Categories: Ciekawostki

Anatomia spalania tkanki tłuszczowej – co jeść przed snem ?

Warzywa i odpowiednie węglowodany złożone zawierają błonnik, mnóstwo antyoksydantów i związków bioaktywnych oraz skrobi opornej, która optymalizuje poziom cukru a tym samym insuliny i nie obciąża trzustki, liczne badania to potwierdzają.

Jeżeli znasz metodę carb backloading i w ciągu dnia jesz w sposób optymalnej glikemii (jak najmniejsze wahania cukru we krwi), posiłek węglowodanowy przed snem (na 2/3h ) połączony z produktami, które wydłużają trawienie np. dodanie minimalnej ilości kwasów tłuszczowych tłoczonych na zimno poprawia wrażliwość tkanek na insulinę, a tym samym trzustka produkuje mniej insuliny dla zoptymalizowania poziomu cukru we krwi.

Kolejna kwestia węglowodany są kofaktorem w reakcji tryptofa-serotonina-melatonina. Melatonina jest odpowiedzialna za dobowy cykl snu a tym samym za lepszą regenerację. Błędnym myśleniem jest, że tkanka tłuszczowa spala się podczas treningu (z wyjątkiem treningu tlenowego ), najwięcej tłuszczu spala się w momencie rewitalizacji (sen, masaż, słuchanie muzyki, relaks – zmniejszanie poziomu kortyzolu) a do tego potrzebne są nam węglowodany (nie za dużo ale jednak są potrzebne i tylko te najlepszej jakości), węglowodany muszą występować aby doszło do prawidłowej biochemii i wytworzeniu neuroprzekaźników GABBA (wyciszenie układu nerwowego )  kiedy zasypiasz masz największe stężenie tego neuroprzekaźnika .

Temat dietetyki nie jest tematem gdzie coś jest tylko czarne albo coś jest tylko białe. Patrząc pod kątem optymalizacji posiłków ta strategia jest dużo lepsza niż jedzenie białek przed snem. A najważniejsze jest aby poznać swój organizm i dawać mu to co potrzebuje.

Przykładowe posiłki

  1. kasza jaglana z warzywami
  2. sałatka z papryki czerwonej z mixem sałat + odrobina ryżu
  3. kasza jaglana ugotowana na mleku kokosowym z odrobiną orzechów i rodzynek
  4. pieczone bataty z ulubionymi przyprawami
Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • Jestem na AWF-ie i nas uczą czegoś innego. Błędem jest jedzenie węglowodanów przed snem, gdyż w czasie snu następują procesy regeneracji i odbudowy komórkowej, a budulcem jest właśnie białko

    • Ale aminokwasy dostarczane w formie posiłków białkowo-tłuszczowych w ciągu dnia krążą w krwiobiegu przez cały czas i nie musimy dostarczać aż takich dawek "białka" 1,5/2g na kilogram masy ciała, ta ilość to dla osoby średnio aktywnej za dużo. A swoją drogą produkt węglowodanowe np. kasza to nie tylko węglowodany ale również aminokwasy i lipidy. A patrząc pod kątem optymalizacji regeneracji większe ilość węglowodanów przed snem są lepszym rozwiązaniem.
      A uczenie kogoś, że tylko to jest dobre albo to jest złe jest najgorszym rozwiązaniem. Każdy jest indywidualności i musi znać i słuchać swojego ciała. Te wskazówki i sugestie są praktycznymi wytycznymi, które stosuje na własnej skórze :)

    • Jeżeli nie ma węglowodanów (optymalnej ilości glukozy we krwi) organizm musi wytworzyć glukozę na zasadzie glukoneogenezy, jest to proces bardzo stresujący nasze ciało automatycznie wytwarza się kortyzol a procesy rewitalizacj są zaburzone a regeneracja nie jest optymalna. Dlatego warto spróbować i obserwować poziom wyspania po przebudzeniu.

  • To super!!! Świetny tekst dla laika!!! To co mam jeść? Banana z bułką czy karkówkę bo dalej nie wiem?!

    • Alicja masz się dowiedzieć czym są ww złożone i do tego dodawać warzywa.
      Owoce nie są dobrym pomysłem skoro chodzi o uspokojenie wyrzutów insuliny.

  • No właśnie, też się zastanawiam. Może uda się umieścić 2, 3 zestawienia, np kasza z jabłkiem. Nie wiem czy dobrze myślę, ale łatwiej działać na przykładach niż na pojęciach, których nie do końca rozumiem :)

  • Popieram prośbę Doris: dajcie trochę więcej przykładów posiłków o optymalnym składzie, wtedy osobom nie znającym się tak naukowo na rzeczy będzie łatwiej. I dzięki za te 4 które już są, one już cudownie rozjaśniają

  • taaaa... nic nie rozumiem. To jakiś popis wiedzy autora przed równie wtajemniczonymi? jeśli tak, to sorki, nie należę do klubu i nic nie zrozumiałam

Recent Posts

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

15 godzin ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

3 dni ago

Nie uwierzysz, jak różnorodne mogą być dania z kaszą gryczaną – odkryj 10 bestsellerów!

Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…

4 dni ago

Karkówka jak z restauracji? Poznaj 10 profesjonalnych sposobów na jej przygotowanie!

Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…

4 dni ago

Dlaczego wszyscy oszaleli na punkcie tych 6 dipów? Odkryj ich sekrety!

Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…

5 dni ago

7 błyskawicznych deserów, które nie zrujnują Twojej diety! Sprawdź nasze sekrety!

Czy wiesz, że można cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia? Oto siedem przepisów na szybkie,…

5 dni ago