W obecnych czasach większość z nas jest na jakiejś diecie a głównym źródłem informacji na temat odchudzania jest Internet. Jednak w natłoku informacji, można czasami się zgubić, co w końcu jeść a czego nie?
Najnowsze badania, które niedawno zostały opublikowane przez British Medical Journal donoszą, iż aronia, zielona herbata, jagody, jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, papryka, seler oraz winogron ( produkty, które zawierają sporą ilość flawonoidów na 100g) zostały uznane za żywność, która powoduje utrzymanie naturalnej wagi ciała oraz jej spadek.
Na grupie 12400 amerykańskich kobiet i mężczyzn w wieku 24 lat przeprowadzono badania. Mianowicie osoby tę spożywały w swojej codziennej diecie wymienioną powyżej żywność. Badania pokazały, iż osoby tę nie przybrały w ty czasie na wadzę.
Czym są flawonoidy?
To naturalne związki bioaktywne, które występują w składzie owoców i warzyw.
Pełnią funkcję ochronne, barwiące, mają też bardzo silne działanie przeciwutleniające.
Naukowcy wyodrębnili już prawie 8 tys. związków flawonowych, jednak grupa ta stale się powiększa.
Flawonoidy mają niezwykle pożyteczne działanie na ludzki organizm.
Zwiększone spożycie owoców i warzyw wiąże się z utrzymanie odpowiedniej wagi ciała, ogromny wpływ mają na to flawonoidy, zwłaszcza (flawonole, antocyjany i flawony) udowodniono, iż zmniejszają one pobór energii w organizmie, powodują także zmniejszenie wychwytu glukozy w mięśniach a zwiększenie go w tkance tłuszczowej
Tym czasem inne badania nad zieloną herbatą, która jest również bogatym źródle flawonoidów sugerują, że może on zmniejszać wchłanianie tłuszczu, przy zwiększeniu wydatku energetycznego.
Zielone koktajle są bogate w antyoksydanty i różne inne substancje , które są korzystne dla zdrowia. Miedzy innymi w kofeinę, która pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz poprawia wydajność podczas ćwiczeń, zwiększa również metabolizm. Herbata ta zyskała duży rozgłos wśród osób odchudzających i miano najzdrowszego napoju świata.
- Oczyszczają organizm z metali ciężkich i substancji toksycznych.
• Działają antyoksydacyjnie – usuwają z organizmu wolne rodniki tlenowe.
• Działają przeciwzapalnie.
• Chronią serce i układ krążenia – uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, opóźniają rozwój procesu miażdżycowego, obniżają poziom cholesterolu.
• Mają właściwości przeciwalergiczne.
• Działają moczopędnie, oczyszczają drogi moczowe.
• Zmniejszają objawy menopauzy.
• Opóźniają procesy starzenia.
Podsumowując, wybierając napoje, owoce i warzywa o dużym stężeniu flawonoidów – takie jak zielona herbata, jagody, jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, papryka, seler oraz winogron pomagamy, organizowi kontrolować wagę.
Dzięki starannie wybieranym owocom i warzywom możemy mieć większy wpływ na nasze zdrowie.
Miejmy nadzieję, że przedstawione badania będą służyć zdrowiu i pomogą udoskonalać wcześniejsze zalecenia i programy dietetyczne, w celu zapobiegania otyłości i jej potencjalnych konsekwencji.
Pamiętaj, że każdy ma swoje indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne – nadwyżka kaloryczna z owoców i warzyw również może spowodować przyostry masy tłuszczowej.
dokladnie, flawonoidy sa wazne przy cukrach, jak rowniez przy spozywaniu produktow bogatyw w witc c bo dzieki nim dluzej zostaje w organizmie http://vita24.life/blog/6_Zanim-si%C4%99gniesz-po-Witamin%C4%99-C—kwas-L-askorb.html , flawonoidy sa w szczegolnosci w skorce dlatego tak blednie obieramy malym dzieciom owoce… chociaz takie mamy czasy ze moze lepiej obrac bo mniej pestycydow sie najemy