Czy tytuł tego artykułu ma na celu zmylenie Cię? Czy może przebranżowiłem się, i teraz będę mówił Ci, jak zostać perfekcyjną panią domu? Odetchnij z ulgą – to nadal jest blog o zdrowym odżywianiu, odchudzaniu i zdrowiu.
Uważam jednak, że takie proste tricki są bardzo przydatne między innymi właśnie we wdrażaniu swojego nowego, zdrowego stylu życia. Warto zacząć go od czystego piekarnika, bo dzięki niemu możesz przyrządzić wiele pysznych potraw, również tych bez użycia tłuszczu.
Dlaczego warto zawalczyć o idealnie czysty piekarnik?
Jeśli często korzystasz z kuchni, to pewnie doskonale znasz to uczucie, kiedy nagrzewasz piekarnik, a on zaczyna rozprowadzać po całym domu woń przypalonych resztek jedzenia. Niestety, nawet przy bardzo ostrożnym korzystaniu z tego urządzenia, zawsze dochodzi do jakichś wycieków tłuszczu, płynów, ciasta, czy pryskania tłuszczem po wnętrzu komory piekarnika. W wysokiej temperaturze te wszystkie resztki bardzo szybko spiekają się i mocno przywierają do powierzchni piekarnika, a przy każdym ponownym ogrzaniu wypalają się jeszcze bardziej.
Korzystanie z bardzo brudnego, pokrytego spalenizną piekarnika nie należy do przyjemności pod względem zapachowym. Ale również nie pozwala na korzystanie w pełni z możliwości piekarnika – gdy jest on pokryty skorupą, nie pracuje jak należy. Oprócz tego, jesteś narażony na przedostawanie się do Twoich potraw cząsteczek spalenizny, która może zawierać szkodliwe substancje toksyczne, których z pewnością nie chcesz jeść. Dlatego umyj solidnie swój piekarnik, a gdy już doprowadzisz go do perfekcji – po każdym użyciu przecieraj go, aby później nie męczyć się z generalnym czyszczeniem.
Czy nie prościej użyć funkcji samoczyszczenia?
Niektóre nowsze piekarniki mają funkcję samoczyszczenia za pomocą rozgrzanej pary wodnej. Nie eliminuje ona całkowicie brudu, ale generuje parę wodną, która zmiękcza cząsteczki przywierającego brudu i pozwala łatwiej usunąć go, na przykład przy pomocy specjalnych środków chemicznych i gąbki lub szczoteczki.
Piekarniki najnowszej generacji mają natomiast funkcję oczyszczalnia pyrolitycznego – to coś ciekawego, w co warto zainwestować. Piekarnik nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury aż 500 stopni i zmienia wszystkie nieczystości w popiół, który łatwo można wygarnąć szczotką z wnętrza komory. To jednak generuje oczywiście większe zużycie prądu. Nie należy się bać o uszkodzenie piekarnika przy tak wysokiej temperaturze – jest on specjalnie zabezpieczony przed zniszczeniem.
Wszystko brzmi fajnie, ale nie każdy z nas ma taką funkcję oczyszczania. Wiele osób posługuje się wciąż piekarnikami sprzed kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu lat, i nie ma zastrzeżeń co do ich działania, jednak na próżno szukać w nich funkcji samoczyszczenia.
Dlaczego nie powinieneś używać chemii?
Te naprawdę działające chemikalia, które są w stanie usunąć zapieczone zwęglone resztki z powierzchni komory piekarnika, są zwykle albo bardzo drogie, albo wyjątkowo żrące. Na przykład 2-butoksyetanol to znany środek wykorzystywany właśnie do czyszczenia piekarników, który może podrażniać drogi oddechowe oraz skórę i wymagane są szczególne środki ostrożności przy kontakcie z tym preparatem.
Aby konsument mógł uzyskać spektakularny efekt czyszczenia, producent do środków czyszczących dodaje substancje, które może nie są zbyt bezpieczne dla człowieka, ale na pewno działają skutecznie przeciwko zabrudzeniom tak silnym jak te w komorze piekarnika. Nawet gdy są one dopuszczone do użycia, nie możemy ryzykować, że na skutek ich działania w przyszłości pogorszy się nasz stan zdrowia! Dlatego dobrze jest zaprzyjaźnić się z ekologicznymi środkami.
Jak czyścić piekarnik sodą i octem?
Pewnie słyszałeś, że soda oczyszczona wraz z octem to bardzo skuteczna mieszanka, która potrafi poradzić sobie nawet z silnymi zabrudzeniami. Ale jak jej używać?
- Opróżnij piekarnik. Przede wszystkim wyjmij z piekarnika wszystkie płyty, ruszty i inne elementy ruchome, które mogą przeszkadzać w szorowaniu.
- Przygotuj pastę czyszczącą. Pół szklanki sody zalej odrobiną wody, tak aby uzyskać konsystencję pasty.
- Rozprowadź pastę po brudnym wnętrzu piekarnika. Użyj grubych gumowych rękawic, aby uniknąć konieczności czyszczenia paznokci po myciu piekarnika. Pokryj grubszą warstwą te miejsca piekarnika, gdzie brud jest najgrubszy.
- Idź spać. Serio, najlepiej nałożyć pastę na piekarnik wieczorem i zostawić ją w spokoju na około 12 godzin, żeby zdążyła dobrze weżreć się w brud.
- Oczyść piekarnik. Użyj do tego szmatki, gąbki lub szpatułki, aby usunąć bardziej oporny brud.
- Potraktuj resztki octem. Wlej czysty ocet spirytusowy do rozpylacza i spryskaj całą powierzchnię piekarnika. Ocet i soda zareagują ze sobą i będzie widoczna piana.
- Doczyść piekarnik. Pozostałości z czyszczenia piekarnika usuniesz bez większego trudu przy pomocy miękkiej szmatki nasączonej wodą.
Czyszczenie piekarnika przy pomocy octu i sody może nie pachnieć zbyt zachęcająco, ale na pewno nie spowoduje podrażnienia Twojej skóry czy dróg oddechowych. Będzie to rozwiązanie może nieco trudniejsze niż kliknięcie przycisku samooczyszczania, ale na pewno tańsze niż to, a bardziej bezpieczne dla Ciebie i środowiska niż ciężkie środki chemiczne.