Tak bardzo jak staramy odżywiać się dobrze, kupowanie organicznych owoców i warzyw często przerasta nasz budżet. Wybór w tradycyjnych marketach jest również ubogi w produkty ekologiczne, zwłaszcza w określonych porach roku.
Dobrą wiadomością jest to, że można usunąć część pestycydy z nieekologicznych towarów!
Mycie pod bieżącą wodą osuwa część pestycydów
Czy zazwyczaj myjesz swoje produkty, płucząc je pod zimną, bieżącą wodą? Większość ludzi to robi.
Ta metoda działa dobrze w celu usunięcia niektórych pozostałości pestycydów, jednak są skuteczniejsze metody, czytaj dalej 🙂
Naukowcy z Connecticut Agricultural Experiment Station stwierdzili, że mycie pod bieżącą wodą zmniejszają ilość pozostałości pestycydów dla 9 z 12 badanych pestycydów.
Co ciekawe Badania wykazały, że większość komercyjnych środków czyszczących nie jest bardziej skuteczna niż zwykła woda .
Jednak wykazano, że kilka płynów jest skuteczniejszych niż zwykła woda. Należą do nich: słona woda, ocet lub woda sodowa. Czytaj dalej, aby zobaczyć, jak skutecznie ich używać.
Najlepszy zmywacz pestycydów
Słona woda jest jednym z najprostszych i najbardziej opłacalnych sposobów usuwania niektórych pestycydów .
W badaniu opublikowanym w Food Control , naukowcy moczyli warzywa przez 20 minut w occie, roztworze soli w wodzie lub czystej wodzie, aby wyeliminować pozostałości czterech powszechnych pestycydów – chloropiryfosu, DDT, cypermetryny i chlorotalonilu.
Odkryli, że 10% roztwór wody w słonej wodzie jest najbardziej skuteczny i znacznie bardziej niż pranie zwykłą wodą.
Skuteczna również woda z octem
Ocet o pełnej mocy okazał się równie skuteczny. Ale używanie octu byłoby dość drogie i zostawiało produkty o niepożądanym smaku octowym, co czyni go mniej niż idealnym do codziennego mycia warzyw.
Zrób własny naturalny zmywacz pestycydów, mieszając :
Jeden z najlepszych sposobów, albo usunąć pestycydy zupełnie to domowej produkcji aerozol. Wykonanie zajmie Ci zaledwie 5min, a sam skład zawiera bardzo proste substancje.
Wystarczy wymieszać [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]łyżkę soku z cytryny, szklankę wody lub octu jabłkowego i 2 łyżki sody oczyszczonej. [/su_highlight]Dobrze wymieszać składniki, upewnić się, że soda rozpuściła się całkowicie. Następnie umieszczamy mieszaninę do butelki z rozpylaczem. Nanosimy spray na owoce i warzywa i pozostawiamy na 5-10 minut, po wszystkim płuczemy. To takie proste!
Możliwe jeszcze prostsze wykonanie!
Skład tego aerozolu obejmuje zaledwie dwa składniki: ocet i wodę. Umyj dokładnie dużą miskę (można wykorzystać zlew) i napełnij ją w ¼ octem i ¾ wodą. Umieść warzywa i owoce na okres około godziny, jabłka mogą pozostać następną godzinę. Następnie płuczemy wodą i gotowe!
Istnieje wiele produktów do czyszczenia. Ważne jest, aby sprawdzić jakie składniki są użyte w preparacie. Zdarza się, że zawierają żrące chemikalia, które okazują się jeszcze gorsze jak pestycydy.
Olejki eteryczne
Roztwór wody z wyciąg z pestek grejpfruta, olejki i ekstrakty eteryczne, wypłukane owoce i warzywa w tej miksturze są neutralne dla naszego zdrowia a do tego przyjemnie pachnie i działa bardzo skutecznie. Nie zawiera amoniaku, czy innych szkodliwych substancji.
Jeśli chcesz zatem prowadzić zdrowy styl życia, podążaj za powyższymi wskazówkami, które z pewnością pomogą Ci go utrzymać na zadowalającym poziomie.
Dlaczego stosuje się pestycydy przy uprawianiu warzyw i owoców?
Zgodnie z EPA pestycydy są stosowane do zwalczania szkodników i nosicieli chorób, takich jak komary, kleszcze, szczury i myszy. Są również używane do zwalczania chwastów, inwazji owadów i chorób.
Istnieje wiele rodzajów pestycydów, w tym:
- Herbicydy – Glifosat, który jest produkowany przez firmę Monsanto (kupiony przez Bayer) i stosowany w produkcji ich chwastobójcy, Roundup, jest jednym z rodzajów herbicydów, które mogą być stosowane na konwencjonalnych (nieorganicznych) uprawach. Ten pospolity herbicyd został powiązany z rakiem i zaburzeniem endokrynologicznym .
- Insektycydy – Organofosforany to jedna grupa insektycydów powszechnie stosowanych w produktach. Chloropiryfos jest jednym z takich organofosforanów, który ostatnio pojawił się w wiadomościach i jest związany z uszkadzaniem rozwijających się mózgów dzieci.
Herbicyd Roundup powiązany z uszkodzeniem mózgu związanym z chorobą Parkinsona.
ZBRODNIE PRZECIWKO LUDZKOŚCI – JAK TRUJĄ NAS KONCERNY – FILM
Kalifornia potwierdza, że środek chwastobójczy „Roundup” jest rakotwórczy
Czy liczba chorób zapalnych wzrosła odkąd GMO stanowi źródło większości żywności?
Witam serdecznie, czy dana metoda może zostać również zastosowana do oczyszczenia ze szkodliwych substancji suszonych owoców ?
Dołączam się do pytania 🙂
Czy to nie jest czasem tak ze jak zmieszamy sok z cytryny (srodowisko kwasne) z soda oczyszczona (środowisko zasadowe) to dostaniemy neutralny roztwór?
Drugie pytanie…jak rozpuscic sode oczyszczona w wodzie? Bo przeciez ona sie tak zbryla od razu…
JA ZNAM TAKI PRZEPIS: łyżkę octu na litr wody, włożyć owoce, warzywa na 3 min, następnie drugi roztwór to na litr wody 1 łyżka sody i moczymy też ze 3 min. Potem wypłukać w zimnej wodzie i gotowe.
Masz racje, powinno sie umyc osobno w roztworze kwasnym a pozniej w alkalicznym 🙂 Ja tak robie, a co do drugiego pytania to nie ma problemu z rozpuszczeniem sody…