test
=============================================================
Wprowadzenie do
zdrowych nawyków
żywieniowych
=============================================================
Floating Topic———————————————–
Floating Topic
————————————————————-
Floating Topic———————————————–
Floating Topic
————————————————————-
————————————————————-
Eliminacja czynników antyżywieniowych
————————————————————-
syropy fruktozowe
————————————————————-
Zwiększenie produktów bogato odżywczych
————————————————————-
skala ANDI – produkty bogato odżywcze
skala ORAC – produkty antyoksydacyjne
Kluczowe elementy zdrowego odżywiania
Witamina
Witamina A
silny przeciwutleniacz
wzmacnia kości i zęby
niezbędna do budowy tkanek miękkich, skóry, błon śluzowych
poprawia widzenie
spowalnia proces starzenia
zwiększa odporność
Z grupy B
Witamina B1, nazywana tiaminą
Witamina B2, nazywana ryboflawiną
Witamina B3 czyli witamina PP lub niacyna
Witamina B4 czyli cholina
Witamina B5, o innej nazwie kwas pantotenowy
Witamina B6 czyli pirydoksyna
Witamina B7, inaczej witamina H lub biotyna
Witamina B8 czyli inozytol
Witamina B9, nazywana kwasem foliowym
Witamina B12 czyli kobalamina
Witamina B13 czyli kwas orotowy
Witamina B15 czyli kwas pangamowy
Witamina B17 o innej nazwie amigdalina
Witamina C
Witamina D
7 objawów niedoboru witaminy D
Ból i osłabienie mięśni.
Upośledzony system odpornościowy.
Nadciśnienie.
Uczucie smutku / Depresja.
Problemy jelitowe.
Nadmierne pocenie.
Choroby serca.
Potas
Chlor
Sód
Magnez
Mangan
Molibden
Selen
Kobalt
Stężenie minerałów we krwi
Roślinne
Plusy
Zawierają związki fitochemiczne
Minusy
Nie zawierają odpowiedniej ilości witaminy b12 i żelaza hemowego
Częsty niedobór metionina i lizyna – trzeba pamiętać o urozmaiconej diecie – pestki, orzechy i nasiona
Zwierzęce
Plusy
Zawierają odpowiedniej ilości witaminy b12 i żelaza hemowego
Minusy
Nie zawierają związki fitochemiczne i błonnika
Częsta obróbka termiczna mięsa
Przetworzone mięso – ryzyko nowotworu jelita grubego
Słaba jakość przemysłowego mięsa
Męczenie zwierząt
Uwagi
Dobrą alternatywą są owoce morza i ryby
Proste
Galaktoza
Złożone
Dwucukry
Sacharoza (Fruktoza + Glukoza)
Maltoza (Glukoza + Glukoza)
Laktoza (Galaktoza + Glukoza)
Wielocukry
Skrobiowe
Chityna
Inulina
Glikogen
Celuloza
Skrobia
Błonnik – Celuloza
Celuloza
Hemiceluloza
Śluzy
Gymy
Rafinowane
Pozbawione błonnika
Wzbogacony o konserwanty
Pochodne węglowodanów
Glikozydy
Kwasy organiczne
Nasycone
Stearynowy
Mirystynowy
Laurynowy
Nienasycone
Jednonienasycone
Kwasy tłuszczowe omega-9
Wielonienasycone
ALA Alfa-linolenowy
EPA (eikozapentaenowy)
DHA (dokozaheksaenowy)
Kwasy tłuszczowe omega-6
Trans
woda
=============================================================
witaminy
=============================================================
————————————————————-
Trans
————————————————————-
————————————————————-
Nasycone
————————————————————-
Kwas palmitynowy
Stearynowy
Mirystynowy
Laurynowy
————————————————————-
Nienasycone
————————————————————-
Jednonienasycone
Kwasy tłuszczowe omega-9
Wielonienasycone
Kwasy tłuszczowe omega-3
ALA Alfa-linolenowy
EPA (eikozapentaenowy)
DHA (dokozaheksaenowy)
Kwasy tłuszczowe omega-6