Ten rodzaj herbaty pochodzi z chińskiego rejonu Yunnan, gdzie prozdrowotne właściwości herbaty cenione są od wieków.
Są to te sam liście roślinny Camellia sinensis, z których wytwarza się herbatę czarną i zieloną, ale poddane specjalnej obróbce. Polega ona na fermentacji i utlenianiu liści. Dojrzewanie trwa od kilku tygodni lub miesięcy do 10 – 15 lat. Proces ten zmniejsz naturalną gorycz liści i sprawia, że ich napar zyskuję głęboki czerwony kolor i ziemisto – korzenny, lekko słodowy smak i aromat.
Popularne mieszanki tej herbaty warto parzyć 3 – 4 minuty w wodzie o temperaturze 95°C.
Działania i właściwości czerwonej herbaty, zwanej również PU-ERH:
– ogranicza procesy odkładania tkanki tłuszczowej i przyspiesza jej rozkład
– wspomaga też układ krążenia, m.in. ogranicza wytwarzanie w organizmie cholesterolu i trój glicerydów.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/
_________________________________________
– napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit, co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
– Reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała.
– Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.
– Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.
– Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.
– Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.
– Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
– Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.
– Wzmacnia organizm.
Rozpocznij każdy dzień od energetycznego zastrzyku dzięki tym sześciu niesamowitym przepisom na zdrowe śniadania! Nie…
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak urozmaicić swoją dietę wegetariańską, zachowując przy tym bogactwo smaków i…
Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…
Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…
Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…
Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…
View Comments
Czerwona herbata ma wiele fajnych właściwości. Szkoda, że jest tak niedoceniania i pita tylko w przypadku odchudzania :).
A jaki wpływ ma na szkliwo? raz mówi się, że wzmaga żółcenie zębów innym razem, że wybiela, może nie wpływa w ogóle?
Czy mógłbyś podpowiedzieć jaką czerwoną herbatę kupować? Gdzie, jaki producent? Żeby po prostu była dobra.
Warto wspomniec takze, ze czerwona herbata opoznia czesto okres u kobiet i jest on bardziej bolesny :) nie tylko same dobre wlasciwosci wynikają z jej picia
U mnie nie powoduje żadnych problemów. Pita od listopada non stop oczywiście nie z torebek tylko prawdziwa ziarnista do zaparzania spala tłuszcz idealnie.
A jakie jest wyjście dla osoby, jak ja, która po tygodniu picia czerwonej herbaty źle sie czuje?
Coś jak przy bardzo dużym niedoborze magnezu.