Cynamon jest jedną z najbardziej cenionych przypraw na świecie. Powszechnie stosowany, jako środek zapachowy w różnych kuchniach. Czy wiesz, że to niesamowite przyprawy nie tylko zapewnia ciepło i ulgę w zimne dni, ale może również pomóc w utracie wagi?

Wartość odżywcza:

Tylko 2 łyżeczki cynamonu oferuje 2, 5 g błonnika. Zawiera składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo i mangan.

Cinnamon Spice (Cinnamonum verum),
ORAC Wartość 267536,
Wartość odżywcza w 100 g.
(Źródło: USDA Nutrient baza danych Narodowego)
Zasada Wartość składników odżywczych Procent RDA
Energia 247 kcal 12%
Węglowodany 50.59 g 39%
Białko 3,99 g 7%
Tłuszcz 1,24 g 4,5%
Cholesterol 0 mg 0%
Błonnik pokarmowy 53,1 g 133%
Foliany 6 ug 1,5%
Niacyna 1,332 mg 8%
Kwas pantotenowy 0,358 mg 7%
Pirydoksyny 0,158 mg 12%
Ryboflawina 0,041 mg 3%
Tiamina 0,022 mg 2%
Witamina 295 jm 10%
Witamina C 3,8 mg 6%
Witamina E 10,44 mg 70%
Witamina K 31,2 ug 26%
Sód 10 mg <1%
Potas 431 mg 9%
Wapń 1002 mg 100%
Miedź 0,339 mg 38%
Żelazko 8,32 mg 104%
Magnez 60 mg 15%
Mangan 17,466 mg 759%
Fosfor 64 mg 9%
Cynk 1,83 mg 17%
ß-karoten 112 ug
Crypto-xanthin-ß 129 ug
Luteina, zeaksantyna 222 ug
Likopen 15 ug

 

Cynamon i jego wpływ na organizm:

Zmniejszenie masy ciała jest o wiele łatwiejsze, gdy poziom insuliny i cukru we krwi jest na stałym poziomie. Dzięki temu poczujesz się bardziej pobudzony w ciągu dnia. Badania wykazały, że stosowanie cynamonu w codziennej diecie może pomóc schudnąć i utrzymać poziom glukozy we krwi na odpowiednim poziomie.

Poziom insuliny:

Laboratoria badawcze wykazały, że cynamon może mieć wpływ regulacyjny na poziom cukru we krwi. Zawiera on pewne związki, które zmniejsza skoki insuliny i pomaga organizmowi bardziej efektywnie wykorzystać insuliny. To spowalnia wchłanianie glukozy z jelit i stymuluje produkcję insuliny, a także zwiększyć jego czułość. Zapobiega to zwiększenie magazynowania tłuszczu, co pozwala schudnąć. Cynamon wpływa również na poprawę metabolizmu, co zapobiega transformacji cukru do tłuszczu.

Sytosć:

Włączenie łyżeczki cynamonu w dietę zmniejsza apetyt, pomaga rozpuścić warstwy tłuszczu w jamie brzusznej. Cynamon opóźnia przechodzenie pokarmu z żołądka do jelita. Daje poczucie sytości.  W ten sposób zapobiega przejadanie się.

Węglowodany:

Cynamon pomaga organizmowi wydajnie przetwarza węglowodany. Według badań, otyłość brzuszna jest bardziej wrażliwe na działanie cynamonu, niż w innych częściach ciała.

Trawienne Korzyści:

Zdrowy system trawienny jest warunkiem kontroli wagi. Regularne konsumowanie cynamonu zachęca układ trawienny do działania w odpowiedni sposób. Łagodzi i uspokaja żołądek i jelita, poprawa funkcję jelita grubego poprzez zmniejszenie gazów i wzdęć. Pomaga on również w łagodzeniu biegunek, nudności i zaparć. Przyczynia się to do wypłukania nagromadzonych toksyny z organizmu, wspomagając utratę wagi.

Cellulit:

Cynamon nie tylko pomaga w pozbyciu się tkanki tłuszczowej, może również przyczynić się do zminimalizowania cellulitu. Cellulit pojawia się ze względu na wzrost poziomu toksyn w naszych tkankach podskórnych.  Cynamon ma właściwości oczyszczające oraz przeciwzapalne. Pamiętajmy aby jeść  cynamon cejloński z niską zawartością toksycznych Kumaryn.