Marchewki, surowe
35 kcal / 100g IG-16
Białko | 0.64 g |
Tłuszcz | 0.13 g |
Węglowodany | 8.24 g |
Błonnik | 2.9 g |
Woda | 90.35 ml |
Marchew to jedno z najpopularniejszych polskich warzyw. Znajduje miejsce w naszych przydomowych ogródkach, chętnie rośnie w naszym klimacie, jest tania, powszechnie dostępna, słodka i smakowita. A do tego – pełna wartości odżywczych!
Jak rośnie marchew? Marchew to odmiana marchwi zwyczajnej, która przywędrowała do nas z Azji.
Tam już w starożytności uprawiano marchew czarną, a po przeniesieniu na nasze grunty zyskała ona różne odmiany – między innymi białą i pomarańczową, pod która dziś jest najlepiej kojarzona. Pochodzi z rzędu selerowatych.
Marchew jest dwuletnim hemikryptofitem, czyli rośliną przystosowaną do tego, by przetrwać zimę. Jest rośliną owadopylną, kwitnącą od czerwca aż do jesieni.
Jadalny jest pomarańczowy korzeń marchwi, który ma słodki smak. W kulinariach marchew wykorzystuje się na surowo jako przekąskę, surowiec na sok lub surówki, a także gotowaną, pieczoną czy smażoną w różnych potrawach warzywnych, zupach, przecierach.
Warto wspomnieć, że gotowana i roztarta marchew jest zwykle pierwszym pozamlecznym pokarmem niemowląt rozszerzających dietę z uwagi na łagodny smak, odpowiednią konsystencję, wartości odżywcze i to, że bardzo rzadko uczula.
Ciekawostka
W Portugalii z marchwi wytwarza się dżem, więc choć zasadniczo marchew jest warzywem, to w odniesieniu do dyrektywy ustalającej parametry produkcji dżemów marchwiowych, traktowana jest ona jak owoc.
Zawiera ona śladowe ilości białek i tłuszczów, przeważają w niej natomiast węglowodany. Jednakże wśród nich znajduje się mnóstwo błonnika i pektyn, co czyni to warzywo wyjątkowo lekkostrawnym i niskokalorycznym. Pozostałe składniki odżywcze to:
Pod względem zawartości składników bioaktywnych surowa marchew przewyższa tę gotowaną. Jednakże gotowana jest bardziej polecana w dietach lekkostrawnych.
Marchew to ponadto warzywo bardzo obfitujące w witaminy i związki o właściwościach przeciwutleniających. To głównie:
Marchew jedzona regularnie może przyczynić się do uzupełnienia zapotrzebowania organizmu na liczne składniki bioaktywne, ale nie tylko.
Ważna jest w niej również zawartość błonnika, pektyn i przeciwutleniaczy. Przy tak niskiej cenie marchwi i jej akceptowalnym nawet przez dzieci smaku, nie ma żadnych wymówek, aby jej nie spożywać codziennie!
Chrupanie surowej marchewki, pyszne słodkie surówki, gotowana marchew jako wypełnienie wielu pysznych potraw, świeżo wyciskane soki. Istnieje wiele sposobów na to, by włączyć ją do diety.
Marchew dostarczy Ci mnóstwo błonnika, przez co skutecznie wypełnia żołądek, przyspiesza przemianę materii i tym samym sprzyja procesowi odchudzania – oczywiście jeśli stanowi element zbilansowanej diety o odpowiednio niskiej kaloryczności.
Wysoki poziom błonnika w marchwi pomaga obniżać poziom cholesterolu, a to główny czynnik zachorowania na schorzenia układu krążenia. Dodatkowo przeciwutleniacze zawarte w niej mają również działanie przeciwzapalne, co także zmniejsza ryzyko zachorowania na serce.
Z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, marchew jest dobrym sposobem na zapobieganie rozwojowi niektórych typów nowotworów. Karotenoidy pomagają obniżyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, żołądka, prostaty i piersi.
Marchew jest powszechnie kojarzona z utrzymaniem dobrego wzroku, i słusznie. Witamina A oraz luteina to główne składniki pomagające zachować jak najlepsze widzenie.
Dodatkowo marchew zawiera także witaminy C i E, czyli przeciwutleniacze, które pomagają zachować młodość i witalność przez długi czas. Dotyczy to również wzroku.
Beta-karoten oprócz tego, że jest korzystny dla wzroku, pomaga również chronić skórę. Marchew powinny pokochać osoby lubiące kąpiele słoneczne lub wizyty na solarium. Ma on właściwości ochronne przecie promieniowaniu UVA, a do tego pomaga nadać skórze ładnego złotego odcienia podczas opalania.
Nasze ziemie wyjątkowo dobrze nadają się do uprawy marchwi, która jest przystosowana do rośnięcia w umiarkowanym klimacie. Dlatego też wiele osób ma ją w swoich ogródkach.
Pod względem zawartości składników bioaktywnych, uprawa konwencjonalna niczym nie różni się od uprawy ekologicznej. Jednak w ekologicznej znajdziemy mniej pozostałości pestycydów, na które marchew jest narażona będąc uprawiana w sposób konwencjonalny, z użyciem środków ochrony roślin.
Jest mnóstwo sposobów na to, by włączyć marchewkę do swojej diety:
Oczywiście sposobów na wykorzystanie marchewki w tradycyjnej polskiej kuchni, która przy okazji jest zdrowa i smakowita jest dużo dużo więcej. Który z nich jest Twoim ulubionym?
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…