Lekkostrawne i smakowite produkty ze zboża oczyszczonego, nie do końca super zdrowe
W większości przypadków zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych. Są one bogatsze w błonnik oraz bardziej nasycone witaminami i minerałami, niż produkty z oczyszczonych zbóż. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na spożywanie produktów pełnoziarnistych. Choć zdrowe, są one nieco ciężej strawne. Jest to czynnik, który sprawia, że osoby o wrażliwszych żołądkach nie mogą sobie na nie pozwolić. Są jednak produkty ze zbóż oczyszczonych, które również zawierają wiele cennych witamin, minerałów oraz błonnika, ale mają o wiele lepszą strawność. Oto i one:
Tapioka perły
tapioka nie jest produktem występującym zbyt często w tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to produkt przetworzony, otrzymywany z manioku. Maniok z kolei jest warzywem wysokoskrobiowym, powszechnie wykorzystywanym jako źródło energii i pożywienia w krajach Trzeciego świata. 100 gram tapioki ma 358 kalorii. Jest to kasza bardzo dobrze akceptowana przez alergików, ponieważ nie powoduje uczuleń, nie zawiera również glutenu. Jest bardzo lekkostrawna, smaczna i delikatna w smaku. Mogą ją z powodzeniem spożywać osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy. Można wykorzystywać ją jako kaszę, dodatek do innych produktów spożywczych, lub jako bazę do pysznych słodkich deserów. Tapiokę gotuje się szybko, a można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do 2 lat! Ten produkt nie jest bogactwem witamin, minerałów czy innych składników bioaktywnych. Jego główną zaletę stanowi hipoalergiczność i lekkostrawność oraz uniwersalność zastosowań.
Makaron ryżowy
to długie, białe nitki produkowane z ryżu. Po ugotowaniu stają się przezroczyste i praktycznie nie mają smaku. Makaron ten jest całkowicie bezglutenowy i może stanowić świetną alternatywę dla makaronów z glutenem. Ze względu na neutralny smak dobrze komponuje się z pikantnymi, nasyconymi smakami. 100 gram makaronu ryżowego zawiera niewiele ponad 100 kalorii. Stąd też jest to świetna alternatywa dla makaronu w przypadku osób skrupulatnie liczących kalorie lub zmuszonych do rezygnacji z glutenu.
Ryż biały krótki
jest to dość mocno przetworzona odmiana ryżu, z niewielką zawartością błonnika. Ryż nie zawiera glutenu, bardzo intensywnie pęcznieje w wodzie, dlatego świetnie syci i wypełnia żołądek. Doskonale nadaje się do potraw takich jak ryż na mleku, zupa. Po ugotowaniu dzięki wysokiej zawartości amylopektyny, skleja się. W przypadku gdy pragniemy z niego uformować jakąś potrawę, jest to cecha pozytywna. Często wykorzystuje się ten ryż do sushi. Jest produktem niskokalorycznym i lekkostrawnym.
Mąka pszenna biała
jest to produkt wysokoglutenowy. Dzięki tej mące jesteśmy w stanie otrzymać wszelkie wypieki o delikatnej, miękkiej strukturze, wysokiej smakowitości. Różne typy mąk zawierają różne typy glutenu, dlatego też sugeruje się, aby do konkretnych wypieków używać dedykowany im typ mąki. Im ciemniejsza mąka, tym więcej ma błonnika. Dlatego też osoby cierpiące na wrzody żołądka lub inne dolegliwości jelitowe powinny spożywać mąkę pszenną o jaśniejszym kolorze. Ma ona około 360 kalorii na 100g, dlatego też produkty z białej mąki są dość sycące i tuczące.
Makaron biały
jest produkowany z mąki pszennej, najczęściej z pszenicy zwyczajnej lub durum, z dodatkiem jaj. Jest popularną bazą wszelkich past, zapiekanek makaronowych. Doskonale smakuje z wyrazistymi sosami, gdyż sam jest dość neutralny w smaku. Jest makaronem lekkostrawnym. Kochają go szczególnie dzieci, w każdej postaci.
Ryż biały długi
pod względem zawartości błonnika, witamin i minerałów niewiele różni się od krótkiego. Pod względem smaku również. Jednak ryż biały długoziarnisty po ugotowaniu w odpowiedni sposób staje się bardziej sypki. Stąd też zaleca się go do wszelkich sałatek, dań mięsnych i innych, które wymagają sypkości ryżu.
Mąka żytnia biała
ma nieco mniej glutenu niż mąka pszenna, stąd też chleby po wypieczeniu z niej nie są aż tak pulchne i elastyczne. Wciąż jednak zawiera gluten, dlatego jest niezalecana osobom z nietolerancją czy celiakią. Zawiera jednak więcej witamin i błonnika niż pszenna.
Kasza kuskus
jest kaszą otrzymywaną z pszenicy durum. Jest kaszą, która doskonale smakuje jako dodatek do warzyw, sosów, sałatek. Po ugotowaniu kuskus ma około 176 kcal/100g, zawiera nieco błonnika, żelaza, białka.
Ryż paraboiled
jest to specjalnie podsuszony ryż bialy długoziarnisty. Jest specjalnym gatunkiem ryżu, który nie wymaga specjalnej uważności przy gotowaniu, a i tak się nie sklei. Ma dość wysoką zawartość witamin z grupy B, dostarcza około 360 kcal na 100 gram.
Produkty ze zbóż oczyszczonych nie są specjalnie zasobne w witaminy, minerały, błonnik czy przeciwutleniacze. Świetnie spełniają swoją role w diecie lekkostrawnej, dlatego też nie należy się od nich całkowicie odżegnywać. Szczególnie, że są dość lekkie i w wielu przypadkach – niskokaloryczne.