Marchewka to pożywne warzywo bogate w witaminę A i Karoten, które są ważne dla zdrowych oczu. Ponadto marchewka to źródło witaminy B, C i K oraz różnego rodzaju minerałów: żelaza, potasu, magnezu, wapnia i fosforu.
Oprócz walorów smakowych jest doskonała do wzmocnienia układu odpornościowego, pomaga również na problemy z zalegająca flegmą.
Jednak najciekawsze jest to, iż posiada ona właściwości, które pomagają zwalczyć choroby układu oddechowego takie jak: kaszel, przeziębienie, zapalenie oskrzeli czy astmę.
Oto przepis na naturalny syrop, który leczy kaszel i pomoże usunąć wydzielinę z płuc. Doskonały dla dorosłych jak i dzieci.
Izraelscy naukowcy odkryli, że spożywanie 64 mg karotenu (w tym badaniu uzyskanego z glonów z rodzaju Dunaliella) przez tydzień zapobiegło objawom astmy wysiłkowej u ponad połowy z 38 badanych pacjentów. Ten sam zespół odkrył również, że codzienne przyjmowanie 30 mg likopenu złagodziło objawy astmy u 55% pacjentów z astmą wysiłkową.
Składniki:
Sposób przygotowania
Obrać marchewkę i pokroić w kawałki. Gotować aż marchewka będzie miękka, wyciągnąć z wody i zblendować. Do wody, w której gotowała się marchewka dodać miodu. Tak przygotowany wywar połączyć z puree z marchewki. Odstawić do wystygnięcia.
Tak przygotowany syrop pić 3-4 łyżki, w ciągu dnia. Już po 2 dniach można zauważyć poprawę.
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…