Tak bardzo jak staramy odżywiać się dobrze, kupowanie organicznych owoców i warzyw często przerasta nasz budżet. Wybór w tradycyjnych marketach jest również ubogi w produkty ekologiczne, zwłaszcza w określonych porach roku.

Dobrą wiadomością jest to, że można usunąć część  pestycydy z nieekologicznych towarów!

Mycie pod bieżącą wodą osuwa część pestycydów

Czy zazwyczaj myjesz swoje produkty, płucząc je pod zimną, bieżącą wodą? Większość ludzi to robi.

Ta metoda działa dobrze w celu usunięcia niektórych pozostałości pestycydów, jednak są skuteczniejsze metody, czytaj dalej 🙂

Naukowcy z Connecticut Agricultural Experiment Station stwierdzili, że mycie pod bieżącą wodą zmniejszają ilość pozostałości pestycydów dla 9 z 12 badanych pestycydów.

Co ciekawe  Badania wykazały, że większość komercyjnych środków czyszczących nie jest bardziej skuteczna niż zwykła woda .

Jednak wykazano, że kilka płynów jest skuteczniejszych niż zwykła woda. Należą do nich: słona woda, ocet lub woda sodowa. Czytaj dalej, aby zobaczyć, jak skutecznie ich używać.

Najlepszy zmywacz pestycydów

Słona woda jest jednym z najprostszych i najbardziej opłacalnych sposobów usuwania niektórych pestycydów .

badaniu opublikowanym w Food Control , naukowcy moczyli warzywa przez 20 minut w occie, roztworze soli w wodzie lub czystej wodzie, aby wyeliminować pozostałości czterech powszechnych pestycydów – chloropiryfosu, DDT, cypermetryny i chlorotalonilu.

Odkryli, że 10% roztwór wody w słonej wodzie jest najbardziej skuteczny i znacznie bardziej niż pranie zwykłą wodą.

Skuteczna również woda z octem

Ocet o pełnej mocy okazał się równie skuteczny. Ale używanie octu byłoby dość drogie i zostawiało produkty o niepożądanym smaku octowym, co czyni go mniej niż idealnym do codziennego mycia warzyw.

Zrób własny naturalny zmywacz pestycydów, mieszając : 

Jeden z najlepszych sposobów, albo usunąć pestycydy zupełnie to domowej produkcji aerozol. Wykonanie zajmie Ci zaledwie 5min, a sam skład zawiera bardzo proste substancje.

Wystarczy wymieszać [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]łyżkę soku z cytryny, szklankę wody lub octu jabłkowego i 2 łyżki sody oczyszczonej. [/su_highlight]Dobrze wymieszać składniki, upewnić się, że soda rozpuściła się całkowicie. Następnie umieszczamy mieszaninę do butelki z rozpylaczem. Nanosimy spray na owoce i warzywa i pozostawiamy na 5-10 minut, po wszystkim płuczemy. To takie proste!

Możliwe jeszcze prostsze wykonanie!

Skład tego aerozolu obejmuje zaledwie dwa składniki: ocet i wodę. Umyj dokładnie dużą miskę (można wykorzystać zlew) i napełnij ją w ¼ octem i ¾ wodą. Umieść warzywa i owoce na okres około godziny, jabłka mogą pozostać następną godzinę. Następnie płuczemy wodą i gotowe!

Istnieje wiele produktów do czyszczenia. Ważne jest, aby sprawdzić jakie składniki są użyte w preparacie. Zdarza się, że zawierają żrące chemikalia, które okazują się jeszcze gorsze jak pestycydy.

Olejki eteryczne 

Roztwór wody z wyciąg z pestek grejpfruta, olejki i ekstrakty eteryczne, wypłukane owoce i warzywa w tej miksturze są neutralne dla naszego zdrowia a do tego przyjemnie pachnie i działa bardzo skutecznie. Nie zawiera amoniaku, czy innych szkodliwych substancji.

Jeśli chcesz zatem prowadzić zdrowy styl życia, podążaj za powyższymi wskazówkami, które z pewnością pomogą Ci go utrzymać na zadowalającym poziomie.

Dlaczego stosuje się pestycydy przy uprawianiu warzyw i owoców?

Zgodnie z EPA pestycydy są stosowane do zwalczania szkodników i nosicieli chorób, takich jak komary, kleszcze, szczury i myszy. Są również używane do zwalczania chwastów, inwazji owadów i chorób.

Istnieje wiele rodzajów pestycydów, w tym:

  • Herbicydy – Glifosat, który jest produkowany przez firmę Monsanto (kupiony przez Bayer) i stosowany w produkcji ich chwastobójcy, Roundup, jest jednym z rodzajów herbicydów, które mogą być stosowane na konwencjonalnych (nieorganicznych) uprawach. Ten pospolity herbicyd został powiązany z rakiem i zaburzeniem endokrynologicznym .
  • Insektycydy – Organofosforany to jedna grupa insektycydów powszechnie stosowanych w produktach. Chloropiryfos jest jednym z takich organofosforanów, który ostatnio pojawił się w wiadomościach i jest związany z uszkadzaniem rozwijających się mózgów dzieci.

 

Herbicyd Roundup powiązany z uszkodzeniem mózgu związanym z chorobą Parkinsona.

Uważaj na tampony i podpaski z bawełny GMO.

ZBRODNIE PRZECIWKO LUDZKOŚCI – JAK TRUJĄ NAS KONCERNY – FILM

Kalifornia potwierdza, że środek chwastobójczy „Roundup” jest rakotwórczy

Czy liczba chorób zapalnych wzrosła odkąd GMO stanowi źródło większości żywności?