Pistacje – jedne z najzdrowszych orzechów na świecie / przepis

Użytkowników online: 175

Pistacje są jednymi z najbardziej zdrowych orzechów. Bogate są w wysokie zawartości białka, wapnia, żelaza, miedzi, kwasu oleinowego i przeciwutleniaczy takich jak witamina A i E. Pistacje zawierają mniej tłuszczu niż większość innych orzechów oraz wspomagają leczenie różnorakich chorób i schorzeń.

Orzechy te są bardzo pożywne dla krwi, układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego, mięśniowego i nerwowego. Są doskonałym elementem diety odchudzającej. Jedna garść może pomóc zahamować apetyt utrzymując jednocześnie przy energii. Pistacje są znane z obniżania lipidów i lipoprotein we krwi, co w efekcie przyczynia się do obniżania frakcji LDL cholesterolu, a podnoszenia HDL. Jednym słowem optymalizuje nasz lipidogram i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Surowe pistacje wpływają korzystanie na zaparcia, suchość skóry, wątrobę i nerki. Mogą pomóc również w zapobieganiu chorobom wieńcowym, udarom mózgu, infekcjom, utratom pamięci, przy cukrzycy typu 2, bezsenności, zaburzeniach neurologicznych, nowotworach skóry i zwyrodnieniach plamki żółtej. Dla ostatecznych korzyści dla zdrowia, wybieraj surowe, niesolone orzechy, w naturalnym kolorze, bez barwników.

Olej z pistacji jest również doskonałym środkiem do rewitalizacji, odżywia skórę i doskonale nadaję się do masażu i jako kosmetyk. Warto spożywać go regularnie w diecie, jest świetny do sałatek oraz pesto.

Spróbuj poniższego przepisu na pistacjowe pesto , niosące ze sobą wiele korzyści zdrowotnych

Składniki:

  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • ½ szklanki kolendry
  • 1 szklanka łuskanych orzechów pistacjowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek lub oleju pistacjowego nierafinowanej
  • ½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej

Blenduj wszystkie składniki do czasu otrzymania gładkiej masy.

Pesto pistacjowe świetnie się nadaje jako dip, do smarowania kanapek, jako dodatek do pieczonych ziemniaków, do ryżu, czy makaronu.

 

Recent Posts

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

1 tydzień ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

1 tydzień ago

Jak jedzenie warzyw zmienia Twoje ciało i umysł?

Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…

1 tydzień ago

Czy pijesz wystarczająco wody? Objawy odwodnienia, których nie możesz ignorować

Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…

1 tydzień ago

6 powodów, by powiedzieć „nie” cukrowi – korzyści dla zdrowia i samopoczucia

Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…

1 tydzień ago

Nie uwierzysz, jak jelita wpływają na Twoje życie – 10 sygnałów ostrzegawczych

Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…

1 tydzień ago