test

=============================================================
Wprowadzenie do
zdrowych nawyków
żywieniowych
=============================================================

Floating Topic———————————————–
Floating Topic
————————————————————-

Floating Topic———————————————–
Floating Topic
————————————————————-

————————————————————-
Eliminacja czynników antyżywieniowych
————————————————————-

kwasy tłuszczowe trans

syropy fruktozowe

konserwanty

————————————————————-
Zwiększenie produktów bogato odżywczych
————————————————————-

skala ANDI – produkty bogato odżywcze

skala ORAC – produkty antyoksydacyjne

Kluczowe elementy zdrowego odżywiania

Witamina

Witamina A

silny przeciwutleniacz

wzmacnia kości i zęby

niezbędna do budowy tkanek miękkich, skóry, błon śluzowych

poprawia widzenie

spowalnia proces starzenia

zwiększa odporność

Z grupy B

Witamina B1, nazywana tiaminą

Witamina B2, nazywana ryboflawiną

Witamina B3 czyli witamina PP lub niacyna

Witamina B4 czyli cholina

Witamina B5, o innej nazwie kwas pantotenowy

Witamina B6 czyli pirydoksyna

Witamina B7, inaczej witamina H lub biotyna

Witamina B8 czyli inozytol

Witamina B9, nazywana kwasem foliowym

Witamina B12 czyli kobalamina

Witamina B13 czyli kwas orotowy

Witamina B15 czyli kwas pangamowy

Witamina B17 o innej nazwie amigdalina

Witamina C

Witamina D

7 objawów niedoboru witaminy D

Ból i osłabienie mięśni.

Upośledzony system odpornościowy.

Nadciśnienie.

Uczucie smutku / Depresja.

Problemy jelitowe.

Nadmierne pocenie.

Choroby serca.

Witamina E

Witamina K

Minerały

Potas

Chlor

Sód

Wapń

Fosfor

Magnez

Żelazo

Cynk

Mangan

Miedź

Jod

Chrom

Molibden

Selen

Kobalt

Stężenie minerałów we krwi

Białko

Roślinne

Plusy

Zawierają związki fitochemiczne

Błonnik

Minusy

Nie zawierają odpowiedniej ilości witaminy b12 i żelaza hemowego

Częsty niedobór metionina i lizyna – trzeba pamiętać o urozmaiconej diecie – pestki, orzechy i nasiona

Zwierzęce

Plusy

Zawierają odpowiedniej ilości witaminy b12 i żelaza hemowego

Minusy

Nie zawierają związki fitochemiczne i błonnika

Częsta obróbka termiczna mięsa

Przetworzone mięso – ryzyko nowotworu jelita grubego

Słaba jakość przemysłowego mięsa

Męczenie zwierząt

Uwagi

Dobrą alternatywą są owoce morza i ryby

Węglowodany

Proste

Glukoza

Fruktoza

Galaktoza

Złożone

Dwucukry

Sacharoza (Fruktoza + Glukoza)

Maltoza (Glukoza + Glukoza)

Laktoza (Galaktoza + Glukoza)

Wielocukry

Skrobiowe

Chityna

Inulina

Glikogen

Celuloza

Skrobia

Błonnik – Celuloza

Celuloza

Hemiceluloza

Śluzy

Gymy

Pektyny

Rafinowane

Pozbawione błonnika

Wzbogacony o konserwanty

Pochodne węglowodanów

Glikozydy

Saponiny

Taniny

Kwasy organiczne

Kwasy tłuszczowe

Nasycone

Kwas palmitynowy

Stearynowy

Mirystynowy

Laurynowy

Nienasycone

Jednonienasycone

Kwasy tłuszczowe omega-9

Wielonienasycone

Kwasy tłuszczowe omega-3

ALA Alfa-linolenowy

EPA (eikozapentaenowy)

DHA (dokozaheksaenowy)

Kwasy tłuszczowe omega-6

Trans

Woda

woda

=============================================================
witaminy
=============================================================

————————————————————-
Trans
————————————————————-

————————————————————-
Nasycone
————————————————————-

Kwas palmitynowy

Stearynowy

Mirystynowy

Laurynowy

————————————————————-
Nienasycone
————————————————————-

Jednonienasycone

Kwasy tłuszczowe omega-9

Wielonienasycone

Kwasy tłuszczowe omega-3

ALA Alfa-linolenowy

EPA (eikozapentaenowy)

DHA (dokozaheksaenowy)

Kwasy tłuszczowe omega-6

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA