Czerwoną cebule zaleca się jeść na surowo tak jak większość warzyw, gdyż podczas duszenia, smażenia czy gotowania traci większość swoich walorów i korzyści.

Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g)Ile kalorii ma cebula?

Wartość energetyczna – 40 kcal
Białko ogółem – 1, 10 g
Tłuszcz – 0, 10 g
Węglowodany – 9, 34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik – 1,7 g

Witaminy
Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna – 0,116 mg
Witamina B6  – 0,120 mg
Kwas foliowy –  19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K – 0.4 µg

Minerały
Wapń – 23 mg
Żelazo – 0, 21 mg
Magnez – 10 mg
Fosfor – 29 mg
Potas – 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk – 0, 17 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Oto 8 powodów, dla których warto jeść czerwoną cebulę:

Hamuje wzrost komórek rakowych.

Cebula bogata jest w związki siarki, które chronią organizm przed rozwojem wrzodów i różnych rodzajów raka. Niszczą również bakterie, które atakują system moczowy

Utrzymuje na odpowiednim poziomie cukier.

Surowa cebula stymuluję produkcję insuliny, więc jeśli masz cukrzycę jedz więcej surowej cebuli niż zwykle.

Łagodzi zaparcia.

Zawiera dużą porcję błonnika, co pomaga przy zaparciach. Cebula wspomaga również oczyszczanie jelit z toksyn.

Leczy ból gardła.

Sok z cebuli jest powszechnie znany i używany do leczenia kaszlu i bólu gardła.  Kuracja nim daje znakomite wyniki.

Hamuję krwawienie z nosa.

Jeśli zdarzy wam się krwawienie z nosa, spróbuj wchłonąć opary z ½ połowy cebuli. Niektórzy mówią, iż to pomaga w zatamowaniu krwawienia.

Chroni i wzmacnia serce.

Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów. Ponadto cebula, dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego

Cebula po kuracji antybiotykowej.

Zjadanie przez kilka dni porcji tego warzywa szczególnie wskazane jest po kuracji antybiotykami, ponieważ cebula ma działanie grzybobójcze.

Cebula dobra na kaca.

Zupa cebulowa jest sprawdzonym sposobem na kaca, gdyż doskonale poprawia funkcjonowanie nadwyrężonej alkoholem wątroby.

Z cebuli powinny zrezygnować osoby zmagające się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Również osoby cierpiące na niewydolność serca powinny wykluczyć ją ze swojej diety. Ponadto zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość.