygodnie ago

10 kanapkowych hitów – przepisy, które odmienią Twoje lunche

Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…

2 tygodnie ago

10 Smoothie, Które Odmienią Twój Dzień – Pyszne, Zdrowe i Gotowe w 5 Minut

Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…

2 tygodnie ago

10 Wegetariańskich Przepisów, Które Udowodnią, Że Roślinna Kuchnia to Sztos!

Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…

2 tygodnie ago

10 Owocowych Przekąsek, Które Pokochasz – Zdrowe, Kreatywne i Pyszne!

Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…

2 tygodnie ago