Jeżeli stosujesz jakieś leki lub masz problemy z układem pokarmowym, przed zastosowaniem skonsultuj to z lekarzem prowadzącym.
Nie raz słyszeliśmy już o zdrowotnych przepisach zawierających miód i ocet jabłkowy, które zdecydowanie poprawiają zdrowie i samopoczucie.
Poniżej przedstawiamy przepis zawierający te dwa składniki, który pomaga leczyć :
– stany zapalne
– problemy z trawieniem
– bóle mięśni, stawów i gardła.
Dzięki składnikom aktywnym ich połączenie leczy i chroni przed infekcjami, jednocześnie poprawia samopoczucie twojego organizmu, ponieważ zabija bakterie, które powodują zapalenia i infekcje. Również cały szereg enzymów i aminokwasów, pektynę i bioflawonoidy. Związki te rozszerzają naczynia krwionośnie, usprawniając tym samym ukrwienie wszystkich organów. Ich oddziaływanie umożliwia leczenie stanów zapalnych, kształtowanie prawidłowego ph osocza krwi. Ponadto obecności flawonoidów organizm lepiej przyswaja witaminę C.
– eliminuje bóle stawów
– jest świetny dla ludzi chorujących na artretyzm
– eliminuje zgagę
– pomaga w trawieniu i zaparciach
– zmniejsza ciśnienie krwi
– pomaga w walce z nadwagą
– świetne lekarstwo na bóle gardła
– pomaga w oddychaniu
– daje skórze blask, dzięki czemu wygląda o wiele zdrowiej
– pomaga przy stanie zapalnym
– eliminuje nieprzyjemny oddech
Stres, zła dieta, papierosy, narkotyki to prowadzi do zmiany ph naszego ciała. Niskie ph organizmu powoduje infekcje, stany zapalne, utratę sił oraz nudności. Pijąc ten napój z rana przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności dostarczysz sobie dawkę energii, która zwalczy zarazki i pomoże w utrzymaniu dobrej formy.
Z umytych jabłek wyciąć zepsute lub robaczywe części, owoce zgnieść lub utrzeć na tarce. Można zużyć również skórki z jabłek oraz resztki pozostałe podczas sporządzania kompotu. W naczyniu ze szkła lub drewna (np. beczułka) bądź emaliowanej gliny zalać tę surową miazgę ciepłą, przegotowaną wodą w ilości 0,5 litra na 0,4 kg miazgi. Na każdy litr wody dodać 100 g miodu. Naczynia nie zakrywać i trzymać w pomieszczeniu o temperaturze 20-30°C w miejscu ciemnym, ponieważ promienie ultrafioletowe szkodzą przebiegowi fermentacji. Zalana miazgę należy 2-3 razy dziennie mieszać drewnianą łyżką, po 10 dniach zlać wszystko do woreczka z gazy.
Otrzymany po wyciśnięciu sok przecedzić ponownie do naczynia z szerokim otworem. Na każdy litr soku trzeba dodać 50-100 g miodu Dobrze wymieszać. W celu przeprowadzenia drugiego stadium fermentacji, należy zakryć naczynie gazą i trzymać je w ciepłym miejscu. Fermentacja jest zakończona, kiedy płyn uspokoi się i przybierze jasny kolor. W zależności od jakości soku ocet jabłkowy będzie gotowy do użytku po upływie 40-60 dni. Ocet przelać do butelek filtrując płyn przez lejek wyłożony gazą. Butelki szczelnie zakorkować, zalać woskiem lub lakiem i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ostrzeżenie: Musisz mieć na uwadze to, że spożywanie większych ilości octu jabłkowego może zmniejszyć poziom potasu w twoim organizmie. Może również wchodzić w reakcje z lekami dla cukrzyków i ludzi chorych na serce.
Składniki mineralne: potas 114 mg, wapń 8 mg, magnez 6 mg, sód 2 mg, fosfor 8 mg, żelazo 0,5 mg, miedź 0,1 mg, mangan 0,1 mg, cynk 0,1 mg.
Witaminy: A 33 IE, B1 0,02 mg, B2 9 mg, B3 0,3 mg, B5 0,02 mg, B6 0,02 mg, C 3 mg.
Pozostałe: tanina, kwas propionowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, pektyna.
Wszystkie składniki naturalnego i prawdziwego octu jabłkowego są łatwo przyswajalne przez organizm.
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
View Comments
Octu jabłkowego używam w kuchni od wielu lat. Zakwasza potrawy- sałatki, warzywa nie ma spirytusowego posmaku, ma natomiast bardzo fajny zapach jabłkowy. Nadaje się do wszystkiego, nie tylko do potraw. Pomaga w usuwaniu przykrych zapachów, zmiękcza tkaniny itp.
Ocet robię sama - wykorzystuję tanie jabłka, skórki.
Pani Lucyno,czy moge odkupic od Pani butelke tego octu zrobionego przez Pania ??
pozdrawiam.
spirytus ma takie same dzialanie, a jeszcze z miodem!
gdzie mozna kupic taki gotowy juz ocet ???
To jednak nie to. Z mojego doświadczenia uważam, że kupny ocet jabłkowy nie posiada tak bogatej treści, smaku i zapachu jak zrobiony własnoręcznie.
Octu jabłkowego jeszcze nie próbowałem. Ja stosuję połączenie woda+cytryna+miód+pieprz cayenne. Pozdrawiam! :))
http://kasztanowydomek.blogspot.co.uk/
Basia a na co Ty stosujesz To Swoje polaczenie?
Cześć.
Dzięki za artykuł.
Chcę sobie spożądzić taki napój, mam jedno pytanie: ile tego wypijać rano?
Z góry dzięki jeśli odpowiecie.
A ile tego pić na dzień, litr, dwa, pięć?
Czy można spożyawc ten napój mając refluks.
Na refluks ocet jablkowy jest doskonały. Sama stosowałam. Zacznij od łyżki na szklankę wody, ja pozniej dawałam dwie łyżki.
czy moze byc taki ocet jablkowy kupiony w sklepie
napoj rewelacyjnie dziala,
juz mi pomogł i znajomym tez )
Jak długo można przechowywać taki zrobiony samemu w domu ocet?