Marchewka to pożywne warzywo bogate w witaminę A i Karoten, które są ważne dla zdrowych oczu. Ponadto marchewka to źródło witaminy B, C i K oraz różnego rodzaju minerałów: żelaza, potasu, magnezu, wapnia i fosforu.
Oprócz walorów smakowych jest doskonała do wzmocnienia układu odpornościowego, pomaga również na problemy z zalegająca flegmą.
Jednak najciekawsze jest to, iż posiada ona właściwości, które pomagają zwalczyć choroby układu oddechowego takie jak: kaszel, przeziębienie, zapalenie oskrzeli czy astmę.
Oto przepis na naturalny syrop, który leczy kaszel i pomoże usunąć wydzielinę z płuc. Doskonały dla dorosłych jak i dzieci.
Izraelscy naukowcy odkryli, że spożywanie 64 mg karotenu (w tym badaniu uzyskanego z glonów z rodzaju Dunaliella) przez tydzień zapobiegło objawom astmy wysiłkowej u ponad połowy z 38 badanych pacjentów. Ten sam zespół odkrył również, że codzienne przyjmowanie 30 mg likopenu złagodziło objawy astmy u 55% pacjentów z astmą wysiłkową.
Składniki:
Sposób przygotowania
Obrać marchewkę i pokroić w kawałki. Gotować aż marchewka będzie miękka, wyciągnąć z wody i zblendować. Do wody, w której gotowała się marchewka dodać miodu. Tak przygotowany wywar połączyć z puree z marchewki. Odstawić do wystygnięcia.
Tak przygotowany syrop pić 3-4 łyżki, w ciągu dnia. Już po 2 dniach można zauważyć poprawę.
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…