Współcześnie coraz więcej jednostek chorobowych ma ścisłe powiązanie z odżywianiem, a konkretnie – z nieprawidłowym odżywianiem. Dotyczy to nie tylko dzieci jedzących słodycze i fast foody, ale również dorosłych, którzy przez lata praktykowali, nawet nieświadomie, nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Wśród chorób cywilizacyjnych wymienia się cukrzycę i nadciśnienie oraz związane z nim choroby serca, ale istnieje też zespół metaboliczny. Jest on nie tyle regularną jednostką chorobową, co podwyższonym czynnikiem wystąpienia tych dwóch chorób równocześnie.
Jest to w istocie zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i/lub chorób naczyniowo-wieńcowych. Występuje jako korelacja nieprawidłowych, podwyższonych w stosunku do ogólnie przyjętych norm wyników badań krwi. Bardzo istotnym jest fakt, że odpowiednio wcześnie wykryty i leczony zespół metaboliczny nie prowadzi do wystąpienia wyżej wymienionych chorób. Można zatem, przy odpowiedniej diecie i stosowaniu się do zaleceń lekarskich, pokonać zespół metaboliczny i uniknąć powikłań z nim związanych, a nawet przedwczesnego zgonu.
Wczesne wykrywanie chorób jest bardzo ważnym ogniwem w skutecznym leczeniu. Składa się na nie przede wszystkim samoświadomość pacjentów i ich rodzin, obserwowanie siebie i odpowiednio wczesne reagowanie – w postaci wizyty lekarskiej. Warto zatem poznać przyczyny, które mogą sprawić, że u danej osoby wystąpi zespół metaboliczny, by móc mieć je na uwadze i jak najwcześniej zareagować.
Zespół metaboliczny występuje aż u 40% ludzi po 60. roku życia!
Do tego niezbędna będzie wizyta u lekarza i podstawowe badania krwi. Jednak aby w ogóle zgłosić się do lekarza z takim podejrzeniem, dobrze jest zweryfikować u siebie kilka rzeczy…
Z reguły tę otyłość widać, gdyż występuje ona w postaci wyraźnie zaokrąglonego brzuszka, nawet pomimo szczupłych ud czy ramion. Jeśli jednak masz problem z oceną i potrzebujesz konkretnych dowodów, zmierz swój wskaźnik WHR. Jest to Twój obwód talii podzielony przez obwód bioder, zmierzony w centymetrach. Jeśli WHR, czyli wynik dzielenia, u kobiet wynosi powyżej 0,85, a u mężczyzn powyżej 1,0 – wówczas można mówić o otyłości typu brzusznego.
Lekarz i tak skieruje Cię na odpowiednie badania krwi, gdy zgłosisz się do niego z tym problemem, ale kontrolnie możesz zbadać swój poziom cukru glukometrem do domowego użytku. Możesz go kupić lub pożyczyć od kogoś, kto używa na co dzień. Z reguły prawidłowy wynik mieści się w granicach od 70 do 99 mg/dL. Wyniki powyżej 126 mg/dL są podstawą do powtórzenia badania, a już na pewno – do konsultacji z lekarzem.
Aby go zbadać, niezbędne będą specjalne badania krwi. Poziom 150 mg/dL lub wyższy stanowi już wyraźny czynnik ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego.
Normy dotyczące zawartości „dobrego” cholesterolu we krwi dzielą się na te dla kobiet i dla mężczyzn. U panów poziom poniżej 40 mg/dL HDL, a u kobiet poniżej 50 mg/DL HDL jest sporym czynnikiem ryzyka.
Okazuje się, że aż 85% osób, które już cierpią na cukrzycę typu 2, ma zespół metaboliczny! Oznacza to, że oprócz powikłań związanych z istnieniem cukrzycy mogą dojść u nich problemy z układem krążenia, a te dwie choroby współistniejące razem to niemal tykająca bomba zegarowa!
O podwyższonym ciśnieniu mówimy, gdy jest ono powyżej wartości 120/80 mmHg. Ciśnienie powyżej 130/80 mmHg w spoczynku jest już poważnym czynnikiem, mogącym zwiększyć ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
Zespół metaboliczny może wystąpić, gdy zaistnieje część lub wszystkie z wymienionych objawów jednocześnie. Nie czekaj, przy wystąpieniu jednego z nich, aż rozwiną się kolejne, by udać się do lekarza! Już przy wykrytym wcześnie zbyt wysokim cukrze, ciśnieniu lub istniejącej nadwadze można podjąć skuteczne działania, które nawet całkowicie odeprą widmo ryzyka zachorowania na zespół metaboliczny w przyszłości. Już utrata 3-5% obecnej tkanki tłuszczowej zdecydowanie obniża czynniki ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego! Jeśli więc czujesz, że potencjalnie może on dotyczyć Ciebie – podejmij zdecydowane kroki, by schudnąć i poprawić swój stan zdrowia!
Wyeliminuj ze swojego jadłospisu :
Dodaj do swojego jadłospisu:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4598125/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772345/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19151203
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24315622
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23060097
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4063515/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8880292
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665022/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26759540
http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(17)30167-2/fulltext
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…